De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

När kärlek blir ett beroende


Molly Härnbro 2023-06-07


Kärlek är en kraftfull och intensiv känsla som kan föra oss till himlen och tillbaka. Att vara förälskad i någon kan vara en fantastisk upplevelse, fylld av glädje, spänning och ömsesidig tillgivenhet. Men vad händer när kärleken övergår till ett beroende? När en person blir vår källa till lycka, självkänsla och mening i livet?

Kärlekens väg är kantad med känslor som hänförelse, tillgivenhet och ömhet. När vi blir förälskade kan vi uppleva en rusch av lycka och eufori. Vi längtar efter att vara med den personen och känner oss komplett när vi är tillsammans.


Här berättar Sanna, en elev på De Geergymnasiet, om hur hon känner när hon är med sin partner:
– När jag är med min partner så mår jag bra. Jag känner mig lugn och trygg. Jag tycker väldigt mycket om att vara med hen, då vi har det roligt och lugnt. Jag är alltid bekväm med hen och kan alltid vara mig själv, vilket gör att jag kan slappna av och må bra. 


Sanna berättar också om hur hon mår när hon är utan sin partner:
– När jag är utan min partner så saknar jag hen väldigt mycket, även fast vi har nästan konstant kontakt över telefonen. Det finns alltid en oro att vara utan hen, ifall till exempel något skulle hända och jag förlorar min partner. Min partner är min trygga punkt, och oftast den första personen jag berättar allt för. Men om jag inte skulle ha min partner så vet jag inte vem jag ska berätta allt för.


Problemet uppstår när kärleken övergår till ett beroende. Det kan vara svårt att avgöra var gränsen går, men tecknen på ett beroende är vanligtvis starka. En person som är beroende av sin partner kan känna sig otroligt rädd för att bli övergiven eller ensam. Det kan bli en känslomässig berg-och-dalbana där de ständigt söker bekräftelse och uppmärksamhet från sin partner.


Att vara beroende av en person kan få allvarliga konsekvenser för både den beroende personen och förhållandet i sig. Den beroende parten kan förlora sin egen identitet och sätta sina egna behov på undantag för att behaga sin partner. Samtidigt kan den andra parten börja känna sig kvävd och ansvarig för den beroendes lycka. Detta kan leda till en osäkerhet och en känsla av att inte kunna uppfylla kraven i förhållandet.


Sanna berättar vad hon tycker är viktigt i en relation för att den ska vara hälsosam och fungera bra:
– Att vara kär, förälskad och älska en annan person är underbart. För att en relation ska kunna fungera bra, så är det väldigt viktigt att kunna kommunicera om sina känslor till varandra. Att sakna och kräva varandra kan vara hälsosamt och bra i ett förhållande, så ett beroende av personen är inte farligt, så länge det inte går för långt. Jag tänker att det finns en fine line mellan hälsosamt och farligt beroende av personen. Om beroendet är ömsesidigt, och inte påverkar någon negativt så skulle jag säga att det funkar bra. 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin