« Föreg. Nästa »

En annorlunda Alla helgon helg– med 650 nedlagda gravstenar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

En annorlunda Alla helgon helg
– med 650 nedlagda gravstenar


Christer Falk 2018-11-02


Idag och under hela helgen kommer tusen och åter tusen ljuslyktor att lysa upp kyrkogårdar runt om i landet. Så även i Bollebygd och Töllsjö. I Bollebygds pastorat blir helgen en annorlunda helg och det beror på att man nödgats  lägga ned drygt 650 gravstenar på de två kyrkogårdarna. 150 i Töllsjö och drygt 500 i Bollebygd.


Anledningen till att man nu valt att lägga ned gravstenarna är naturligtvis de två olyckor som skett på kyrkogårdarna. I Bollebygd förolyckades en ung flicka 2011 på grund av att en gravsten välte. I Töllsjö inträffade en liknande olycka nu under hösten men där kom barnet undan med bland annat benbrott.
– Med anledning av dessa två olyckor har vi varit nödgade att lägga ned de gravstenar som inte klarat den besiktning som personal från vårt eget pastorat gjort tillsammans med kollegor från Landvetter, Rävlanda och Sandhult. Allt är gjort för att vi ska undvika nya olyckor på våra kyrkogårdar, sade kyrkoherde Madeleine Forsberg vid ett informationsmöte i onsdags kväll.

Informationsmöte
Den 31 oktober kallade pastoratet till ett informationsmöte i församlingshemmet i Bollebygd och 30-tal personer besökte mötet. Där informerade kyrkoherde Madeleine Forsberg om varför man valt att lägga ned gravstenarna och bad om gravrättsinnehavarnas förståelse för det. Vissa svårigheter har man haft att nå alla gravrättsinnehavare men hoppas att man på sikt kommer att göra det.
Forsberg informerade även om att det kommer att kosta max 1500 kronor att få gravstenarna uppsatta igen. 750 kronor för dubb och dubbhål och 750 för gjutning. 

Kaffe med dopp
Kyrkogårdsbesökarna under fredagskvällen kommer att bjudas på kaffe med dopp av personal från pastoratet men också möjlighet att få en informationsfolder om gravstenshanteringen. 


Drygt 500 gravstenar har nödgats läggas ned på kyrkogården i Bollebygd. <br />Av säkerhetsskäl.
Drygt 500 gravstenar har nödgats läggas ned på kyrkogården i Bollebygd.
Av säkerhetsskäl.Eva Hell Widfeldt bjöd på kaffe med dopp. Men delade även ut en informationfolder<br />om gravstenssäkerhet.
Eva Hell Widfeldt bjöd på kaffe med dopp. Men delade även ut en informationfolder
om gravstenssäkerhet.Kjell Richardsson bjöds på kaffe med dopp.
Kjell Richardsson bjöds på kaffe med dopp.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com