De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Sofia levde sin dröm i USA


Ida Tunberg, Matilda Hanna 2013-10-11


 

Sofia Blixt, 18 år, har nyss kommit hem från ett av sitt livs största äventyr, hon har varit utbytesstudent i USA i ett år. Hon har alltid sen hon varit liten haft en dröm om att åka till USA, och förra året bestämde hon sig för att skicka in en ansökan till organisationen Rotary. Hon väntade länge på att få svar och när hon fick ett godkännande så vart hon överlycklig. 
- Eftersom jag älskar att resa så tyckte jag att det här passade perfekt för mig, även om jag helst hade velat göra det efter studenten.


Sofia bodde i Menlo Park i södra Californien, och flyttade runt mellan fyra värdfamiljer. Hon gick på Menlo Atherton High School, där går det ungefär 2000 elever. I USA finns det fyra årskurser: Freshman, Sophmore, Junior och Senior, och själv gick Sofia i Senior. I USA så väljer man sina egna ämnen man vill gå, och Sofia valde mer praktiska ämnen, som matlagning, fotografering, keramik, bild. 

 

Som att vara i en High School film

Hon upplevde starkt att det fanns många skillnaderna mellan skolorna i Sverige och i USA. 

Skolan var som hon hade förväntat sig och liknade en typisk High School film. Man hade skåp, men många använde dem inte så alla bar runt på sin väska. När lektionerna började och slutade ringde en klocka. Man hade samma lektioner varje dag, undantag för onsdagar och torsdagar, då man hade dubbla pass. Varje lektion var 55 minuter och i klassrummen hade man alltid en amerikans flagga. I USA så har man inte en fast klass som vi har i Sverige, utan man är mera individuellt inriktad. 

 

Pyjamaskläder i korridoren

På Menlo Atherton High School så behöver man inte ha en skoluniform. Sofia tyckte personligen att det var väldigt skönt att inte ha en fast klädkod, men en stor skillnad hon märkte var att folket inte brydde sig vad dem hade på sig.
- Det var väldigt vanligt att man såg personer gå runt i pyjamaskläder och reklamtröjor. 
Man fick helt enkelt se ut som man ville, vilket är en stor skillnad mot här hemma i Sverige då dagens ungdomar har vissa normer att leva upp till. 

 

Klassikern var peanutbutter-sandwich

Till skillnad från Sverige så serveras det ingen skolmat, utan man tar med sig egen matsäck eller köper mat i skolans kafeteria. Vissa skolor i USA har en matsal där man får sitta och äta men på Menlo Atherton så fanns dock inte detta, utan man satt antingen utomhus eller i klassrummen. 
- En klassiker som jag såg väldigt ofta var peanutbutter-sandwich, alla åt den men själv tycker jag att den var väldigt äcklig. 


I början av året så tyckte Sofia att det var väldigt roligt och bra att man fick ta med sig egen skolmat, då man fick välja vad man skulle äta. I slutet blev det dock väldigt tjatigt och man orkade inte göra i ordning matboxen kvällen innan, så det blev ofta något halvdant som tre bananer och kex. 

 

Populärt med dans

I Menlo Atherton finns det olika klubbar som man kan vara med i, som t.ex. sportklubbar, och själv gick Sofia i crosscountry och badminton. I crosscountry så tränar man sin kondition genom löpning. I Amerikanska High School filmer så är det ofta de i cheerleadinglaget som är de populära tjejerna på skolan, men på Menlo Atherton så stämde dock inte detta, utan det var dansarna som  var de coola. 

 

Enklare läxor i USA

I Sveriges skolor så har man inte lika mycket läxor som i USA, då man har småläxor varje dag, som ska vara klart till dagen efter. I Sverige få vi dock större uppgifter som tar längre tid att göra. Proven i USA är inte uppbyggda på samma sätt utan de har flera svarsalternativ då man ska fylla i ett. Man har inte skolböcker utan får bära runt på papper. 

 

Havsköldpaddor på Hawaii

Sofia berättade om de tre bästa sakerna som hände under resan.

- Den första är mina värdfamiljer som jag bodde hos, jag står dem väldigt nära. 

Sofia har fortfarande kontakt med alla och saknar dem väldigt mycket. Hon fick uppleva olika kulturer och det tycker hon var väldigt lärorikt. 

 - Den andra är en utflykt till Hawaii som jag åkte med 50 andra utbytesstudenter. 

Hon fick lära sig att surfa och snorkla, och hon fick även se havssköldpaddor. 

 - Den tredje var en fashionshow som vi hade på skolan. Alla pengar som vi fick in gav vi till olika organisationer som hjälper hemlösa människor.

Var man med i fashionshowen så fick man prova kläder, och kläderna som man hade på sig fick man sedan. Man fick lära sig olika danser till föreställningen och det var dessutom ett sätt att lära känna nya människor. 

 

Många tårar vid hemfärd

När det var dags att åka hem så var det väldigt jobbigt för Sofia. Det blev många tårar och hon blev lite deprimerad över att åka hem till kalla Sverige igen, även om hon tyckte att det var jobbigt att åka hem så ville hon träffa sin familj och vänner igen.

 

Sofia rekommenderar starkt att man ska åka som utbytesstudent utomlands. 
- Den här resan har gjort mig mycket mer självsäker, och jag vågar mer. 

Så alla som funderar på att ta steget ut, gör det! Det blir ditt livsäventyr!

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin