De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Frihetskämpen

 


Jesper Arosin 2014-02-12


Karin Kristenssons mogna sätt att föra världen vidare till en bättre plats har helt klart fått många människor att följa i hennes fotspår. Här berättar hon hur både hennes egen och själva Amnestys insats för mänskliga rättigheter ska förbättras.


3 miljoner människor från 150 länder över hela världen delar på samma uppgift. Att kämpa för mänskliga rättigheter och för att tillsammans kämpa för våra egna rättigheter krävs det mod och styrka, och det kan man definitivt se att Karin bär på. 
- Jag lägger mycket krut på kvinnors rättigheter och kämpar för att just kvinnorna oavsett bakgrund ska kunna vandra fritt överallt, utan att behöva bekymra sig över våldtäkt och liknande.
- Självklart vill jag att fler ska ta del av det här, säger Karin som är medlems-ansvarig för De Geers egen Amnesty grupp. 

 

Skolans grupp är av cirka 15 personer som alla är lika viktiga och eftersom hon är medlemsansvarig ser hon till att alla känner sig välkomna och trivs. Hon menar också att hon gick med i samarbetet för att förändra världen till det positiva och att rättigheterna ska gälla alla. Hon samlar även in namnunderskrifter som skickas in till regeringen för att sätta press på dem så att dem inser att någonting måste ändras, och att det måste ske snabbt. Underskrifterna är främst för att hjälpa oskyldiga fångar att få frihet. För att dem här oskyldiga människorna inte ska behöva straffas för någonting dem inte gjort vill och försöker Amnesty International både ändra och skapa nya lagar.

 

Sikte mot nya framsteg

I framtiden vill jag främst jobba internationellt med uppgiften att tillge alla oss individer samma rättigheter. Främst i de länder där kvinnor nästan inte alls har någonting att säga till om. 

 

Att kvinnor inte får använda abort tycker hon är fel och det är bara en av dem sakerna som behöver förändras. Som sagt finns det mycket att göra och även om inte vi i vår tid kommer förändra vårt levnadsätt för rättigheter så kan vi i alla fall börja så att jordens kommande generationer inte behöver leva för våra misstag. Nu varierar hennes arbetstid beroende på hur aktiv hon är och i fall dem planerar något stort. Man kan säga att det blir ganska mycket tid åt detta för henne. Hon tror och hoppas att Amnestys små grupper över hela världen också är till hjälp och oavsett hur små i antal de är så är deras jobb till stor nytta.

 

Hårt arbete leder alltid till någonting bra

Amnesty innehåller inte bara arbete utan även oförglömliga minnen. I Göteborg samlades Karin och en stor samling av medlemmar. I Kambodja frigavs samvetsfången Yorm Bopha och en liten men på ett sätt stora orsak till denna fantastiska händelse var att dessa hjälpsamma personer gav sig ut på Drottningtorget iklädda Amnesty-västar och planscher samt skyltar för att samla in namnunderskrifter. Namnunderskrifterna skickades sedan till Kambodjas regering som till slut tvingades frige fången.

- Själv ser Karin denna resa som en av de mest minnesvärda under hennes tid som Amnesty-medlem och hon är säker på att det blir fler.

 

 

 


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin