« Föreg. Nästa »

Trygg hemgång efter sjukhusvistelse


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygds kommuns hemsida:

Trygg hemgång efter sjukhusvistelse


Christer Falk 2019-01-02

Teamet består idag av Marie-louise Carlheim, Carita Eriksson-Allmén Jessica Lundin, och Monica Johansson.
Teamet består idag av Marie-louise Carlheim, Carita Eriksson-Allmén Jessica Lundin, och Monica Johansson.

Som brukare kan man ofta uppleva oro över sin egen förmåga att klara av vardagen efter utskrivning från sjukhuset. En oro som många gånger delas av närstående. Det kan finnas ett stort behov av återhämtning och rehabilitering samt ökad trygghet efter en sjukhusvistelse.

Trygg hemgång innebär att brukaren får extra stöd när han eller hon kommer hem. Kommunen säkerställer hemgången från sjukhuset genom att ett team, som i nuläget består av undersköterskor i hemtjänsten, möter upp brukarna hemma hos dem. Personal från teamet stannar i cirka en timma och erbjuder stöd och information. Stödet kan bland annat bestå av att teamet ser till att det finns mat i kylskåpet hemma.

- Vi vill att brukarna ska känna sig trygga. Det underlättar om de känner sig trygga redan när de kommer hem från sjukhuset. Vi har sett att arbetet bland annat leder till färre larm, säger Jessica Lundin, undersköterska i hemtjänsten.

Arbetet har även ökat tryggheten för anhöriga som hjälper brukare då även de får den information och hjälp de behöver direkt vid hemkomst. Teamet informerar brukaren och eventuell anhörig om var de ska vända sig för hjälp och vid frågor. Teamet lämnar också över larm direkt till de som är berättigade samt de mediciner som behövs.

Efter besöket lämnas den fortsatta kontakten med brukaren över till ordinarie personal och kontaktpersoner. Även de har uttryckt en trygghet i att brukarna fått den information han eller hon behöver i samband med att hen kommer hem från sjukhus.

- Arbetet har tagits emot väldigt positivt. Även brukare som vi träffat tidigare känner sig lugnare när vi möter upp dem från början, säger Carita Eriksson-Allmén, vårdbiträde i hemtjänsten.

Tvärprofessionellt team med flera kompetenser

Arbetet kommer framöver att utvecklas och utökas till ett tvärprofessionellt team med flera kunskapsområden. Det tvärprofessionella teamet kommer att bestå av biståndshandläggare, hemtjänstpersonal, arbetsterapeut, fysioterapeut och sjuksköterskor.

Genom att trygga hemgången och effektivisera vårdövergången för de som har behov kan uppföljande vård- och omsorgsplanering i hemmet med ett tvärprofessionellt team från kommunen bidra till ökad trygghet.

Ökad trygghet och självständighet i vardagen

Trygg hemgång fungerar som ett stöd för att brukaren ska klara så mycket som möjligt själv. Syftet med arbetet är att brukaren ska bevara aktivitet och funktionsförmåga, känna öka delaktighet och inflytande samt få en ökad känsla av trygghet.

Målet med Trygg hemgång är att brukarna ska klara vardagen så självständigt som möjligt och minska återinskrivning till sjukhus.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com