De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

“Jag kan inte sluta se spots”


Sixten Främberg 2023-06-09


Thomas Wikberg, en ung man som älskar skateboard och dess underbara kultur. Men har hans kärlek till denna träbit blivit ett beroende som kommer i vägen för hans privatliv? 

Thomas Wikberg är en 24 år gammal man som just nu bor i Malmö men är född och uppväxt i Norrköping. Han har åkt skateboard i snart 13 år och planerar inte att lägga av med det som många ser som bara en leksak för barn. Thomas började skejta vid runt 11 års ålder när han fick “Tony Hawks pro skater spelet” av sin morbror som var en gammal skejtare från 80-talet. Han blev så fascinerad att han bara var tvungen att få tag i en rullbräda. Som tur var så fick han en gammal bräda av sin morbror som Thomas skulle skejta på varje dag fram och tillbaka från skolan. 


Han har inte slutat sedan dess, förutom när han bröt benet. Då kunde han inte skejta på 4 månader. Han berättar om hur en skateboardåkare ser annorlunda på saker runt omkring oss:
- Vart jag än är så ser jag hela tiden saker och ting som skulle kunna gå att skejta! Jag kan inte sluta se spots(ställen eller objekt som går att skejta på) helt enkelt. Det blir ännu mera letande när jag är med vänner som också skejtar, då bara rullar vi igång varandra. Då är det omöjligt att sluta snacka om spots som folk har gjort coola tricks på och tricks man skulle kunna göra där. 

Men det har faktiskt blivit ett problem för honom, till exempel när han är ute med familjen, vänner eller på dejt. När han då hela tiden ser sig omkring efter nya eller befintliga spots så får han svårt att koncentrera sig på annat. Många vackra relationer har fallit i kras på grund av Thomas “beroende”. Han har haft det svårt med att kunna hålla en bra balans mellan att vara med sina nära och kära versus att dra och skejta med sina “skejt-polare”. 


Han jobbar dock på detta och har försökt börja med ett schema som hjälper honom att hålla koll på vilka dagar det finns tid för att åka bräda och vilka tider han bör lägga på sitt “privatliv” och jobb, med mera.


Så, är Thomas beroende verkligen ett beroende? För de flesta så skulle de nog säga att det är ett beroende. Thomas känner mer att skejtandet är bara något som han har fastnat för. Istället för att spendera pengar på tv-spel eller att gå ut och dricka sig medvetslös på grund av att man mår dåligt så har Thomas skateboarden. Den kommer alltid att finnas där efter breakups, jobbiga arbetsdagar och dåligt välmående. Han avslutar med detta:
- Tack skateboarding!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin