« Föreg. Nästa »

Få  i Bollebygd har rätt till full  a-kassa


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Få  i Bollebygd har rätt till full  a-kassa


Christer Falk 2014-08-20

Bara  en av 17 heltidsarbetande i Bollebygd kan i dag få full ersättning från  a-kassan vid arbetslöshet, visar nya  beräkningar från TCO. Antalet personer i  kommunen med fullt inkomstskydd skulle  öka från 190  till 1 247 personer med TCO:s  förslag om höjt inkomsttak i  arbetslöshetsförsäkringen.

–  A-kassan har urholkats under lång tid och ger inte längre inkomsttrygghet vid  arbetslöshet. Det får allvarliga följder för både enskilda hushåll och för  samhällsekonomin, säger TCO:s ordförande Eva Nordmark.

En mycket liten  del av de heltidsarbetande kan få maximal ersättning från a-kassan vid  arbetslöshet, motsvarande 80 procent av den tidigare inkomsten. Den som har en  normalinkomst får i dag bara behålla kring hälften.

På grund av att  a-kassans nivå inte höjts sedan 2001 har arbetslösa förlorat tusentals kronor i  månaden i köpkraft, enligt en färsk TCO-studie. En ensamstående tjänsteman som  tjänar 27 100 kronor har exempelvis tappat 3 700 kronor. En  ensamstående privatanställd kvinna med två barn och en medelinkomst har  2 400 kronor mindre i plånboken än för tretton år sedan.

TCO:s  förslag till ny arbetslöshetsförsäkring innebär bland annat att inkomsttaket  höjs från 18 700 kronor i månaden till 27 500 kronor. För Bollebygd betyder det att ytterligare 1 057 heltidsarbetande i kommunen skulle  hamna under taket och kunna få fullt  inkomstskydd vid arbetslöshet. I hela Västra  Götalands län skulle drygt 189 000 fler personer än i dag få rätt  till full ersättning.

– Ju snabbare vi reparerar  arbetslöshetsförsäkringen, desto bättre för produktiviteten. En fungerande  a-kassa är ett smörjmedel i ekonomin och att höja inkomsttaket skulle därför  vara ett stöd för arbetslinjen, säger Eva Nordmark.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com