De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Norrköpings glassigaste vårtecken


Redaktionen 2012-03-31


Ett av de säkraste vårtecknen är när Norrköpings eget smultronställe Halvars slår upp portarna. För varje år som går så utökas utbudet av glassmaker. Valet som förr stod mellan jordgubb, choklad och romrussin står numera mellan mer än 40 olika smaker och en extrem beslutsångest smyger sig på. För att underlätta valet har vi därför gjort ett litet glasstest, där vi har provat och recenserat både gamla klassiker och spännande nyheter. Inte oss emot.


Ekologisk kryddig rabarberglass och ekologisk bananglass.
Ekologisk kryddig rabarberglass och ekologisk bananglass.

Först ut är den ekologiska glassen med smak av kryddig rabarber. Det första intrycket är: "var är rabarbersmaken?" När jag tänker på rabarber tänker jag på mormors rabarberpaj och rabarberkräm. Andra intrycket är: "detta smakar ju inte sååå himla dåligt, men det är inte rabarber". Efter yttligare ett par slick på glassen känner jag att jag börjar känna igen smaken, men jag vet inte varifrån. Till slut kommer jag på det. Detta smakar ju som chailatte. För alla oss som älskar chailatte är detta en dröm. Detta är absolut ett alternativ till is-chailatte

Den ekologiska bananglassen är näst ut att bli testad. Jag älskar banan. Banan i alla former. Skulle vilja ha banansmak på absolut ALLT jag äter, så mina förväntningar är höga. Efter första slicket är jag såld. Detta är underbart! Inte så att det slår min hemmagjorda bananmilkshake, men bananglassen är absolut en tuff motståndare.

Jag tycker att det är bra att det finns fler och fler ekologiska glassmaker. Ekologiskt är viktigt och efterfrågan på ekologiska varor ökar. Därför är det positivt att det finns varierande och goda glassmaker.

Testad av Adrian Libenhed.

Ekologisk caffé latteglass och apelsinchokladglass.
Ekologisk caffé latteglass och apelsinchokladglass.

Är du kaffenarkoman? Då är Caffé Latte-glassen något för dig! Den påminner om en trevlig kopp svart kaffe med mycket mjölk till eftermiddagsfikat, men med en skönt nedkylande effekt. Den krämiga glasskulan är dessutom ekologisk, vilket innebär att det är bra för miljön att käka den här glassen! En riktig win-win-situation.

Romerska bågar är en riktig klassiker i godispåsen, men om du inte vill smälla i dig choklad en varm sommardag så kan du istället låta en härlig glasskula med smak av apelsinchoklad smälta på tungan! Glassen har en härlig, pastelligt orange färg och i den gömmer sig bitar av mjölkchoklad. Tyvärr är chokladbitarna lite för få vilket gör att apelsinsmaken tar över, men det är en riktig höjdare ändå.

Testad av Emma Ljungberg.

Marula ananas och caramel macadamia
Marula ananas och caramel macadamia

Den första glassen som nuddar min tunga är Marula Ananas. Den smakar verkligen som en riktigt fruktig ananas med bitar i. Den glassen är en riktig höjdare. Eftersom jag älskar ananas i vanliga fall, blir jag inte besviken. Denna kommer bli en favorit i den stekande sommarsolen.

Är du ett stort fan av nötter är Caramel Macadamia perfekt glass för dig! Mig faller den dock inte alls i smaken. Med riktiga bitar av nötter i är detta något du kan tugga på. En riktig "tugglass". Denna glass kommer inte svalka dig i sommarvärmen utan funkar bäst en molnig vårdag när du vill ha något att bita i.

Testad av Tina Johansson.

Mjölkfri passionssorbet och mjukglass
Mjölkfri passionssorbet och mjukglass

Efter att ha beställt en kula passionssorbet står jag och tvekar en stund om vilken glass jag vill prova mer. Då får jag ett tips från tjejen i kassan om att en klick mjukglass passar väldigt bra till passionssorbet. Jag litar på hennes proffsiga omdöme och blir inte besviken!

Passionens syrliga och fruktiga smak, tillsammans med mjukglassens sötma, utgör en svårslagen kombo som gifter sig perfekt i munnen. De två olika nyanserna mixar sig till en fint avvägd blandning som smälter på tungan och tar slut alldeles för fort. Jag kommer definitivt göra en favorit i repris någon gång i sommar.

Denna kombination kan jag hjärtligt rekommendera.
Och eftersom sorbet är mjölkfritt kan alla njuta av dess utsökta smak.

Testad av Jenny Nilsson.

Laktosfri citronglass och mjölkfri och sojafri Oatly kola.
Laktosfri citronglass och mjölkfri och sojafri Oatly kola.

För laktosintolleranta glassfanatiker finns bara ett fåtal glasssorter. Vi rekommenderar citronglassen. En krämig, fräsch och lite syrlig dröm. Det saknas dock lite sting.

Havreglassen har som förväntat en lite annorlunda konsistens, möjligtvis lite kakig. Den något nötiga, härliga kolasmaken är det dock inget fel på! För allergiker som inte har så mycket annat att jämföra med så passar denna glass bra.

Testad av Kerstin Hampusson.

Chokladglass och jordgubbsglass.
Chokladglass och jordgubbsglass.

Choklad- eller jordgubbsglass är ett säkert kort om man är en mycket kräsen person och det är jag. De klassiska smakerna med bitar av både choklad och jordgubb slinker ned så lätt och smakar mycket sött och gott. Smakerna går alltid hem och man blir aldrig besviken. Om man vill testa lite nyare glassar så finns det brownie- och ploppsmak som båda är chokladiga fast med lite annan smak.

Testad av Emma Svensson.

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin