De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

"Idag är samhället uppdelat i två färger, blått och rosa"


Jenny Nilsson 2012-02-15

Bild:Ingbritt Swanö Wiklander

  Genom kabarén "Två rum" vill ES11a visa vad de tycker om jämställdhet. I fredags hade den premiär, och läktaren på Lennings var fullsatt.
   Förväntningarna var höga - och övertäffades!

Temat var för kabaren var kvinnligt/manligt, och de medverkande elevarna har fått skapa kabarén själva utifrån temat. Skådespelet skildrade alla aspekter ur detta ämne på ett mycket underhållande sätt. Publiken fick se en fantastiskt väl koreograferade dansnummer och sketcher i hög klass. Manuset behandlade alla stereotyper, fördomar och myter om mäns respektive kvinnors roller och krav i samhället. På ett humoristiskt och underhållande sätt drev man med klyschor och jämställdhet. 
  

Matilda Dankemeier, Paulinn Melberg och Sara Zingmark i \
Bild:Johan Wahlqvist
Matilda Dankemeier, Paulinn Melberg och Sara Zingmark i "kedjedansen"

   Vi fick träffa en ung man som får uthärda förolämpningar och genomlida kränkningar på grund av sin homosexualitet. Tonårstjejer med dåligt självförtroende och avundsjuka, tonårskillar som tröttnat på att bli behandlade av sina jämnåriga tjejkompisar som sexobjekt och en mjölkbonde från Mjölby som känner sig osynlig och berövad sin talan i samhället.

Sara Hjalmarsson i en tankvärd monolog om skönhetsideal och självkänsla
Bild:Johan Wahlqvist
Sara Hjalmarsson i en tankvärd monolog om skönhetsideal och självkänsla

Kabarén "Två rum" var en perfekt blandning av underhållande teaterpjäser, häftiga dansshower och bra musik. Det omdebatterade ämnet jämställdhet uttrycktes på både lättsama och känslomässiga plan, vilket kan vara ett smart sätt att nå ut med ett budskap till en stor målgrupp. Den väckte skratt, medlidande och eftertanke.
   Kärlek, vänskap, sex och relationer av olika sorter gestaltades under de två timmar kabarén pågick. 

Linnéa Arkevid och Anton Clemens Ståhl i en uppbrottsscen
Bild:Johan Wahlqvist
Linnéa Arkevid och Anton Clemens Ståhl i en uppbrottsscen

Föreställningen kunde ses i både fredags, lördags, söndags och måndags. Läktaren var fullsatt varje gång. Över 3000 kronor gick till klasskassan, genom fikaförsäljning i pauserna och bidrag från folk som gillat vad de sett.
  Jag tyckte kabarén var fantastiskt bra och proffsigt genomförd. Jag märkte att resten av publiken delade min åsikt, på deras reaktioner på handlingen och oupphörliga applåder efteråt. Massa cred till alla medverkande, alla skådespelare, dansare, regissörer, koreografer samt ljud- och ljussättare och alla andra som bidragit! Tack!

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin