« Föreg. Nästa »

100 000 kronor till kommunens unga


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

100 000 kronor
till kommunens unga


Christer Falk 2018-03-23

Elin Jönsson, Nicolas Bredell, Ida Tryggvisdottir och Elsa Lange är Ungdomsrådet i Bollebygds kommun.
Elin Jönsson, Nicolas Bredell, Ida Tryggvisdottir och Elsa Lange är Ungdomsrådet i Bollebygds kommun.

För trettonde året i rad fördelades 100 000 kronor till kommunens fem skolor och fritidsgården. Pengar som går direkt till skolorna och som fördelas av Ungdomsrådet i Bollebygds kommun. Önskemål har lämnats in av Bollebygdsskolans F6 och 7-9, Gadden, Gården, Töllsjö och Örelund. 


Dagen inleddes med att representanter från elevråd, gårdsrådet och ungdomsrådet i kommunen träffades och röstade fram de förslag som de tyckte var de bästa. Därefter tog Ungdomsrådet över och fördelade pengarna.
– Lägger vi ihop vad alla önskemålen skulle kosta hamnade vi på hela 452 000 kronor. Som alla vet är det 100 000 kronor vi har att fördela, säger Nicolas Bredell som tillsammans med Elin Jönsson, Ida Tryggvisdottir och Elsa Lange utgör Ungdomsrådet.

Fördelningen blev så här:

Bollebygd F-6

Bollar och tillbehör

11 750 kr

Bollebygd 7-9

Air hockey

7 250 kr

Gadden

Innebandyutrustning

Lunchbrickor 

9750 kr

1500 kr

Gården

Airfryer

Snacks-värmeskåp

Extra pengar till snacks

2000 kr

7500 kr

1750 kr 

Töllsjö

Skolgårdsutrustning - Labyrint

Skolgårdsutrustning – motorikbana

Extra pengar till antingen labyrint eller motorikbana

10 000 kr

25 000 kr

1750 kr

Örelund

Resa till Universeum i Göteborg  

Extra pengar till fika på resan            

20 000 kr

1750 kr       

SUMMA

 

100 000 kr

Nöjda

Representanterna från de fem skolorna såg riktigt nöjda ut efter att kvartetten från Ungdomsrådet presenterat sin fördelning av pengarna
– Rättvist, tyckte Hannes Carlzon.
– Bra att Töllsjö fick mest. De har inte fått så mycket tidigare, menade Emil Anderén.

Berättar på hemmaplan
När fördelningen av 100 000 kronan var över var det representanterna från de fyra skolorna och Gårdens uppgift att på hemmaplan berätta om hur mycket pengar och vad pengarna ska användas till. Som sagt – inga sura miner – alla verkade nöjda.
– Vi ser det här som en viktig del i att lära sig hur demokratin fungerar. Ungdomarna har verkligen visat prov på att de kan hantera önskemål och rättvisa på ett bra sätt, säger kommunstyrelsens ordförande, Peter Rosholm (S). Med vi 100 000 kronorsfördelningen var även oppositionsrådet Christer Johansson (M) och höll i dagen gjorde folkhälsostrategen Kristina Sunebrand.

Syftet
Syftet med 100 000 processen är att barn och ungdomar ska få lära sig mer om vad demokrati är och hur det fungerar. Satsningen ska ge ökad kunskap om de olika steg som en demokratisk process innehåller samtidigt som unga får möjlighet att vara med och påverka saker som de tycker är viktiga i sin vardag.


Hannes Carlzon tyckte det blev en rättvis fördelning av pengarna.
Hannes Carlzon tyckte det blev en rättvis fördelning av pengarna.


– Bra att Töllsjö fick mycket av pengarna, menade Emil Anderén.
– Bra att Töllsjö fick mycket av pengarna, menade Emil Anderén.


Den här trion från Töllsjöskolan var nöjda. <br />Hampus Wängvik, Milvid Stridh och läraren Anna Tellander. 
Den här trion från Töllsjöskolan var nöjda.
Hampus Wängvik, Milvid Stridh och läraren Anna Tellander. Har har vi samlat alla som deltog vid dagens 100 000 kronorsprocess. <br />Den trettonde i ordningen.
Har har vi samlat alla som deltog vid dagens 100 000 kronorsprocess.
Den trettonde i ordningen.Intresset från media var stort. AnnonsMarknan, Borås Tidning och kommunens informationsavdelning var på plats. Och självklart bollebygdsnyheter.se som tog bilderna i det här reportaget.
Intresset från media var stort. AnnonsMarknan, Borås Tidning och kommunens informationsavdelning var på plats. Och självklart bollebygdsnyheter.se som tog bilderna i det här reportaget.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm