« Föreg. Nästa »

Jättedyrt att inte följa byggreglerna…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Jättedyrt att inte följa byggreglerna…


Christer Falk 2012-01-15

Bygglovsinspektör Elisabeth Njord och vikarierande kommunarkitekt Anders Jurin.
Bygglovsinspektör Elisabeth Njord och vikarierande kommunarkitekt Anders Jurin.

Sedan den andra maj i år har kraven skärpts när det gäller att följa det regelverk som finns vid alla ny- och tillbyggen som kräver byggnadslov.
–Reglerna är väl i stort sett som tidigare men nu har centrala myndigheter bestämt sig för att lägga sanktionsavgifterna på en nivå som ska avskräcka från att gå händelserna i förväg, säger Elisabeth Njord, byggnadsinspektör i Bollebygds kommun.

När tidningen träffar Elisabeth Njord och Anders Jurin på bygglovsenheten på Bollebygds kommun har de två plockat fram ett exempel som visar vad de nya sanktionsavgifterna innebär. 

– Vi utgår från ett enkelt carportsbygge, säger Elisabeth Njord och fortsätter. 

– När man har fått sitt bygglov ska ett tekniskt samråd ske på byggnadskontoret. Vid samrådet ska alla handlingar som krävs för bygget ska vara med. Först när samrådet är klart och byggaren har fått ett startbesked kan bygget gå igång. Det är alltså viktigt att inte göra något innan allt är klart och man har startbesked i sin hand. 


Sanktionsavgift
Om man börjar bygget med att exempelvis gräva innan man fått startbesked så har kommunen rätt att kräva in en sanktionsavgift på ca. 22 000 kronor.
– I förhållande till byggkostnaden för en enkel carport så är sanktionsavgiften stor. Det är anledningen till att vi vill gå ut med den här informationen, säger Anders Jurin, som är vikarierande kommunarkitekt i Bollebygds kommun.

Utifrån kvadratmeter
Sanktionsavgiftens storlek bygger på hur många kvadratmeter som ska byggas.
– Den här skärpningen av avgifterna beror delvis på att byggfusket ökar i landet. Därför är det viktigt att allt är kontrollerat och godkänt innan man börjar bygga. Lika viktigt är det att inte flytta in eller börja nyttja tillbygget eller nybygget innan ett slutmöte på byggplatsen är genomfört och godkänt, och ett slutbesked utfärdat, poängterar Elisabeth Njord.
­– De här nya sanktionsavgifterna ska förhoppningsvis avskräcka från att hoppa över regelverket. Byggherren är ansvarig för att kontrollerna utförs via en kontrollansvarig, kommunen gör tillsyn över att så sker, säger Anders Jurin.

Olovligt byggande
Nu handlar det inte om att personalen på kommunernas bygglovsenheter ska ut och agera poliser.
– För att vi ska göra något när det gäller de här frågorna måste vi få in en skriftlig anmälan, säger Elisabeth Njord.

Frågor
Givetvis kommer den här nyordningen att kräva ett och annat svar på djupare frågor.
– Så blir det säkert och därför ställer vi givetvis upp och svarar på frågor, hälsar Elisabeth Njord och Anders Jurin på bygglovsenheten hos Bollebygds kommun.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com