De Geergymnasiets tidning på webben
Förstasidan

« Föreg. Nästa »


Artiklar

Evelina instagrammar sig känd


Dennis Karlsson 2014-11-14


Vi hör talas mycket om feminism det senaste året, överallt diskuteras det. Feministiskt initiativ har varit en av de största snackisarna i media i år. Tyvärr så fick de ingen plats i riksdagen men feministernas kamp för jämlikhet fortsätter. Om man vill lära sig om feminism så finns det många sett att lära sig, bland annat via instagrammen ’’Kvinnohat’’ som jag tänkte kolla in mer på.


På instagram finns en stor feministisk sida som heter kvinnohat och varje vecka så är det olika feminister som driver sidan. Om någon vecka så är det Evelina Bravos tur att underhålla de 44.000 feministerna som följer sidan. Jag har tur och får vara med när Evelina sitter och skriver på texterna som hon ska lägga upp på instagram om några få veckor. 

 

Jag möter upp Evelina på en rast i korridoren. Det hörs på flera meters håll att hon är igång och skriver, tangenterna på datorn klickar högt över hela korridoren. Jag slår mig ner vid Evelinas bord och tar upp min dator för att anteckna allt hon säger. Evelina kollar knappt upp från datorn men hon förklarar att det är för att hon behöver all tid hon kan få för att skriva på texterna så bra som möjligt, hon vill inte riskera att något går fel.

-Jag är dock lite van med det här formatet, jag håller i ’Makthavarna’ den här veckan (v.42), säger Evelina mycket stolt. 

Makthavarna är också en instagram fast om rasism som hålls av flera olika smarta rasifierade personer, där är inga vita välkomna. Det är nog bäst så.

Med ’’Makthavarna’’ så har redan Evelina fått mycket uppmärksamhet, det snackas vilt om Evelinas texter på sociala medier och även tidningar har skrivit artiklar om texterna. Evelina berättar att det är kul när folk pratar om det hon har skrivit för det betyder att folk tyckte att det hon skrev var viktigt. Hon väljer att ta upp ämnen som berör henne och andra människor för att påverka, för att få ett bättre samhälle. Evelina valde att skriva texter till kvinnohat för att det når ut till väldigt många då. Många kända feminister följer kvinnohat och om man får uppmärksamhet av dem så kommer fler börja följa ens liv och då når man ut till ännu fler personer. Det är redan över tusen personer som följer Evelina på twitter och fler kommer det bli. 

 

-Jag skriver texter med många olika ämnen, inte bara de vanliga utan jag försöker få med saker som inte de flesta tänker på trots att det är mycket viktigt att ta upp, berättar Evelina innan och flyger ner i datorn igen och börjar skriva. Dock så dyker hon upp snabbt igen för att tillägga en grej.

-Det kommer verkligen bli jättekul att starta debatt för vissa debatter blir bra och viktiga medan vissa spårar och slutar med inget bra alls, speciellt när man tar upp saker som inte många andra tar upp. Dock så är det bäst att våga försöka och skriva det man brinner för, även fast det kan gå dåligt berättar Evelina lite dystert. 

 

Jag låter Evelina skriva vidare en liten stund medan jag går in på Instagram för att läsa tidigare skribenters texter och kollar på bilder. Det är över tusen bilder på sidan så många har hunnit lägga upp många bra texter. Det är många som har skrivit och kämpat för ett bättre samhälle, för en möjlighet att få sin röst hörd.

 

Det är inte bara kvinnor som skriver på kvinnohat, jag har smsar med Lou Mattei, 15år, som ska hålla i sidan vecka v46. Lou är trans och ickebinär, det betyder att hen varken är kvinna eller man. Jag frågade hur Lou tror att hen kan bidra till kvinnohat. 

-Jag kommer skriva från ett transperspektiv och framförallt transfeministiskt perspektiv som väldigt ofta lyser med sin frånvaro i den svenska mainstreamfeminismen, skriver Lou. 

Lou pratar även om hens mål med att hålla sidan är att synliggöra cisnormen och transfobin. Det förekommer inte bara i vardagen utan även ofta i ’’trygga’’ feministiska rum. 

-Jag ska rubba cispersoners världsbild med min existens, smsar Lou en stund senare.

 

Evelinas tangentbord slutar knattra så jag förmodar att hon håller på att hon håller på att bli klar för jag försöker fånga hennes uppmärksamhet igen. Jag frågar hur det kommer sig att just hon ska skriva för kvinnohat.

-Jag hade aldrig tänkt skriva för kvinnohat egentligen men när de sökte nya personer så fick jag ett spontanryck och skrev upp mig på lista, jag ångrar det inte, än.

Det märks på Evelina att hon är lite nervös för det stora uppdraget men jag tror verkligen att hon är den rätta personen, även Lou, de båda sticker ut från de flesta andra som skriver på sidan så det kan bli riktigt bra. Deras kunskaper behöver verkligen spridas till så många som möjligt. 

 

Jag känner mig klar med Evelina så jag tackar henne för att hon tog sig tid och sedan slår jag ihop min dator och lämnar Evelina ensam så hon få skriva vidare i lugn och ro. Många tankar går i huvudet efter samtalet och jag känner att det kommer gå riktigt bra för Evelina, inte bara på kvinnohat utan även i framtiden. Hon kan inspirera många personer och det behövs verkligen.

 

Jag sätter mig och bläddrar genom ’’Kvinnohat’’ och blir glad över att det finns så många smarta personer och att det är många fler som kommer skriva där, som t.ex. Evelina och Lou. Vi får se fram emot deras texter som kommer snart.


Tipsa en vn Skriv ut



Sök Sökhjälp

Tipsa redaktionen
Skicka insändare

De Geers hemsida
Lärkan
Ansvarig utgivare:   Niclas Unosson
Webmaster:   Niclas Unosson
Redaktion:   Rikard, Karin