De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Det går som en dans på rosor


Ida Tunberg 2013-03-01

Bild:Ida Tunberg

Matilda Janzén är en dansintresserad tjej med mycket energi i kroppen. Jag möter hennes stora leende när jag går in i danssalen vid Louis de Geer. Matilda visar mig några danssteg och berättar att hon går sitt första år på det estetiska programmet med dansinriktning. 

- Dans är en självklarhet i mitt liv, och jag skulle inte vilja leva utan det.


Det var en slump att Matilda började med dans. Hon hade under en längre tid testat på många olika sporter, bland annat innebandy, men hon fastnade inte för något. När hon sedan vid sju års ålder testade på dans på Studiefrämjandet så tändes en gnista. Hon har sedan dess hållit intresset vid liv och dansar idag på Dansakademin i Norrköping. 

Aktiv dygnet runt
Matilda har veckorna fullspäckade då hon dansar tre gånger i skolan och en gång på fritiden. I skolan får hon tillfälle att testa på dansstilar, och hon får också förmånen att utveckla sig och bli bättre. De har ibland workshops med bland annat kända dansare som kommer från Stockholm. På lektionerna så har de mycket träning men de får även lära sig mycket dansteknik.
- Jag känner mig mest bekväm i modern och jazz.
I både modern stil och jazzstil så får man uttrycka mycket känslor och dansa lite som man känner och vill. På fritiden så är hon aktiv i en uppvisningsgrupp. Hon har ofta uppvisningar på köpcentrum inne i stan. 
- Jag kommer även snart att uppträda på kulturskolans melodifestival för niorna, där kommer jag dansa som pausunderhållning.

Drömmer om Melodifestivalen
När frågan om en förebild kommer så tar det några sekunder innan hon kommer på det: Hennes gamla danslärare Adam Svensson.
- Han har gått på balettakademin i Stockholm och är en otroligt duktigt dansare och pedagog. Adam är även dansare i Melodifestivalen, och har varit det nu i några år tillbaka. Att vara en dansare på Melodifestivalen är självklart ännu en stor dröm som Matilda har. 

Kabarén var ett lyft
Under veckorna som gått har Matilda och resten av hennes klasskamrater tränat inför en kabaré som man nyligen kunnat gått på. Kabarén hade temat ”livets resor” och de medverkande var indelad i olika grupper. Matilda spelade många roller. 
- Det var väldigt utvecklande och roligt, då jag även fick spela lite teater. Det var intensivt, och klassen har verkligen kommit varandra närmre. 

Yrkesdansare vore roligt
Matilda ser väldigt ljust på framtiden och hoppas få fortsätta med sitt stora intresse.
- En dröm som jag har är att bli yrkesdansare. Det skulle vara så himla roligt, och med denna utbildning känner jag att jag har goda förutsättningar.Hon har stora drömmar, men försöker hålla sig till nuet och bara köra på, så får hon se vart det leder.

 

Bild:Ida Tunberg


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin