De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

"Bild och form ett självklart val"


Emma Svensson 2012-02-13

Bild:Emma Svensson

AnaMaria Puljiz, 16 år, möter mig vid dörren utanför Lennings. Det blir lite nervöst när vi kommer in i salen, men hon går direkt in i den sal där hon och hennes klasskamrater tecknar av en sko. Jag ser att alla där inne verkligen kan teckna, det känns verkligen som en kreativ klass. Hennes klass heter Es11b.


AnaMaria har länge varit intresserad av bild och form ända sedan hon var liten. Hon minns att hon tecknade och målade med sin mamma och morfar. Teckna människor, former och färger tycker hon mest om. AnaMaria berättar också att hon ville gå på De Geergymnasiet innan valen, Hon hade hört mycket om skolan och hade bara valt sina inriktningar här.
- Det var ett självklart val, jag har alltid velat gå här. Det kändes bara naturligt.

AnaMaria tycker också att skolan är fin och mysig men hon är ofta i en annan byggnad som heter Lennings. Där har bild och form-eleverna sina salar. Rummen känns inte alls som en skola utan mer som en Ateljé. Hon berättar att det luktar och känns som ett andra hem. Det är färger överallt, målningar, teckningar, stafflier, penslar... I ateljén är det så öppet och ljust, det är verkligen en behaglig miljö och man är omgiven av saker man tycker om.
- Lennings känns som mitt andra hem.

Hon tycker det är kul på den inriktningen och att man lär sig mycket givande saker så som att se på ett annat sätt. Hon förklarar att innan så har man sett mycket utan att verkligen se det. Nu märker man hur ljuset faller på saker och ting, vinklar, tomrum.. Man lär sig att se färger bättre, kontraster, komplementfärger osv.
- Man får verkligen upp ögonen på riktigt här. Man börjar se på sin omgivning på ett annat sätt, det är väldigt fascinerande faktiskt.

AnaMaria tecknar inte bara i skolan, hon gör det också hemma. Det är lättare att få hjälp och kritik av lärarna men annars är det inte någon skillnad mellan hem och skola. Ofta hemma tecknar och skissar hon med vanlig blyerts, och ibland med kol, i ett vanligt skissblock med lite grövre papper. Hon älskar även att måla med akrylfärg på Canvas. Canvas är hennes favoritunderlag för färger.

Sedan så gillar hon att måla med akvarellfärg väldigt mycket. Man kan även försöka sig på att använda bläck, kaffe eller te när man målar. Man kan få väldigt spännande resultat! Hon får sin inspiration till tecknandet eller målandet genom olika saker. Det kan vara något hon har läst, från låtar, saker hon har sett, drömmar eller att det bara kommer fram i huvudet. Ingen specifik dröm, det blir väl mer känslor man får fram genom drömmar, allt från behagliga och glada känslor till mörka och ibland sorgsna, berättar AnaMaria.



<div>Här är ett slags projekt som AnaMaria har gjort där man skulle teckna stilleben av en egengjord kartongskulptur med kol. Hon valde att teckna en sjöhäst.</div><div><br /></div><div><br /></div><div><br /></div><div><div>I framtiden svarade hon att hon vill söka till Konstfack i Stockholm men det blir antagligen någon högskola innan. Hon berättade att just den inriktningen Grafisk design & Illustration som hon vill gå på, så håller man på mycket med saker så som typografi, fotografisk bild, grafik, animation, web osv. AnaMaria tycker att skolan låter jätte bra men har inte fått så mycket mer information än den man kan hitta på deras hemsida, www.konstfack.se.<br /><br />För att ha behörighet att söka dit så ska man ha grundläggande behörighet för studier på högskolor, och bedömningen görs genom cirka. 5-7 arbetsprover som varierar från år till år. Alltså bedöms man efter den konstnärliga förmågan, men även efter en motivering och en intervju. Så, det är nog lite tufft att komma in. Men man får helt enkelt göra vad man kan och hoppas på det bästa.<br />- Jag tror att det skulle vara väldigt roligt att gå där, och det är verkligen saker som jag är intresserad utav och skulle se fram emot att lära mig mer om. Och jag vet inte om jag skulle flytta till Stockholm eller bo kvar i Norrköping och sedan pendla. Man får väl se framöver om det nu blir så att jag börjar där.</div></div>
Här är ett slags projekt som AnaMaria har gjort där man skulle teckna stilleben av en egengjord kartongskulptur med kol. Hon valde att teckna en sjöhäst.



I framtiden svarade hon att hon vill söka till Konstfack i Stockholm men det blir antagligen någon högskola innan. Hon berättade att just den inriktningen Grafisk design & Illustration som hon vill gå på, så håller man på mycket med saker så som typografi, fotografisk bild, grafik, animation, web osv. AnaMaria tycker att skolan låter jätte bra men har inte fått så mycket mer information än den man kan hitta på deras hemsida, www.konstfack.se.

För att ha behörighet att söka dit så ska man ha grundläggande behörighet för studier på högskolor, och bedömningen görs genom cirka. 5-7 arbetsprover som varierar från år till år. Alltså bedöms man efter den konstnärliga förmågan, men även efter en motivering och en intervju. Så, det är nog lite tufft att komma in. Men man får helt enkelt göra vad man kan och hoppas på det bästa.
- Jag tror att det skulle vara väldigt roligt att gå där, och det är verkligen saker som jag är intresserad utav och skulle se fram emot att lära mig mer om. Och jag vet inte om jag skulle flytta till Stockholm eller bo kvar i Norrköping och sedan pendla. Man får väl se framöver om det nu blir så att jag börjar där.



Bild:Emma Svensson


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin