De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Äntligen någon som gillar skolmaten!


Kerstin Hampusson 2012-05-02

Bild:Caroline Lindén

Det är i biblioteket vi möter upp den 16-årige utbytesstudenten från Kina. Med iPaden under armen hälsar han på oss med ett hej. Shiyuan Gao har varit i Sverige sedan september och vi sätter oss ner för att höra om hans vistelse och sina intryck av lilla landet lagom.


Shiyuan kommer från den "lilla" staden Kunming i västra Kina. Staden har över 6 miljoner invånare men vår kinesiske vän räknar det inte som en storstad fast den för oss är som sex Stockholm. Vad tycker han då om vår lilla myrfjärt till stad Norrköping?

 - Det är väldigt intressant. Fridfullt, rent och man har nära till naturen. I Kina är det väldigt mycket trafik och jag tror att den bullriga miljön gör människor ledsna.

 Han uppskattar Sveriges naturliv. Han berättar om när han först steg av planet.

- Det jag tänkte på först var att jag kunde se stjärnhimlen så klart. Den är väldigt svår att se i Kina på grund av det starka ljuset i staden.

Värdfamiljen tog även med honom på hans första skidsemester som han tyckte var väldigt exotisk och rolig.

 

 Han har gjort ett stort miljöombyte. Från stadslivet i Kunming till vischan i Västra Husby. Han tycker självklart att det är mycket som skiljer sig från Kina. Till exempel den svenska maten som han tycker är utsökt. Vi blir genast nyfikna om det även kan vara möjligt att han tycker om vår skolmat.

 - Den är inte så dålig! I Kina får vi kinesisk "fastfood" som man inte blir så mätt på. Men jag tycker om båda.

 

 Han har följt NVNS2s schema och följt dem på lektionerna. Det har varit lite svårt med svenskan men han får lite lättare uppgifter. Skollivet är annorlunda mot Kina. 

 - Det är svårare, striktare och längre dagar i Kina. Vi startar på morgonen och arbetar till lunchen mitt på dagen och fortsätter sen till klockan sex på kvällen. Vissa åker bara hem på helgerna eftersom de har så lång skolväg och stannar därför i skolan. Jag tycker er skola verkar vara traditionell och klassisk. Det har fungerat bra med lärarna, man har en närmare relation med dem här.

 

 Efter så många månader i Sverige saknar han sin familj och i juni bär det av hemåt igen.

 

Tror du att du kommer besöka Sverige igen?

- Ja, det tror jag. Jag har lite planer på att kanske studera vidare på något universitet här i Sverige.

 

(Vid intervjun talade vi engelska.)


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin