De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Abraham ser fram emot vinterjackorna 

 


Ditte Roslund, Jennifer Andersson 2013-09-13

Bild:Jennifer Andersson

Abraham Azuad är 17 år och kommer från Venezuela. I augusti började han sitt utbytesår i Sverige, och vi på Lärkan bestämde oss för att sätta honom ner för en pratstund.


Abraham kommer från Valencia, en stor stad i norra Venezuela. Det var när hans äldre bror åkte på utbytesår till USA som han själv blev sugen på att åka, och när organisationen Explorius förelog Sverige tyckte han det lät perfekt.
   - Jag kollade upp Sverige på Google, och gillade direkt det jag läste. USA är ett land många åker och turistar i, det känns väldigt kliché, Sverige däremot hade jag aldrig tänkt på att åka till själv. Därför känns det extra kul att vara här. 

 
 Nervös inför vintern
 Efter två veckor har Abraham redan börjar märka av de många skillnaderna mellan hemlandet och Sverige. 
    - Den första skillnaden dök upp direkt. Jag och min värdfamilj satte oss i bilen för att åka hem och alla satte på sig bilbältet, till och med de längst bak! Det har jag aldrig varit med om förut. 
     Men den största skillnaden är ändå vädret. Där Abraham kommer ifrån ligger temperaturen runt 30 grader året runt, så den svenska vintern blir något helt nytt.
   - Jag tycker det är kallt redan nu i september, så jag känner mig faktiskt lite nervös inför vintern. Men jag tror det går bra, pappa var i Spanien och köpte min första vinterjacka åt mig. Och så ska det bli kul att se snö för första gången!


Redan snappat upp flera svenska ord
Under året i Sverige vill Abraham förbättra sin engelska, men också lära sig lite svenska. Redan efter två veckor har han snappat upp ett antal ord och fraser, bland annat: hur mår du, kaffe, tallrik, kniv, och - här får han kämpa lite extra för det klassiska ”sk-ljudet” - sked.
   -Jag har lärt mig en del fula ord också, men de behöver jag inte nämna här.
    I Venezuela börjar man läsa engelska redan vid 6-års ålder, men Abraham säger ändå att han lärt sig det mesta av sin engelska på nätet och genom filmer.
   - Just nu är det speciellt svårt att kommunicera med äldre personer. Det är frustrerande när jag vet precis vad jag vill säga men inte får fram rätt ord. 


   Målen för utbytesåret i Sverige är alltså tydliga; få perfekt engelska, och att lära sig hitta på skolan förstås och överleva den kalla vintern.

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin