« Föreg. Nästa »Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Hammar Maskin bygger vidare


Christer Falk 2005-09-23

Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, Christer Johansson tog Bengt-Olof Hammar, företagets ägare och VD det första spadtaget för byggetapp 6.
Bild:Christer Falk
Tillsammans med kommunstyrelsens ordförande, Christer Johansson tog Bengt-Olof Hammar, företagets ägare och VD det första spadtaget för byggetapp 6.

I fredags togs första spadtaget för ännu en utbyggnad av Hammar Maskin AB i Bollebygd.
-Vi investerar 5 miljoner i en utbyggnad om knappt 600 kvadrat och en ny skärmaskin. Vi kommer också att gå över till tvåskift och nyanställer 15 personer, säger Bengt-Olof Hammar, företagets ägare och VD.

Fredagens byggstart är den sjätte sedan företaget byggde nytt på Råssa i Bollebygd för ungefär 20 år sedan.

Etapp 6
-Investeringen vi nu gör innebär att vi kan öka vår skärande bearbetning med 100 procent och det är självklart en investering för framtiden, säger produktionstekniker Magnus Jönsson som kommer att ansvara för utbyggnaden av företaget.
-Den utbyggnad vi nu gör kommer inte att synas från vägen – den här gången bygger vi till mot järnvägen, fortsätter Magnus Jönsson.

Export
Näst intill 100 procent av tillverkningen av företagets liftar går idag på export.
-Exportdelen hos Hammar Maskin AB har alltid varit stor och idag är det bara en liten del av produktionen som stannar i Sverige, säger Bengt-Olof Hammar som inte nöjer sig med att bara bygg ut i Bollebygd.

Dotterbolag
Hammar Australia Pty Ltd, Hammar Malaysia Sdn Bhd och Hammar New Zealand Ltd är namnen på dotterbolagen som ligger i Sydney, Port Klang och Auckland.
-Just nu investerar vi 10 miljoner i en serviceanläggning i Australien, säger Bengt-Olof Hammar.

Halvfabrikat
En del av tillverkningen i Bollebygd stannar vid en form av halvfabrikat.
-Vi skickar det som vi lite slarvigt kan kalla för halvfabrikat till våra tre dotterbolag. På plast i Sydney, Port Klang och Auckland färdigställs liftarna enligt kundernas önskemål.

190 miljoner
Idag omsätter Hammar Maskin AB i Sverige, Australien, Nya Zeeland och Malaysia 190 miljoner kronor.
-Här i Bollebygd producerar 80 medarbetare våra liftar. 60 i själva produktionen och ett 20- tal arbetar med konstruktion, produktionsteknik och administration, säger Bengt-Olof Hammar strax innan han tillsammans med kommunstyrelsens ordförande i Bollebygd, Christer Johansson, tar första spadtaget till byggetapp 6 vid företagets anläggning på Råssa strax öster om Bollebygd.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com