De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Föreningen i det fördolda 

Artiklar

Föreningen i det fördolda

 


Jessika Hallqvist, Linnea Landberg 2014-05-21


Det finns många frågor kring det Fosterländska Förbundet. Vad gör de? Vilka är de? Vart håller de hus? Vi har grävt fram information från forna tider på Norrköpings stadsarkiv och genom medlemmarna själva.


När man hör namnet Fosterländska Förbundet tänker man automatiskt på politik och nationalism eftersom det finns en stark högerorganisation som kallar sig Fosterländska Förbundet. Tidigare kanske det var så, föreningen hade uttalade åsikter om religion och politik, men under vår intervju med Jonna Hjertstedt och Magnus Eriksson, Allmoder och Allfader i föreningen, fick vi det konstaterat att det inte är så längre. 

- Om man tänker efter så bör man förstå att en gymnasieskola inte har sådana föreningar, säger Jonna. 

Namnet uppkom 1887, vilket var innan högerorganisationen bildades, i Stockholm. Innan 1887 så var det andra namn på föreningen. Bland annat Fornnordiska Förbundet.  

 

Med anor från forna tider

Förbundet har anor från 1859, vilket medlemmarna räknar som startdatum. Den 10 november är årsdagen. En annan viktig dag är den 6 juni som alla vet är Sveriges nationaldag men även dagen då Fosterländska Förbundets årsmöte inträffar. Vi får inte veta allt om hur årsmötet går till, men vi får reda på att poster byts ut. Allfadern och Allmodern överlämnar ansvaret till yngre medlemmar. Det finns även andra poster som Förstediktare, Sekreterare och Bibliotekarie som har hand om alla böcker. Vart har de alla böcker, kan man undra?

- I vårt rum, säger Magnus kort. 

 

”En gång medlem, alltid medlem”

I en så gammal förening måste det finnas en stark gemenskap och kamratskap mellan medlemmarna.
Det är mer än en förening, det genomsyrar hela livet. Det är en stor sak att var med i Fosterländska förbundet, säger Magnus. 
-En gång medlem, alltid medlem, lägger Jonna till och vi riktigt känner gemenskapen mellan dem. 

Föreningen är väldigt hemlighetsfull och det finns många frågetecken om vad de egentligen gör. Vi fick reda på att det finns officiella saker som dom gör, som exempel att skriva i Saga, deras tidning, och gå på bokmässor. Det finns även inofficiella saker som vi inte får ta del av. 

Vi frågar vad meningen och syftet med Fosterländska Förbundet är. Vad vi har förstått så vill de stärka kulturen och intresset för litteratur på skolan. Men de tycker också att det är viktigt att stärka gemenskapen i föreningen. 
-De viktigaste stadgorna vi har är att stärka kamratskapen hos medlemmarna även utanför skolan, säger Magnus. 

Eftersom de delar liknande intressen och tankar förstår vi att det måste finnas ett bra samspel i gruppen. 

 

Nejlikan; en stark symbol

Traditioner är något som värnas högt av förbundet. 
-Det känns ärofyllt att vara den äldsta föreningen, det är ett väldigt anrikt förbund och vi har ett stort ansvar att hålla traditioner, konstaterar Magnus. 

Vi rotade i stadsarkivet och hittade en gammal bild på tidigare medlemmar i förbundet. Där var de klädda helt i svart och hade en nejlika på bröstet, och på årets skolfoto kan vi se en nejlika ligga i en uppslagen bok. 

Denna nejlika har kommit att bli en stark symbol för föreningen, men vi får inte veta varför. 

Varje år rekryteras nya medlemmar till förbundet. Kravet för att gå med är helt enkelt att ha ett mycket starkt litteratur intresse. Ryktet säger att man blir utvald av medlemmarna till någon slags prövning men medlemmarna själva vill inte gå in på hur rekryteringsprocessen ser ut. Just nu är det nio medlemmar, ni kan hitta dem i skolkatalogen.

 

Fosterländska förbundet fortsätter vara en mystisk förening. De enda som vet vad som händer bakom de stängda dörrarna är medlemmarna själva, tror de. 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin