« Föreg. Nästa »

Operation Rädda Töllsjö fyllde Ordenshuset


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Operation Rädda Töllsjö fyllde Ordenshuset


Christer Falk 2012-02-23

När Ilian Iliev, Ted Jankovic och Stefan Hederdal kallade till första mötet för Operation Rädda Töllsjö fylldes Ordenshuset till sista plats.
När Ilian Iliev, Ted Jankovic och Stefan Hederdal kallade till första mötet för Operation Rädda Töllsjö fylldes Ordenshuset till sista plats.

När trion Ilian Iliev, Ted Jankovic och Stefan Hederdal kallade till första mötet för Operation Rädda Töllsjö kom drygt 120 intresserade.
–Vi tycker att det behövs en affär i Töllsjö och vi hoppas att ni är intresserade av att vara med och starta affären igen – tillsammans, inledde Ilian Iliev. När informationskvällen var över hade trion samlat ihop drygt 80 namnunderskrifter som ville att arbetet för en affär i Töllsjö ska gå vidare.

Ordenshuset fylldes till mer än sista plats och förväntningarna låg i luften. Vad skulle mötet handla om, vad går operation Rädda Töllsjö ut på… 

Så snart arrangörerna fyllt på med stolar så det räckte till alla riktades blickarna mot trion på scenen. Ilian Iliev öppnade och informerade om trions tankar och förhoppningar om att lyfta Töllsjö som samhälle igen.
–Det behövs en affär i byn för att göra Töllsjö lika attraktivt som det alltid har varit. Ska Töllsjö leva vidare utan affär får vi nog räkna med att intresset för att bosätta sig här försämras och på sikt kan det få stora konsekvenser för byn Töllsjö.

I en levande by – behövs en affär
Stefan Hederdal hakade på och menade att Töllsjö utan affär på lång sikt kan äventyra både huspriser och skolans vara eller inte vara. Därför presenterade trion på scenen en idé om att starta en kooperativ affär i Töllsjö. Via andelar om cirka 5 000 kronor skulle det vara möjligt att ta över affärslokalen och öppna affären ingen.
–Om vi skulle få 30-40 intresserade hushåll räknar vi med att kunna starta affären igen. Har man en egen andel i affären utgår vi från att man blir sin ”egen” affär trogen och gör sina inköp på hemmaplan. Det kan givetvis innebära något dyrare varor men om man räknar in vad handlarresor från Töllsjö och hem igen kostar så kan vi nog hänga med prismässigt, menade Stefan Hederdal.
Och som sagt – efter första informationsmötet hade drygt 80 personer skrivit på intresslistorna.

Förtjusning

På nåt sätt kändes det som om trion bakom Operation Rädda Töllsjö var helt rätt ute. Rätt budskap och rätt i tid. Frågorna blev naturligt vis många men några rent negativa synpunkter lyftes aldrig under kvällen.

Konsult
Från Coompanion Sjuhärad deltog Anders Lindauer.
–Min roll i Operation Rädda Töllsjö är att vara med och hjälpa till med det formella när man exempelvis startar en kooperativ förening. Jag har även erfarenheter som jag gärna delar med mig av, säger Anders Lindauer som tycker att idén som nu diskuteras i Töllsjö känns genomförbar.
–En interimsstyrelse är bildad och den har fått i uppgift att fördjupa sig i vad det kostar att ta över den befintliga affärslokalen. De ska även ta fram mer exakta siffror på vad som behövs i andelar för att komma igång. När det jobbet är klart bjuder de in till nytt möte och sen får vi se, säger Anders Lindauer.
Följande personer valdes in i interimsstyrelsen: Stefan Hederdal, ordförande, Ted Jankovic, Ilian Iliev, Lilian Lindgren och Åsa Brolund.


Politiker
Bland de 120 intresserade i Ordenshuset talade tidningen med två politiker. Centerpartisterna Elving Johansson och Roland Andersson.
– Mycket spännande, för visst behöver vi en affär här i Töllsjö. Men det är naturligtvis inte lätt att dra igång en affärsverksamhet igen. Jag talade med näringsminister Annie Lööf för någon vecka sedan och hon berättade att man tagit nya beslut om stöd till glesbygden. Stöd för någon form av affärsverksamhet och försäljning av bränsle till bilar och andra fordon. Det gäller alltså för initiativtagarna att verkligen leta fram vilka stöd som finns och söka pengar även den vägen, tyckte Roland Andersson.
–Det här initiativet är mycket bra för Töllsjö. Affären och skolan är två viktiga ingredienser för den som vill flytta till Töllsjö. Det är viktigt att vi kan behålla den servicen för att Töllsjö ska kunna hänga med och utvecklas i framtiden. Det är helt enkelt nödvändigt, menade Elving Johansson.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 4 2012.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com