De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

SSUfia


Dennis Karlsson 2014-02-12


Sofia Härnbro, ni kanske har sett henne ramla i de stora trapporna på De Geer, halkat på isen utanför eller sprungit efter bussar men visste ni att den klantiga tjejen är en aktiv medlem i SSU?


 

Sofia Härnbro är uppfödd med en politiskt aktiv pappa så politik har alltid varit en del av hennes liv. Redan vid 13års ålder så valde hon att engagera sig politiskt. 

-Jag blev INTE påverkad av min pappa utan jag kollade upp alla partier innan jag bestämde mig för vilket jag skulle stödja och socialdemokraterna kändes verkligen som min grej, våra åsikter stämde över bra, säger Sofia med ett leende på läpparna.

Sofia valde samma parti som hennes pappa, Socialdemokraterna. Hon gick med i SSU, Socialdemokraternas ungdomsförbund sommaren 2010. 

 

Alla försvann när hon kom
När Sofia gick med så trodde hon att det skulle bli massvis med spännande möten men så blev inte fallet. När Sofia gick med så slutade alla de andra för att plugga i andra städer. Sofia stod helst själv som SSU medlem i Finspång. 

-Jag var den enda kvar. Jag var alldeles för feg för att ta plats och dra igång det och jag hade ingen aning om hur man värvar nya medlemmar, berättar Sofia. 

Hon avvaktade och väntade på att någon annan skulle ta tag i det. Under tiden hon väntade så gick hon på det så började hon gå på kurser som SSU i Östergötland arrangerade. 

-Det var två kurser, SSU1 och SSU2, vi fick lära oss mycket om hur demokrati funkar och vad Socialdemokrater står för. Även om feminism och hur tjejer används som objekt i tex. reklam och annan media. Vi var borta en hel helg och lärde oss massa nytt. Det var lärorikt och spännande. Det är verkligen kul att lära känna nya personer som också är politiskt intresserade, berättar Sofia glatt.

 

Räddaren har kommit
Hösten 2013 så pratade Sofia politik med en kille från skolan, Shanga, 15år. Han berättade för Sofia att han var väldigt sugen på att engagera sig politiskt men han hade ingen aning om vilket parti han ville stödja. Sofia föreslog så klart att han skulle kolla upp SSU, det gjorde han också. Han fastnade direkt för deras politik. Shanga mailade distriktordförandet i Östergötland om de kunde dra igång verksamheten igen.  Han fick genast svar och distriktordförandet Sara kom med en gång till Finspång för att se vad man kunde göra här. Sara och Shanga m.fl. spånade på lite idéer och sedan hörde de av sig till Sofia eftersom hon fortfarande var medlem i SSU. Sofia blev mycket glad över att det skulle dras igång. 

 

 

Rött kort mot rasism

Fast att de inte har varit aktiva speciellt länge så har SSU Finspång redan hunnit genomföra en kampanj. De kallar den för ’‘Rött kort mot rasism’’.

-Vi var ute på stan och på skolor och delade ut röda kort för att visa att vi inte tolererar rasism. På korten uppmanade vi personerna att ta en selfie med kortet och lägga upp på instagram eller twitter med haschtagen ’‘RöttKort’’ och ’‘SSUFinspång’’. Det var kul att många ville delta mot rasism, förklarar Sofia.

 

Från en liten vilsen flicka till kanske en framtida politiker, vem vet? Inte jag, inte, kanske inte ens Sofia. 

 

Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin