« Föreg. Nästa »

Tar emot 50 flyktingar på tre år


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Bollebygds kommun:

Tar emot 50 flyktingar på tre år


Christer Falk 2008-02-10

Kommunledningen i Bollebygd, kommunalråden Christer Johansson (m), Peter Rosholm (s) och kommunchefen Lennie Johansson informerar om de 50 flyktingar som kommer att erbjudas en framtid i Bollebygds kommun.
Kommunledningen i Bollebygd, kommunalråden Christer Johansson (m), Peter Rosholm (s) och kommunchefen Lennie Johansson informerar om de 50 flyktingar som kommer att erbjudas en framtid i Bollebygds kommun.

Vid fullmäktigemötet i december tog politikerna beslut om att ta emot 50 flyktingar över en treårsperiod. -Vi har tecknat avtal med Migrationsverket om att ta emot 50 personer under åren 2007 till och med 2009, säger kommunchef Lennie Johansson.

Som alla vet är 2007 redan passerat och vi är en bit inne i 2008.
-Av naturliga skäl hann vi därför inte ta emot några flyktingar under 2007. Vad det handlar om är att kommunen fick en bättre ersättning per flykting om vi tecknade ett treårsavtal innan den 13 december. Så gjorde vi och det innebär i praktiken att vi kommer att ta emot 50 personer under 2008 och 2009, berättar Lennie Johansson vidare.

Uppehållstillstånd
De 50 personer som kommer till Bollebygds kommun har alla uppehållstillstånd.
-Det innebär att de är utredda vid någon av Migrationsverkets flyktingmottagningar i landet och därmed klara för ett nytt liv i Sverige. Vårt uppdrag är stödja och hjälpa så att de så snart som möjligt integreras i vårt samhälle, säger Christer Johansson (m), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd.
- Vårt avtal med Migrationsverket innebär att vi får en summa per flykting under två år. Därefter hoppas vi att våra nya medborgare har integrerats på ett bra sätt i samhället, säger Peter Rosholm (s), oppositionsråd i kommunen.

Planerar
Efter taget beslut om de 50 flyktingarna till Bollebygd i fullmäktige har kommunen annonserat efter en flyktingmottagare.
-För att klara inslussningen i det svenska samhället så bra som möjligt har vi annonserat efter en flyktigsamordnare och nu anställt en sådan. Vi har också skrivit avtal med Borås kommun som innebär att vi får ta del av de olika åtgärder och service som de redan har upparbetade när det gäller att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd, säger Lennie Johansson.

Bostäder
En fråga som många ställer sig handlar om bostäder.
Finns det lediga bostäder?
-Idag har vi inget sådant klart. Det är heller ingen som räknar med att vi som kommun ska ha ett antal lediga lägenheter som står och väntar på att någon ska flytta in, säger Peter Rosholm.
-Egentligen ska vi inte se på flyktingarna på annat sätt än om någon annan vill flytta in i kommunen. Vi kommer att få information i god tid innan någon eller några är på väg att flytta till Bollebygd. Det är först då vi kan börja planera. Är det en familj som kommer och hur många barn har de? Utifrån varje familj eller enskild person kommer flyktingsamordnaren att planera, säger Lennie Johansson.

Näringslivet
Vid ett av kommunens frukostmöten har kommunledningen informerat företagarna om avtalet med Migrationsverket.
-Vi hoppas naturligtvis på att de företag som verkar här i Bollebygd ser en möjlighet i de som kommer att bosätta sig här i kommunen. Förhoppningsvis har en del av dem kompetenser som är användbara hos några av företagen, menar Christer Johansson och tillägger.
-Av de 50 som på sikt kommer till Bollebygd kanske knappt hälften är vuxna. Kan vi tillsammans planera på ett bra sätt så är de nya invånarna snart en del av vår kommun. Det finns många fina exempel på att små och medelstora kommuner lyckas bra med integrationsarbetet. Nu ska vi se till att vi blir en av dessa kommuner, säger Christer Johansson och gör sig till tals för både Peter Rosholm och Lennie Johansson.
När kommer de första flyktingarna?
-Vi kan nog räkna med att de första anländer någon gång i halvårsskiftet, säger Peter Rosholm.

Artikeln har publicerats i AnnonsMarknan nr 3 2008

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com