De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Matildas gymnasietid går som en dans


Emma Ljungberg 2012-02-10

Bild:Emma Ljungberg

Matilda Dankemeier möter mig i De Geergymnasiets entré. Hon har två väskor över ena axeln och jag frågar om det inte är tungt.
-Jag har alltid så här mycket grejer med mig. Träningskläder i den ena och skolböcker i den andra.

När vi kommer fram till Dansstudion, som på kvällar och helger är en av flera dansskolor i Norrköping, sparkar Matilda vant av sig skorna och visar mig in till en av de två danssalarna. Jag berättar att mitt eget intresse för dans började precis här för många år sedan.

När upptäckte du ditt intresse för dans?
-Det var efter att ha sett Let’s Dance när jag var elva. Jag tyckte att det var så coolt med alla fina klänningar. Jag ville dansa som dem så jag började i 10-dans på Rune Lagers.

Redan efter en termin med foxtrot, chacha, bugg och vals kände hon att det inte var hennes grej. Istället började hon dansa hiphop, disco och show på Norrköpings Danscenter. När dansskolan bytte lokaler valde hon att fokusera på showdansen och gick med i en uppvisningsgrupp. Utöver det gick hon även i balett och modern dans.
-För att få grunderna, säger Matilda.

När jag frågar Matilda om hon har någon förebild säger hon först att hon inte har någon.
-Eller jo, Malin Blomberg så klart! Hon har varit min lärare och vi har också dansat tillsammans i flera år.
Varför ser du upp till henne?
-För att hon är grym. Haha, nej men hon är som jag, jag känner igen mig i henne. Hon har dessutom lärt mig mycket. Hon är bäst helt enkelt!

Det var i uppvisningsgruppen som Matilda först träffade Malin, och det var även där hennes talang fick chansen att utvecklas ordentligt. Tillsammans med resten av gänget dansade hon bland annat på FN-middagen i Stockholm, Karnebåtsfestivalen i Valdermarsvik och Barnens Dag i Norrköping samt flertalet dansavslutningar i Flygeln, Louis De Geer och Stadium Arena.
-Att dansa på FN-middagen var riktigt roligt, det var en spännande upplevelse!
Dessutom har hon varit med i den årliga dansshowen på Skandiateatern tre år i rad och medverkat i nyårsrevyn "Valdemar i Vika", som hade sin sista föreställning för bara några veckor sedan.

Matilda berättar att hon nyligen slutade i uppvisningsgruppen. Hon har helt enkelt inte tid.
-Jag älskade verkligen den gruppen, men det är mycket plugg och dessutom så dansar jag fyra gånger i veckan bara i skolan.

Genom skolan har hon fått flera möjligheter. Förutom en bra dansutbildning får man även chansen att visa upp sina talanger i olika projekt. Hon medverkade nyligen i de två danstreorna Vincent Jonssons och Jin Zous projektarbete, dansföreställningen "Liv". Nu är hon aktuell med sin egen klass kabaré "Två Rum".
-Den handlar om män och kvinnor, jämställdhet och de olika skillnaderna som finns i livet. Vi visar hur samhället ser på manligt och kvinnligt, det är mycket stereotyper.
Matilda har, tillsammans med resten av eleverna i klassen, satt ihop både koreografi och manus.
-Det kan bli jobbigt när alla är oense, men jag tror att det kan bli ganska bra.

Kabarén har premiär idag, fredag. Under veckan som gått har de jobbat i nästan 40 timmar med att färdigställa den. Det har varit långa dagar med repetitioner och förberedelser, men nu är det äntligen klart. Kabarén kan man se på lördag eller söndag klockan 15.00 på Lennings.

Matilda Dankemeier, Paulinn Melberg och Sara Zingmark visar upp en koreografi som de har gjort tillsammans.
Matilda Dankemeier, Paulinn Melberg och Sara Zingmark visar upp en koreografi som de har gjort tillsammans.


Bild:Emma Ljungberg


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin