« Föreg. Nästa »

En annorlunda Alla helgon helg– med 650 nedlagda gravstenar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

En annorlunda Alla helgon helg
– med 650 nedlagda gravstenar


Christer Falk 2018-11-02


Idag och under hela helgen kommer tusen och åter tusen ljuslyktor att lysa upp kyrkogårdar runt om i landet. Så även i Bollebygd och Töllsjö. I Bollebygds pastorat blir helgen en annorlunda helg och det beror på att man nödgats  lägga ned drygt 650 gravstenar på de två kyrkogårdarna. 150 i Töllsjö och drygt 500 i Bollebygd.


Anledningen till att man nu valt att lägga ned gravstenarna är naturligtvis de två olyckor som skett på kyrkogårdarna. I Bollebygd förolyckades en ung flicka 2011 på grund av att en gravsten välte. I Töllsjö inträffade en liknande olycka nu under hösten men där kom barnet undan med bland annat benbrott.
– Med anledning av dessa två olyckor har vi varit nödgade att lägga ned de gravstenar som inte klarat den besiktning som personal från vårt eget pastorat gjort tillsammans med kollegor från Landvetter, Rävlanda och Sandhult. Allt är gjort för att vi ska undvika nya olyckor på våra kyrkogårdar, sade kyrkoherde Madeleine Forsberg vid ett informationsmöte i onsdags kväll.

Informationsmöte
Den 31 oktober kallade pastoratet till ett informationsmöte i församlingshemmet i Bollebygd och 30-tal personer besökte mötet. Där informerade kyrkoherde Madeleine Forsberg om varför man valt att lägga ned gravstenarna och bad om gravrättsinnehavarnas förståelse för det. Vissa svårigheter har man haft att nå alla gravrättsinnehavare men hoppas att man på sikt kommer att göra det.
Forsberg informerade även om att det kommer att kosta max 1500 kronor att få gravstenarna uppsatta igen. 750 kronor för dubb och dubbhål och 750 för gjutning. 

Kaffe med dopp
Kyrkogårdsbesökarna under fredagskvällen kommer att bjudas på kaffe med dopp av personal från pastoratet men också möjlighet att få en informationsfolder om gravstenshanteringen. 


Drygt 500 gravstenar har nödgats läggas ned på kyrkogården i Bollebygd. <br />Av säkerhetsskäl.
Drygt 500 gravstenar har nödgats läggas ned på kyrkogården i Bollebygd.
Av säkerhetsskäl.Eva Hell Widfeldt bjöd på kaffe med dopp. Men delade även ut en informationfolder<br />om gravstenssäkerhet.
Eva Hell Widfeldt bjöd på kaffe med dopp. Men delade även ut en informationfolder
om gravstenssäkerhet.Kjell Richardsson bjöds på kaffe med dopp.
Kjell Richardsson bjöds på kaffe med dopp.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com