« Föreg. Nästa »

Världsrekordsförsök på Hammar Maskin AB


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Världsrekordsförsök på Hammar Maskin AB


Christer Falk 2011-06-27

Strax efter 08.00 måndagen den 27 juni spände Hammar Maskin AB i Bollebygd musklerna och gjorde ett 60 tons lyft med HAMMAR Sidlastare. bollebygdsnyheter var inbjudna och kan nu visa lyftet.

HAMMAR Sidlastare har sen 1990 haft en standard lyftkapacitet på 33 ton. Detta var företaget först i världen med.
I september 1990 lyfte en av företagets liftar 48 ton med en maskin som då var en ”heavy duty”-maskin, klassad för 36 ton. Eller 36 ton SWL som det heter på fackspråk (Safe Working Load).

Nytt lyft 2005
2005 lyftes 50 ton med en maskin klassad för 40 tons lyftkapacitet.
2008 var företaget först i världen med en Sidlastare klassad för 42 ton. Den provlyftes med 53 ton.
– Vi har sedan dess, levererat en hel del 42-tonnare och
nu lyfter vi 60 ton. Detta för att visa världen att HAMMAR Sidlastare är störst, starkast och bäst, säger Peter Gottfridsson, Senior Engineer - Technical Sales Support vid företaget.

Maskinen som lyfter 60 ton, är klassad för 42 ton. Genom att ta bort överlastskydd och skruva upp hydraultrycket, kan man göra ett lyft med hela 60 ton.
– Konstruktionen som sådan tål alltså betydlig mer än den klassade vikten, 42 ton, säger Gottfridsson och tillägger.
– Lasten vi lyfter är beräknad att väga 61,4 ton, men officiellt säger vi 60 ton.

Leverans till Brasilien
HAMMARN ska i veckan levereras till ett stort företag i Brasilien som nu köper sin femte HAMMAR-lift.
– Vi står i kontakt med Guinness World Records, där vi satsar på att komma med under rubriken ”Heaviest weight lifted by a Sideloader (Sidelifter)”. Världsrekord: 60 tons lyft med HAMMAR Sidlastare, berättar en entusiastisk Peter Gottfridsson.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com