De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

...och tolv poäng från Turkiet går till...


Jenny Nilsson 2012-05-20


Äntligen är det dags igen! Eurovision Song Contest är för att roa oss med musik av alla dess slag, spektakulära shower, kreativa kostymer och minnesvärda föreställningar. Förbered dig på att slås till häpnad, dansa av förtjusning, skrika av förtvivlan, hånskratta, älska och hata. Låt dig bländas av färgglada spotlights, överrumplas av sprakande fyrverkerier, vältas omkull av  mäktiga fläktar och låt dig översköljas av ett glittrande konfettiregn!  


Förra året sjöng duon Ell/Nikki hem segern för Azerbaijan, med den känslofyllda powerballaden "Running Scared". Huvudstaden Baku är år tvåtusentolvs värd för Europas årliga favoritshow, som går av stapeln om mindre än en vecka, då den första semifinalen avgörs. 

År 1999 tog Charlotte Perelli (då Nilsson) hem vinsten för Sveriges ära, och de följande fem åren fortsatte framgångarna för vårt lilla land. Fram till 2004 höll vi olika placeringar på top-tio-listan, men under de senaste åren har prispokalerna lyst med sin frånvaro. Loreen och hennes "Euphoria" har inte bara blivit favorittippad i Sverige, även de utländska kritikerna har känt vinstvittring. 


Ska Loreen sluta sig till den historiska svenska vinnarskaran bestående av ABBA, Carola, Charlotte och Herreys?
Ska Loreen sluta sig till den historiska svenska vinnarskaran bestående av ABBA, Carola, Charlotte och Herreys?

 Man kan onekligen konstatera att hennes nummer sticker ut från mängden av deltagare, där de flesta antingen liknar varandra eller nummer från tidigare år.
    Precis som alltid är skillnaderna i kvalité mellan låtarna omöjlig att undgå. Det finns låtar du direkt fastnar för och går och nynnar på i dagar, låtar du tröttnat på redan efter första refrängen, låtar du undrar om de verkligen menar allvar med och låtar du vet att du genast markerar med en stjärna på Spotify. Ibland vet man inte om man borde skratta eller gråta, men det kanske är just det som är hela charmen med alltihopa? Oavsett vad reaktionerna blir, går ESC aldrig obemärkt förbi. Inte ens schlagerhatarna kan anklaga ESC för att vara tråkigt! 


Favorittippad, från Cypern
Favorittippad, från Cypern

På tisdag tävlar 18 länder i semifinal nummer ett. Då kan vi se fram emot länder som Cypern, vars bidrag ”La La Love”, framförd av vackra Iva Amanou, anses som en tuff konkurrent till Loreen. Ett av årets snackisar är utan tvekan de partysugna babushkorna  från Ryssland, iklädda folkdräkter, dansandes på scenen.  De energiska, skuttande tvillingbröderna Jedward från Irland gör comeback från förra året, nu med poplåten "Waterline". Vi har två grannländer att heja på, Danmark och Finland. Artisten från det sistnämnda landet sjunger faktiskt på svenska (finlandsvenska).



Torsdagens semifinal bjuder på bland annat indianfjädrar och gitarrspel från Holland, dansvänlig soulpop från Ukraina och en smäktande serbisk ballad. Den norske gutten Tooji, med bidraget ”Stay”, signerat svenska låtskrivarna Figge och Peter Boström, har fått en del pikar om att försöka härma Eric Saades succénummer från fjolåret, både vad gäller klädsel och danskoreografi. Mot slutet av kvällen får vi avnjuta "Euphoria", och se resultatet av ändringarna av kläder och dans som gjorts.


Roman Lob från Tyskland
Roman Lob från Tyskland

Som vanligt har vi ”The big five”, bestående av Tyskland, Spanien, Storbritannien, Frankrike och Italien. Dessa länder slipper kvala och är redan i final, eftersom de bidrar med så mycket pengar till hela evenemanget. Även Azerbaijan är naturligtvis säkrade, tack vare förra årets vinst. Vissheten om att vara garanterad en finalplats, oavsett kvaliteten på låten, kan ibland resultera i oseriösa eller halvhjärtade bidrag från Den stora femman. Något sådant slipper vi genomlida i år i alla fall. Alla har åtminstone ansträngt sig och tagit det på allvar, kan man se. Mycket föredömligt!
   
  SVT1 är kanalen att knappa in, klockan tjugoett på tisdag, torsdag och lördag. Komikern Gina Dirawi och kommentatorveteranen Edward Af Sillén intar kommentatorbåset för att guida oss genom showen. Programledartrion från Azerbaijan består av modellen och nyhetsreportern Nargiz, musikern och modemagsinredaktören Leyla och den manliga hälften av förra årets vinnarduo, artisten Eldar.
   


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin