« Föreg. Nästa »

Författarbesök i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Författarbesök i Bollebygd


Christer Falk 2017-11-28


Ikväll återvände dramatikern och författaren Dennis Magnusson till sin uppväxtort Bollebygd. För många är Dennis Magnusson känd från bland annat en radiopjäs som utspelade sig i Bollebygdsmiljö. En pjäs som sändes i P4 för några år sedan. 


Dennis Magnusson tog oss med på sin egen resa från skolåldern i Bollebygd fram idag.
En resa som handlade om hur han så sakteliga hittade rätt i sitt yrkesval och lärde sig att, ibland lite vågat, tack ja till de erbjudanden han fick och får.

Märkte något - tidigt
Redan vid veckans roliga timme på Bollebygdsskolan märkte Dennis att han hade möjligheter att hitta på, se scener i sitt inre, som skulle kunna gå att göra verklighet av.
– Jag är ju uppfödd i Tubbared därför var det kanske inte så konstigt att jag funderade i scener från Skrubbön i Östra Nedsjön där det skulle bo en man som hette Johannes. Det är minnen som får mig att tro att jag redan som mycket ung, i 12-13 års åldern började hitta rätt.

Lärare viktiga
Gymnasiet gick Dennis i Göteborg och när han en gång lämnat in en uppsats så bad läraren honom stanna kvar när kompisarna gick ut på rast.
– Min lärare uppmuntrade mig genom att berömma min uppsats och avslutade vårt samtal med att uppmana mig att fortsätta med skrivandet. Det gav naturligtvis självförtroende.
Samtidigt så var det musiken han ville ägna sig åt.
– Men det var en tanke som jag inte delade med så många, tyvärr, menade Dennis och berättade sedan hur han via olika tillfällen i livet hamnat som författare och medförfattare i ett antal olika tv-serier. För inte så läng sedan kom Bollebygdsbördige Dennis ut med sin första roman.

 

Det här kan man läsa om Dennis Magnsson hos Wikipedia:

Magnusson kommer från Bollebygd i Västergötland men är numera baserad i Stockholm. Han skriver för både TV, film och en rad teaterscener runt om i landet och har hunnit bli både hyllad och omdebatterad. Allt oftare grundas hans skrivande på iakttagelser och stämningar som hämtats ur uppväxtmiljön. Han presenterar ofta oväntade infallsvinklar på det till synes självklara.

En pjäs som tar avstamp i hans bakgrund är Att döda ett tivoli, som ingick i Backa Teaters Brott & Straff trilogi och som fortfarande spelas ofta runt om i landet. Vintern 2009 hade pjäsen 7:3 – Återbesöket urpremiär på Uppsala stadsteater; en pjäs om dramatikern Lars Norén och hans uppmärksammade fängelsepjäs 7:3[1]. På sistone har han varit involverad som manusförfattare till den uppmärksammade tv-serien 30 grader i februari. Han var också långfilmsdramaturg för den internationella biosuccén Låt den rätte komma in. Magnusson har även skrivit manus till den norska långfilmen Flykten från Bastöy (2010), tv-serier som Vänner och fiender (1996), Vita lögner (1997), och Oskyldigt dömd (2008) Jordskott (2015) och radioföljetongen Bollebygd goes armageddon.

År 2014 skrev han pjäsen Kikkiland, som hade premiär på Göteborgs Stadsteater och där artisten och sångerskan Kikki Danielsson spelade en av rollerna.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com