De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

På scenen hör Felicia hemma


Jenny Nilsson 2012-02-13

Bild:Jenny Nilsson

På sommaren är Söderköping fullpackat med turister, men så här års är de snötäckta gatorna nästintill tomma. Felicia Elvnäs möter upp mig vid kanalen och så promenerar vi in mot staden till Hagatorget. På ett litet mysigt konditori slår vi oss ner och tar skydd från kylan utomhus över en fika.

Felicia går andra året på De Geergymnasiet Musik i klass ES2C. Det var ett enkelt val för henne, då musiken är hennes största intresse och hon hört av andra att De Geer är den bästa skolan. Hennes huvudinstrument är sången, men hon är även en fantastisk gitarrspelare och kan dessutom spela bas och lite piano. Hon berättar att när hon började i musikklass i klass 4, spelade hon även cello. Det var hennes pappa som lärde henne spela gitarr, när hon som fyraåring tog sina första ackord. I femte klass började hon sedan ta riktiga lektioner, och har sedan dess fortsatt lära sig.
      Förutom musiklektionerna är Felicia med i studentföreningen Kristinaskolans främjande för svensk folkmusik. När jag frågar vad de gör på sina möten, får jag ett väldigt kort svar.
  - Jag vill inte riktigt säga så mycket om det, men vårt syfte är att bevara folkmusiken.
Kristinaskolans främjande för svensk folkmusik är en mycket gammal studentförening som på senare tid har återupplivats. Mer får jag inte veta om denna hemligstämplade klubb.

   Om Felicia själv får välja musik att lyssna på, blir det mest Thåström eller Magnus Uggla.
    - Jag tycker också om mesmetal, haha. Alltså lite mesigare metal, som Avenged Sevenfold.
På frågan om vad hon själv föredrar att sjunga, svarar hon att det mesta är kul, utom jazz. Ofta sjunger hon lite softare låtar, av singer/songwriterkaraktär.
  - Det absolut roligaste är ju att sjunga pop/rock med stort band och kör bakom sig, och bara skutta runt på scenen och ösa! Som det var på Marching For Life, det var superhäftigt!
Felicia berättar mer om Marching For Life, en välgörenhetskonsert anordnad av Star for Life i samarbete med Triple & Touch, i syfte är att verka mot aids och HIV i södra Afrika. I höstas var Star for Life i Norrköping, och hela De Geers musiklinje var inbjudna för att medverka i konserten. Dagen då konserten ägde rum i Stadium Arena var Felicia sjuk och låg i 40 graders feber. Besvikelsen var stor, men alltsammans tog en intressant vändning då hon får ett mejl från Ken i Triple & Touch. I mejlet skriver han att han har hört ryktas om Felicias talang, och utnämner henne till Marching for Life's Rising Star. Glatt tackar Felicia ja, och får, på konserten, uppträda med sin egenskrivna låt "Keep".
Felicia och hennes klasskompis Catrin Petersson gjorde en duett av låten, med den stora kören bakom sig.
- Hela kören och bandet fick lära sig min låt, det var helt otroligt! Att stå på den där stora scenen, det var SÅ häftigt!

   "Keep" är inte den enda låt Felicia skrivit själv. Hon har många sånger på lager, sånger inspirerade av hennes egna liv, tankar och känslor.
- Låtarna är väldigt olika, det kan bli allt från seriösa till helt sjuka texter...
Ibland uppträder hon med de egna låtarna, men föredrar att spela covers av andra låtar inför publik. Hon tycker det känns lättare att framföra populära sånger som hon vet med säkerhet att många tycker om.

    

<div><div>Felicia är sjutton år och bor i Söderköping med sin mamma och syster.<div>På fritiden tränar hon självförsvar genom kampsporten Kenpo, umgås med vänner och pojkvännen och, naturligtvis, ägnar sig åt musik.</div></div></div><div><br /></div>Att stå på scenen och uppträda inför folk är inget nytt för Felicia. Hennes vackra stämma har nått många öron, och numera är namnet Felicia Elvnäs bekant för de allra flesta i Söderköping. På marknader och festivaler brukar Felcia bli tillfrågad att spela några låtar på gator och torg.<div>- Det kan ringa någon som ska fixa ett event i stan, och frågar mig om jag har lust att komma och uppträda.<br />På somrarna brukar hon och hennes bästa vän Hanna Appelquist stå för kvällsunderhållningen på den spanska tapasbaren La Uva i Söderköping. De sjunger duetter i olika stämmor och kompar varandra med gitarr. Felicia har uppträtt på bland annat Storåfestivalen och under andra stora musikfester i Söderköping. Men är detta inget hon skryter med. Hon är ganska blygsam när jag frågar ifall hon är något av en kändis bland Söderköpingsborna.<br /><br /></div><div>    Julen 2009 blev Felicia utvald till Söderköpings Lucia. Efter en ansökan bestående av ett sångtest inför en jury, blev hon utvald till en av kandidaterna och hennes bild satt på affischer över hela stan. Flest röster fick hon, vilket tillkännagavs på en adventsmarknad, följt av Luciakröning i kyrka. Felicia och hennes tärnor fick ledigt från skolan för att under en hel vecka lussa på olika platser i staden.<br />- Vi var överallt, på Söderköpings Brunn, Söderköpings golfbana, på en massa olika företag...<br />Trots mängder av stearin i håret och stora, illaluktande pälsar de tvingades bära mellan uppträdandena, tyckte Felicia att det var en rolig upplevelse.<br /><br /></div><div>   Förutom musiken ägnar sig Felicia mycket åt bloggande. På barrelina.blogspot.com kan man följa hennes vardag och idéer.<br />- Jag är inte som andra bloggare, som tänker ut en plan och liksom \
Bild:Jenny Nilsson
Felicia är sjutton år och bor i Söderköping med sin mamma och syster.
På fritiden tränar hon självförsvar genom kampsporten Kenpo, umgås med vänner och pojkvännen och, naturligtvis, ägnar sig åt musik.

Att stå på scenen och uppträda inför folk är inget nytt för Felicia. Hennes vackra stämma har nått många öron, och numera är namnet Felicia Elvnäs bekant för de allra flesta i Söderköping. På marknader och festivaler brukar Felcia bli tillfrågad att spela några låtar på gator och torg.
- Det kan ringa någon som ska fixa ett event i stan, och frågar mig om jag har lust att komma och uppträda.
På somrarna brukar hon och hennes bästa vän Hanna Appelquist stå för kvällsunderhållningen på den spanska tapasbaren La Uva i Söderköping. De sjunger duetter i olika stämmor och kompar varandra med gitarr. Felicia har uppträtt på bland annat Storåfestivalen och under andra stora musikfester i Söderköping. Men är detta inget hon skryter med. Hon är ganska blygsam när jag frågar ifall hon är något av en kändis bland Söderköpingsborna.

    Julen 2009 blev Felicia utvald till Söderköpings Lucia. Efter en ansökan bestående av ett sångtest inför en jury, blev hon utvald till en av kandidaterna och hennes bild satt på affischer över hela stan. Flest röster fick hon, vilket tillkännagavs på en adventsmarknad, följt av Luciakröning i kyrka. Felicia och hennes tärnor fick ledigt från skolan för att under en hel vecka lussa på olika platser i staden.
- Vi var överallt, på Söderköpings Brunn, Söderköpings golfbana, på en massa olika företag...
Trots mängder av stearin i håret och stora, illaluktande pälsar de tvingades bära mellan uppträdandena, tyckte Felicia att det var en rolig upplevelse.

   Förutom musiken ägnar sig Felicia mycket åt bloggande. På barrelina.blogspot.com kan man följa hennes vardag och idéer.
- Jag är inte som andra bloggare, som tänker ut en plan och liksom "Det här ska jag skriva om idag". Jag har med mobilen och så skriver jag om vad som händer. Jag kanske sitter i väntrummet på vårdcentralen bland tanter som låter som rumpnissar, då skriver jag om det.
Hennes mål är inte att nå så höga läsarsiffror som möjligt eller att bli en stor känd bloggare. Bloggen är mer som en rolig sysselsättning.

  I framtiden kan Felicia väldigt gärna tänka sig en musikkarriär som yrke. Inte som lärare eller något sådant, utan i så fall som artist på scenen. Jag frågar henne om hon har några andra yrken som alternativ.
- Jag vill bli pensionär, det verkar så chill, haha. Nej, men jag vill gärna jobba med barn, för jag älskar barn. Eller som glasblåsare.




Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin