« Föreg. Nästa »

Operation Rädda Töllsjö fyllde Ordenshuset


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Operation Rädda Töllsjö fyllde Ordenshuset


Christer Falk 2012-02-23

När Ilian Iliev, Ted Jankovic och Stefan Hederdal kallade till första mötet för Operation Rädda Töllsjö fylldes Ordenshuset till sista plats.
När Ilian Iliev, Ted Jankovic och Stefan Hederdal kallade till första mötet för Operation Rädda Töllsjö fylldes Ordenshuset till sista plats.

När trion Ilian Iliev, Ted Jankovic och Stefan Hederdal kallade till första mötet för Operation Rädda Töllsjö kom drygt 120 intresserade.
–Vi tycker att det behövs en affär i Töllsjö och vi hoppas att ni är intresserade av att vara med och starta affären igen – tillsammans, inledde Ilian Iliev. När informationskvällen var över hade trion samlat ihop drygt 80 namnunderskrifter som ville att arbetet för en affär i Töllsjö ska gå vidare.

Ordenshuset fylldes till mer än sista plats och förväntningarna låg i luften. Vad skulle mötet handla om, vad går operation Rädda Töllsjö ut på… 

Så snart arrangörerna fyllt på med stolar så det räckte till alla riktades blickarna mot trion på scenen. Ilian Iliev öppnade och informerade om trions tankar och förhoppningar om att lyfta Töllsjö som samhälle igen.
–Det behövs en affär i byn för att göra Töllsjö lika attraktivt som det alltid har varit. Ska Töllsjö leva vidare utan affär får vi nog räkna med att intresset för att bosätta sig här försämras och på sikt kan det få stora konsekvenser för byn Töllsjö.

I en levande by – behövs en affär
Stefan Hederdal hakade på och menade att Töllsjö utan affär på lång sikt kan äventyra både huspriser och skolans vara eller inte vara. Därför presenterade trion på scenen en idé om att starta en kooperativ affär i Töllsjö. Via andelar om cirka 5 000 kronor skulle det vara möjligt att ta över affärslokalen och öppna affären ingen.
–Om vi skulle få 30-40 intresserade hushåll räknar vi med att kunna starta affären igen. Har man en egen andel i affären utgår vi från att man blir sin ”egen” affär trogen och gör sina inköp på hemmaplan. Det kan givetvis innebära något dyrare varor men om man räknar in vad handlarresor från Töllsjö och hem igen kostar så kan vi nog hänga med prismässigt, menade Stefan Hederdal.
Och som sagt – efter första informationsmötet hade drygt 80 personer skrivit på intresslistorna.

Förtjusning

På nåt sätt kändes det som om trion bakom Operation Rädda Töllsjö var helt rätt ute. Rätt budskap och rätt i tid. Frågorna blev naturligt vis många men några rent negativa synpunkter lyftes aldrig under kvällen.

Konsult
Från Coompanion Sjuhärad deltog Anders Lindauer.
–Min roll i Operation Rädda Töllsjö är att vara med och hjälpa till med det formella när man exempelvis startar en kooperativ förening. Jag har även erfarenheter som jag gärna delar med mig av, säger Anders Lindauer som tycker att idén som nu diskuteras i Töllsjö känns genomförbar.
–En interimsstyrelse är bildad och den har fått i uppgift att fördjupa sig i vad det kostar att ta över den befintliga affärslokalen. De ska även ta fram mer exakta siffror på vad som behövs i andelar för att komma igång. När det jobbet är klart bjuder de in till nytt möte och sen får vi se, säger Anders Lindauer.
Följande personer valdes in i interimsstyrelsen: Stefan Hederdal, ordförande, Ted Jankovic, Ilian Iliev, Lilian Lindgren och Åsa Brolund.


Politiker
Bland de 120 intresserade i Ordenshuset talade tidningen med två politiker. Centerpartisterna Elving Johansson och Roland Andersson.
– Mycket spännande, för visst behöver vi en affär här i Töllsjö. Men det är naturligtvis inte lätt att dra igång en affärsverksamhet igen. Jag talade med näringsminister Annie Lööf för någon vecka sedan och hon berättade att man tagit nya beslut om stöd till glesbygden. Stöd för någon form av affärsverksamhet och försäljning av bränsle till bilar och andra fordon. Det gäller alltså för initiativtagarna att verkligen leta fram vilka stöd som finns och söka pengar även den vägen, tyckte Roland Andersson.
–Det här initiativet är mycket bra för Töllsjö. Affären och skolan är två viktiga ingredienser för den som vill flytta till Töllsjö. Det är viktigt att vi kan behålla den servicen för att Töllsjö ska kunna hänga med och utvecklas i framtiden. Det är helt enkelt nödvändigt, menade Elving Johansson.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 4 2012.

Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com