De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Jobberbjudandet fick drömmen att gå i uppfyllelse


Ella Laestadius 2022-04-23


Tidigare Degeereleven Sofia Laestadius flyttade som 20-åring till Grekland, Chania. Nytt jobb, nya människor och nya erfarenheter har gjort Sofia till en mer självsäker kvinna, redo att blomstra ut i världen och uppfylla fler drömmar.

Pandemins brist på jobb fick Sofias dröm att gå i uppfyllelse. Som 20 åring flyttade Sofia Laestadius från Norrköping till Grekland. Att flytta utomlands hade hon drömt om länge, redan som liten. Att det blev just Grekland var av en ren slump. 

- Till en början så tänkte jag att jag skulle bli au pair i USA eller nått.

Nyrekryterad på Teleperformance gjorde hon intryck på sin arbetsplats och klättrade snabbt. 

- Just under coronapandemin så var det lite svajigt med utbudet på jobb, så när jag fick reda på att jag fått jobbet så bestämde jag mig för att göra mitt absolut yttersta.

Efter att ha tagit studenten från humanistiska linjen på DeGeer gymnasiet så väntade det oändliga sökandet på jobb för Sofia. Att hon fick arbetet i Grekland var precis vad hon behövde. En vecka efter att hon fyllt 20, begav hon sig ensam ner till Chania på Kreta för att påbörja ett nytt kapitel i sitt liv, fyllt med nya människor.

- Samhörigheten som finns här är något jag aldrig sett förut. Man tvingas nästan att bli tajt med folk eftersom vi alla är i samma båt. Det kan låta hemskt men av någon anledning så älskar man det.

Grekland bara ett steg på vägen

Till en början gick arbetet ut på att ta emot samtal och supportärenden samt försäljning av bredband, mobilabonnemang och andra tv-tjänster. Sofia fick sedan börja arbeta som Gameplan coach vilket är hennes nuvarande position där hon får coacha andra agenter till förbättring. 

- Att jobba med människor är verkligen min grej. Att jag skulle arbeta med just detta var kanske inte förväntat men jag gillar det verkligen.

När Sofia gick på gymnasiet hade hon tankar på att plugga vidare till socionom eller lärare. Men jobbet utomlands har fått henne på andra tankar.

- Jag tänker att jag ska vidare till Portugal, till Lissabon efter att jag känner mig klar med Grekland. Jag kommer förmodligen arbeta för samma företag men i annat land. Tror jag kan arbeta med olika projekt för Google eller Tik tok. 

Förutom att coacha sina medarbetare, har Sofia även rollen som ambassadör, vilket innebär att hon är nyrekryterade agenters kontaktperson de första tre månaderna och ansvarig att hjälpa till vid check in och hämtning från flygplatsen. Lite av ett ansikte utåt åt företaget. 

- Ja, det enda negativa är att jag måste hämta nya agenter så sent. Min arbetsdag slutar ju inte förrän väldigt sent när jag gör ambassadörgrejer. 


Lämnade tryggheten i Sverige

Sofia har nu arbetat på Teleperformance under en längre tid men att vara 20 år och flytta utomlands var inte bara guld och gröna skogar.

- Det klart att det fanns en viss trygghet i att alla som kom när jag flyttade var nya och nervösa men det var ändå lite läskigt att lämna allt man vet bakom sig. 

Att leva utan släkt och vänner i närheten har format Sofia till en mer självständig människa.

- Jag tror man växer av att utsätta sig för sådant här. I början behövde jag verkligen klara mig själv eftersom ingen kunde komma och hjälpa mig, på samma sätt som förut. Sen har jag förvisso väldigt fina vänner nu som hjälper mig när det behövs. 

Saknaden efter sina syskon och att inte träffa dem regelbundet är det enda Sofia faktiskt ogillar med att bo utomlands. 

- Det enda jag genuint saknar med Sverige är min familj. Grekland är annars ett väldigt bra land för mig. Jag är kristen och passar in väldigt bra på Kreta som också är väldigt kristet. 

Människor kommer och går och de människor som blir kvar är samma typ av människor berättar Sofia. Att det är en viss “karaktär som flyttar utomlands”.

- Jag har funnit en massa nya vänner som flyttat hem till Sverige igen men som jag fortfarande har kontakt med. Många flyttar hit bara för att festa och jobba i ett år innan dem pluggar vidare i Sverige. De som blir kvar är de som förmodligen vill resa runt i världen, som jag.


Obestämda framtidsplaner

Som tidigare sagt så gick Sofia under gymnasiet på humanistiska programmet. Med inriktningen kultur fick hon lärdom om omvärlden. Detta menar Sofia kan vara ett driv för personer som flyttar utomlands. 

Sofias framtidsplaner är ännu inte bestämda. Hon är blott 21 år. Men hennes idealiv är att ha tillräckligt mycket pengar för att bosätta sig och bilda familj utomlands, i Europa och samtidigt ha en lägenhet i Göteborg för att ha ett ställe att bo på när hon besöker Sverige. Men utomlands är där hon vill skapa ett liv. 


Stor skillnad från Sverige

Att bo i Grekland generellt sett är väldigt trevligt, enligt Sofia. Men det är stor skillnad på att bo där och att vara på semester där. Allt ifrån klimatet till den mer gästvänliga befolkningen.

- Alla här är betydligt mer gästvänliga än i Sverige. Restaurangerna bjuder med jämna mellanrum gästerna rakishoots och tar dem gärna med besökarna. 

Grekland är betydligt mindre moderniserat än Sverige berättar Sofia. Bussarna exempelvis går lite när de vill och Östgötatrafiken som vi har i Norrköping finns verkligen inte på samma sätt på Kreta som i Sverige.


Kräver att man är tjockhudad

Sofia arbetar fortfarande inom kundtjänst, inte lika mycket, men fortfarande en del. Hon möter en del jobbiga kunder i sin vardag. Hon menar på att man måste försöka se det från kundernas sida. 

- Man blir härdad av att handskas med jobbiga människor till vardags. Det får en att växa lite som person.

Eftersom Sofia arbetar på ett stort företag så är det inte så konstigt att det ringer in en del arga kunder. Hon har ett antal gånger blivit utskälld av kunder på andra sidan luren. Hot om stämning och uthängning är inte ovanligt men för att kunna arbeta med det yrke som Sofia utför så behöver man vara ganska tjockhudad och lära sig att släppa sånt som kunder säger. Kundtjänst är enligt Sofia ingenting för alla, och om man inte är lagd för försäljning så är motivationen svår att finna. 

- Många som slutar hos oss tror jag tröttnar på att ta itu med arga kunder samt att se saknar försäljar drivet. Det blir svårt att jobba hos oss då. 

Sofia har nu bott på Kreta i snart ett och halvt år. Bortsett från de arga kunderna och saknaden efter familjen hemma i Sverige så är flytten till Grekland det bästa beslut som Sofia tagit. Hon ångrar ingenting. 

- Jag rekommenderar starkt att flytta utomlands om man har en stark önskan av att göra det. Har man en dröm så ska man följa den. Det värsta som kan hända är att man inte gillar det och får åka hem igen. 








Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin