« Föreg. Nästa »

Utländska turister i Västra Götalands får information om allemansrätten


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Utländska turister i Västra Götalands
får information om allemansrätten


Christer Falk 2015-07-14


Förra sommaren hade Västra Götaland 1 400 000 övernattningar från utländska gäster, en ökning med 9 procent jämfört med år 2013. För att underlätta för turisterna har Håll Sverige Rent tagit fram lättillgänglig information om allemansrätten på engelska, tyska och nederländska samt en frågesport på engelska och tyska.


– Vi hoppas att många vill testa sina kunskaper kring allemansrätten i vår frågesport. Turismen är en av våra största industrier och en stor inkomstkälla. Det är viktigt att alla får ta del av vår natur och samtidigt lära sig vad allemansrätten innebär, säger Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

 

Ett av de främsta skälen till att utländska turister reser till Sverige är vår vackra natur. Orörd, tillgänglig natur och ord som ”vacker” och ”öppenhet” är sådant som utländska besökare förknippar med Sverige, enligt en undersökning från Visit Sweden.

 

Håll Sverige Rent har tagit fram lättillgänglig webbinformation och en webbaserad frågesport om allemansrätten på engelska och tyska. Information om allemansrätten finns även på nederländska. Syftet är att göra det enklare och roligare att lära sig vad man får och inte får göra i naturen.

 

– Allemansrätten är fantastisk. Vi måste alla värna om den, både för miljöns och naturens egen skull och för alla som vill komma och besöka den, säger Johanna Ragnartz.

 

I en enkät som Mittuniversitetet genomfört i år är nedskräpning det som stör friluftsutövare mest, förutom andra friluftsutövare. Nedskräpning i naturmiljöer är också ett problem i många kommuner. I en utvärdering som gjordes av Naturvårdsverket för några år sedan uppgav var femte kommun att det finns stora problem med nedskräpning i naturmiljö, längs stränder och vattendrag. I en undersökning som Håll Sverige Rent genomförde bland markägare 2013 framkom att det vanligaste problemet för markägare är just nedskräpning.

 

På Håll Sverige Rents webbplatsfinns informationen och frågesporten om allemansrätten på olika språk samt informativa affischer att ladda ner.

 

Kampanjen ”Var rädd om din arena” genomförs i samarbete med Naturvårdsverket. För ytterligare information om kampanjen, läs här.

För mer information, kontakta gärna:Johanna Ragnartz, vd, Håll Sverige Rent, johanna.ragnartz@hsr.se, 076-941 01 89


Allemansrättens uppförandekod – 13 punkter

1. Jag håller mig tillräckligt långt bort från någons hem.

2. Jag tältar bara så länge jag får och där jag får.

3. Jag eldar inte på klippor eller om det finns en brandrisk.

4. Jag tar med mig mitt skräp.

5. Jag vet hur jag gör mina behov i skogen.

6. Jag skadar inte skog och mark.

7. Jag stänger alltid grinden.

8. Jag plockar bara de blommor som jag får plocka.

9. Jag håller koll på vad som gäller när jag är i ett skyddat område.

10. Jag har koll på min hund.

11. Jag visar alltid hänsyn mot djur och människor i naturen.

12. Jag badar där jag får och jag lägger min båt där det är okej.

13. Jag kör bara motorfordon där jag får.

Läs mer om Allemansrätten på Håll Sverige Rents webbplats.


Stiftelsen Håll Sverige Rent är en ideell organisation som verkar för minskad nedskräpning, ökad återvinning och för att främja individers och organisationers miljöansvar. Vår vision är ett skräpfritt Sverige. Vi tror att ett skräpfritt samhälle är grunden för ett hållbart samhälle.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com