De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Gott om god mat på Garvaren!


Tina Johansson 2012-05-09

Sprudlande aktivitet i köket
Bild:Tina Johansson
Sprudlande aktivitet i köket

En solig onsdagsförmiddag traskar Lärkan in på Garvaren. De utsända reportrarna Tina och Jenny möts av ett väldoftande matos när hissdörrarna skjuts upp på 6:e våningen. Anne Mari Licari, lärare för Restaurang- och livsmedelslinjen, möter upp oss utanför storköket och vi får ett varmt välkomnande.

Inne i restaurangen står fint dukade bord med välputsade glas och vitt poslin. Eleverna är uppklädda i stiliga serveringsuniformer. Än så länge är restaurangen tom på gäster, då klockan inte är slagen för lunch.   

Anne Mari börjar berätta om sin karriär, hon har jobbat i  20 år på De Geergymnasiet. I början undervisade hon elever i storkök, numera är det servering, ansvarsfull alkoholhantering och barteknink som gäller. Hon har studerat 3 år på Göteborgs universitet till hushållslärare.

 På fritiden står hon gärna bland ångande grytor och stekpannor.

- Jag bjuder gärna vänner på trerätters. Jag tycker om att laga "finmat", gärna fisk. Hon tycker även om att följa på matlagningsprogram på TV, Masterchef är en favorit.

 

 


Visningstallrik
Bild:Jenny Nilsson
Visningstallrik

Vi går vidare in i resturangköket och möts av en familjär stämning mellan elever och lärare. Bland kryddburkar och kastruller arbetar eleverna koncentrerat med olika maträtter. Trots stressen arbetar eleverna lugnt och metodiskt. Alla vet sina roller i köket. Janne Palmquist, lärare, berättar att eleverna just nu går igenom veckans nya matsedel och skapar utsökta visningstallrikar som vi kikar på. 

 

Den utsökta limecheesecaken med hallon och melonkulor, mums!
Bild:Jenny Nilsson
Den utsökta limecheesecaken med hallon och melonkulor, mums!

Knappt hade vi vågat hoppas på att få äran att provsmaka någon av alla mysiga delikatesser, när två limecheesecakes plötsligt uppenbarar sig framför oss. Vi hugger in och får oss smarrig upplevelse. Åh, vad gott det var!

 

- Elevernas kreavitet ska stå i centrum. Det viktigaste är att ha en vilja och intresse att skapa något, säger Janne Palmquist.

 

Resturang och livsmedelslinjen flyttar snart till nya, fräscha lokaler några kvarter bort. De gamla lokalerna har sett sina bästa dagar .

 

I storköket träffar vi Eva Lisa Andersson, som pratar om vad eleverna har för olika ansvarsområden. Eva Lisa gör allt för att få med alla elever på en gruppbild, men lyckas bara få med två.

 

Glada kockar!
Bild:Tina Johansson
Glada kockar!


Daniel Tybål vill arbeta som bartender eller servitör i framtiden, gärna utomlands.
Bild:Jenny Nilsson
Daniel Tybål vill arbeta som bartender eller servitör i framtiden, gärna utomlands.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin