De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Svennar och blattar - så löljigt!


Kerstin Hampusson 2012-06-04

Sverige och Loreen vann och alla dansade av glädje. Nej, inte riktigt alla. På You Tube hittar Lärkans krönikör Kersin trista, mossiga kommentarer om svennar och blattar som får henne att ilskna till.

Vi satt runt tv:n allihop och såg Loreen få tolva efter tolva. Sverige vinner och humörnivån går i taket. Eurovision har målat ett leende på folks läppar och man känner en plötslig samhörighet med sitt fosterland.

Som den stolta svensk man är tittar man in på Youtube för att få återuppleva och krama ur det sista från denna lyckliga stund. Kanske ska man till och med ta och läsa kommentarerna och verkligen få det bekräftat att:  jo, Sverige vi kan vi! 

Dock sjunker hjärtat som en sten när mina ögon faller på raderna under videon. Inga bravo och hurra-rop där inte. Jag läser om att det inte egentligen är Sverige som har vunnit. Loreen är ju inte etiskt svensk. Jag läser även att vi jävla svennar klagar på alla blattar, men när en av dem vinner en tävling åt oss då går det bra.


Plötsligt var jag ingen stolt svensk längre. Snarare en besviken svensk. Att vi inte ens under en glädjande stund kan vara glada tillsammans utan att dela upp oss i två lag som kallas vi och dem. När ska folk förstå att vi är alla människor även fast vi har olika hudfärg och kommer från olika länder. Men oj, kan man bli vänner med varandra? Va ? Ni driver! Nämen vadå? Respektera varandra? Haha, vad sjutton betyder det!


Visst, alla har olika åsikter och perpektiv på det mesta men nu bor vi ju faktiskt här tillsammans så varför inte göra det bästa av situationen? Liksom come on people har ni inte sett Pocahontas då båda sidorna förstår att hålla på att bråka med varandra bara är waste of time när de faktiskt kan komma jättebra överens och till och med kan lära av varandra!


Eurovision är en folkfest som är till för att glädja och ena länderna i Europa. Hur mycket annat gör vi annars gemensamt förutom i idrottsammanhang? Jag tycker att vi skiter i alla irrelevanta saker som att "ojdå, nämen Loreen har ju inte blont hår och blåa ögon, aj,aj" eller "vafan firar svennarna för, Marocko vann ju!" 


Nej, nu glömmer vi sånt strunt och sluter leka rivaler. Vi måste ju fokusera på det som är viktigt! Typ att vi slog både Danmark och Norge...


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin