De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Ekonomiare med den äkta kockandan


Denize Pettersson 2016-04-13




Efter de långa dagarna i skolan, där det är som tuffast med mycket plugg och inlämningar så har Afram Hanna, 16 år, något han tänker på oftast när skolan inte är igång: Mat.

Sitt brinnande intresse har han haft sedan några år tillbaka, med hjälp av allt inflytande av matprogram och familj med samma passion. Afram säger att han blivit mycket inspirerad av olika kockar, fastrar, mostrar och flera delar av familjen. Matlagningen har som fallit in då föräldrarna också alltid jobbat inom denna bransch. Gordon Ramsay och Per Moberg är två stora kockar som Afram tar inspiration ifrån.
- Gordon är mycket kreativ i sin matlagning och unik i det han gör.

Afram är själv mycket noga med att kolla hur olika rätter är upplagda, vilka färger man ser på tallriken och såklart att det ska se gott ut. Afram uppdaterar flitigt den ”Libanesiska hörnans” Instagramkonto och Facebooksida med fina rätter och flertal olika röror. Att tipsa sina vänner och bekanta är något som Afram gör.
- Genom bilderna kan intresse för maten skapas.

Hur man lägger upp maten tycker Afram är roligast och det han själv är bäst på. På sina föräldrars nyöppnade restaurang ”Libanesiska  Hörnan” har Afram tagit stor hand om upplägget av maten och också mycket förberedelser.

Skolan går före jobb
När jag pratar med Afram så får jag mina aningar om att det är mycket bestyr och många bollar i luften, och hur hinner han med både skolan och att hjälpa till i restaurangen?
- Mycket handlar om prioritering! Men skolan kommer före jobb, alltid.

Afram jobbar som mest i restaurangen under sin lediga tid, så som på helgerna då beställningar kan tas emot när det finns tid och när det inte är allt för mycket skoluppgifter. Aframs starka intresse verkar väl genomtänkt, att det ska hållas som ett intresse och inte som ett arbete, men har det alltid varit givet att Afram skulle välja ekonomiprogrammet?
-Tanken var först att gå restaurang och livsmedel men sedan efter att jag kollat med mina föräldrar så kom rådet om att ekonomiprogrammet passar bättre.


Ekonom eller grossist?

Efter att ha gjort sitt val så kom dessvärre Afram inte in på ekonomi i första hand som planerat utan på samhällsprogrammet här på De Geer. Därefter fick Afram redan på att det fanns en ledig plats på Kungsgård-ekonomi och bytte sedan. I efterhand så var det ett bra val, tycker Afram, men drömmen finns om att starta eget,  till exempel livsmedelsaffär eller som grossist. På så sätt kanske han kan utveckla sina kunskaper inom företagsekonomi och ta del utav dem om drömmen att starta egen affär eller liknade finnas kvar senare i livet.

Afram är inte bara duktig på att laga och baka utan även att gå ut och äta, testa på nya rätter och lära sig på samma gång. Undantag av skolmaten då Afram inte visade allt för stort förtjusande intresse när jag frågat vad han tycker om maten som erbjuds. Att vara öppen för nya smaker är något som är viktigt, mycket orientalisk och libanesisk mat är två av många av Aframs favoriter som även erbjudas med ett stort utbud på hans föräldrars restaurang.
Under intervjuns gång så rabblar Afram flitigt upp mycket vad restaurangen har att erbjuda
- För dem som gillar orientalisk/libanesisk mat så lär detta falla in i smaken. Desserter av olika slag som man kan äta efter middagen och goda fräscha drinkar.

Libanesiska hörnan har även fått var på en artikel i ”Norrköpings- Magazinet” där dem får god kritik, under den första premiärveckan var det hektiskt och många har verkat varat nyfikna på det nya matstället.

"Ibland har det blivit kaos"


Som tidigare skrivits så är bakning något som Afram också gör, vilket väcker uppmärksamhet hos omgivningen när man får en glimt av dem nybakade bakelser och deserter som lagats av han själv. Vid handling så tänker Afram mycket på hur han ska kombinera smakerna på bästa sätt. Men hans bästa tips är att användning av färska råvaror är nyckeln till att lyckas. Men han vill också poängtera att även det bäste har gjort fel.

Familj och kusiner får äran att smaka Aframs skapelser och det uppskattas, och gilla dem det de får smaka?
- Annars hade jag inte fortsatt med att laga till dem.

Avslutet på vårt möte blir att Afram skyndar sig snabbt iväg för att beställningar åt 100 peroner på orientalisk mat väntar på att göras och därefter så säger vi hej då och jag hinner se en kort stund av Aframs rygg som svänger ner till höger om dörr karmen.

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin