De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »

Mysigaste tiden på året

Artiklar

Mysigaste tiden på året


Ronja Svensk 2016-12-19


Barnen kan knappt bärga sig inför julen, det är en magisk tid på året, med paket, god mat och glada människor. Om och om igen får föräldrarna frågan om hur långt det är kvar till jul? När kommer tomten? Men vad hände med denna längtan efter jul när vi blev äldre? Hur skapar vi en julkänsla?


Det närmar sig jul och Norrköping är fyllt med juldekorationer och julbelysning. I hemmen lyser nu även ljuset för fjärde advent. Mer än hälften av luckorna i chokladkalendern är öppna och julklappar börjar slås in i fina inslagspapper och snart är det jullov. Några hus är dekorerade med färgglad julbelysning och i andra hus syns fina julgranar genom de smått snötäckta fönsterrutorna. 


Tre hus bort, lyser en julstjärna och granar i fönstret. Ett hus pyntat med hyacinter och lysande granar. Dörren är pyntad med en julkrans, här bor Thyra Kylesten, en glad själ som finner sig i julens härliga anda. Men hur får hon en julkänsla?


”Socker överallt”
 - Jag får en julkänsla när de börjar spela julmusik på radion, och när det börjar snöa. Att pynta huset skapar en tillfällig julkänsla, men inte en långvarig. En långvarig julkänsla skapas av jullåtarna. Jag gillar ”Tänd ett ljus” och ”All I want for Christmas is you”. Blir man trött på dom, så börjar man äta pepparkakor och dricka julmust, det skapar en julkänsla!


Att sjunga med till sina favorit-jullåtar är ett jättebra sätt att få en stark längtan efter jul. Något annat som ofta skapar en härlig julkänsla är doften av barr från julgranen, eller doften av en hyacint. Nybakade pepparkakor, julmust, glögg, lussekatter, risgrynsgröt med kanelstänger och annat julbak är väldigt viktigt för oss som jagar julens härliga stämning. 

 
Jag brukar göra julgodis till julen. Pepparkakor köper vi oftast, men lussekatter och julgodis är ett måste att göra själv. Risbräck är ett julgodis som måste finnas, det gör jag varje år och det ska jag fortsätta att göra. Även knäck är ett måste, jag tycker själv inte om det så mycket men det måste finnas. 

 
Baka eller pynta ett pepparkakshus för att jaga julkänslan. Dölj pepparkakshuset i färgglatt kristyr. Festa till det och pynta i sockersnö, polkagrisar, marshmallows eller annat godis. Skapa ett konstvärk av noggrannhet eller gå ”All in” och kasta på lite blandat.


- I år testade jag på att göra ett pepparkakshus. Det är mitt första pepparkakshus, det är så svårt att göra. De går sönder och det kommer socker överallt. Så det kommer troligen inte bli någon tradition hemma hos mig.

 
December, ljusaste tiden på året
I mörkret lyser fyra av fyra adventsljus på Värmekyrkan, och det är bara en vecka kvar till jul. Ljuset i mörkret som skapar en varm känsla som är så härlig i kylan. 


 - Mörkret tycker jag skapar en julkänsla! Man får en känsla av att julen snart är här. Just i Norrköping så skapas det en julkänsla när spårvagnarna har sina tomteluvor. Skolan börjar också Julpynta och det är mysigt.

 
Nerbäddad under en fluffig pläd i sängen, med tända doftljus i rummet, och en sprakande brasa i bakgrunden, det är bara en julfilm som saknas. Kanske med en stor kopp med varm choklad överfylld av grädde och marshmallows. Det känns som julafton och det skulle det gör även om det var Augusti.

 
- Jag ser inte på julfilmer så ofta, men när jag gör det får jag nog en julkänsla. Men om man äter pepparkakor och dricker julmust blir det ännu bättre.

 
Sunes jul, The Polar Express, Elf, How The Grinch Stole Christmas är bara några tips av tusentals festliga julfilmer.

 
Att skriva en önskelista blir man aldrig för gammal för, och det är en självklarhet att vi alla ska ha en egen julkalender. Att räkna ner till Jul med en eller flera julkalendrar är ett måste för att få en stark julanda. En positiv energi sprider sig med julmusiken som spelas på högsta volym. Alla är samlade, nu blir det kvalitets tid med fantastiska vänner och hela släkten.

 
God Jul!


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin