De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

En OS-dröm som inte slog in

Artiklar

En OS-dröm som inte slog in


Signe Jussila Lindblom 2016-04-25


Mimozas boxningskarriär var en framgångssaga som utan lyckligt slut. Med många vinster och en plats till OS. Men dit kom hon aldrig.


 

Det mäktigaste minnet Mimoza har från tiden hon boxades var när hon fick skriva på kontraktet för Olympiska spelen som hon skulle deltagit i 2016 
- Jag var elit från Norrköping och under en resa till mitt hemland Kosovo fick jag erbjudandet att delta i en tävling från min pappas gamla klubb.
Mimoza deltog i tävlingen både som gästboxare och elit. Hon fick silver och strax efter också förfrågan att delta i OS för Kosovo.

För att göra OS möjligt var hon tvungen att träna mycket mer.  Då hon tränade som mest kunde hon ha två till tre matcher i veckan. Men vad hindrade henne från att delta?
Skolan, jag har alltid varit ambitiös i skolan och blev tvungen att välja till slut. Det gick inte att kombinera, och inför Olympiska spelen var jag tvungen att åka iväg och koppla bort allt. Och då är den självklara frågan om hon ångarar det. Mimoza berättar att ångrar det varje dag. Men att det  samtidigt kändes bra. Hon kom dit hon ville: SM, EM och hon fick skriva på kontrakt om deltagande i olympiska spelen. Men bon säger att det samtidigt känns jobbigt.

Att det är möjligt att komma så långt på bara två år är imponerande, så hur kom hon dit?
- Jag måste ju ha ärvt det, säger hon och skrattar till, och jag älskar ju träningen och det gjorde allt möjligt. Lägger hon sedan till lite seriösare.

Dem flesta har nog en förbild men inte Mimoza. Hon kollade aldrig på andra framgångsrika boxare.
- Jag blev min egen förebild och motivation. Jag tog ett steg i taget, SM, EM och sen dem olympiska spelen.

Att hon började med boxning var ingen slump. Hennes farfar och pappa hade tidigare boxats så hon tänkte att hon skulle prova.
- Min mamma trodde inte att jag var seriös med det först så då var hon okej med det, men sen när hon fattade att jag var seriös med träningen, då var hon emot det. Min syster också, men min pappa och min brorsa uppmuntrade det.

När jag frågar om hon har några tips till den som vill testa boxning, säger hon att det är en seriös sport och det är något helt annat att tävla, men att det är jättekul och att det är klart att man ska testa.

Det bästa med sporten enligt Mimoza är styrkan och adrenalinet.
- Det är så explosivt. Säger hon glatt.

Och hur hade det gått för henne i OS och svaret kommer med sådan säkerhet att jag absolut kan se det framför mig.
- Jag hade vunnit.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin