« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 216 i bredbandsrankning


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 216 i bredbandsrankning


Christer Falk 2013-07-16


Bollebygds kommun hamnar på plats 216 bland Sveriges 290 kommuner när det gäller snabbt bredband. Under 2012 hade 12 procent av hushållen i Bollebygd tillgång till bredband via fiber, en ökning från 3 procent 2011. Detta framgår av uppgifter från Post- och Telestyrelsen som presenteras av Svenska Stadsnätsföreningen. Riksgenomsnittet ligger på 44 procent.

– Bredband är en samhällskritisk infrastruktur, lika självklart som vägar och elnät. Statens och kommunernas engagemang är viktigt för att bredbandet ska fortsätta byggas ut, men det lokala engagemanget från enskilda medborgare och konsumenter är avgörande, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.

Kommunerna i Västra Götaland har hittills fått 31 miljoner kronor för medfinansiering av bredbandsutbyggnaden. Det återstår fortfarande 20 miljoner som Länsstyrelsen kan fördela till Bollebygd och övriga kommuner i Västra Götaland under 2013 och 2014.

– Vi hoppas att fler boende på landsbygden ska engagera sig för att få fiber till byn. Det ökar möjligheterna att fortsätta att bo och verka på sin hemort, säger Mikael Ek, vd för Svenska Stadsnätsföreningen.Utbyggnad av bredband där det saknas kommersiella drivkrafter kräver samverkan mellan privata och offentliga aktörer. I Sverige finns ett tusental lokala byanät, som har startats av frivilligt engagerade och ofta med stöd från kommunala stadsnät. Det finns fortfarande utrymme för att starta många fler fiberprojekt för utbyggnad av bredband på landsbygden.

Svenska Stadsnätföreningen har under många år arbetat med konceptet ”Fiber till byn”. Frågorna drivs nu vidare genom regeringens Bredbandsforum, vars vägledning ”Bredband på landsbygden” beskriver hur processen kan se ut när ett bredbandsnät byggs.

Regeringens mål är att Sverige ska ha ett bredband i världsklass för att säkerställa tillväxt, välfärd och hållbar utveckling. En viktig del av målet är att nio av tio hushåll och företag senast år 2010 ska ha tillgång till bredband med en hastighet av minst 100 Mbit per sekund. För att nå målet krävs en snabb utbyggnad av fibernätet.

Tillgång till bredband definieras här som att ett internetabonnemang på kort tid och utan särskilda kostnader kan beställas till adressen för ett hushåll. 

Läs mer:
- Om PTS Bredbandskartläggning 2012
- Broschyren "Bredband på landsbygden"
- information om projektet Fiber till bynTipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com