« Föreg. Nästa »

Oppositionen har presenterat sitt förslag till budget.


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Oppositionen har presenterat sitt förslag till budget.


Christer Falk 2018-11-20

Tomas Ridell (V), Lars-Erik Olsson (S), Sassi Wemmer (MP) och Ulf Rapp (S) presenterade oppositionens budgetförslag.
Tomas Ridell (V), Lars-Erik Olsson (S), Sassi Wemmer (MP) och Ulf Rapp (S) presenterade oppositionens budgetförslag.

Idag kallade trion S, MP och V till pressträff för att presentera sitt budgetförslag inför 2019. En budget som följer samma mönster som de senaste tre årens budget.
Ambitionen hos de tre partierna är att fortsätta det arbete som gick igång vid förra mandatperiodens ingång – även om de nu i opposition ser små möjligheter att få igenom sin budget.


– Vår budget är helt och hållet genomförbar och vi hoppas naturligtvis att vi får gehör för många delar i vår budget. Vi har ännu inte hunnit jämföra vår budget med FRalliansens – därför vet vi inte hur väl våra respektive budgetar sammanfaller. Vi får se, säger Sassi Wemmer (MP).

Mjuka värden
I de tre partiernas budget sätter man fokus på mjuka värden. Verksamheterna måste fungera.
– Alla barn ska få en bra start i livet – det är vårt fokus, säger Lars-Erik Olsson (S), som efter nyår tar över som oppositionsråd i kommunen, och fortsätter.
– Vi måste nu se till att vi får de tillfälliga lokalerna på plats i Bollebygd så att vi kan erbjuda alla som behöver barnomsorg får den. 

Arbetsmiljön
600 000 kronor vill oppositionen lägga i projektet Positiv Rörelse.
– Detta handlar om att göra det möjligt för alla att arbeta heltid. I projektet ligger även arbete med att få ner sjukfrånvaron och därmed se till att vi klarar bemanningen inom omsorgen i kommunen, viktigt alltså, säger Lars-Erik Olsson.

Miljön
Självklart finns miljömål med i årets budgetförslag. 
– Barn ska vistas i miljövänliga och giftfria miljöer. Detta ska gälla både för inomhus- och utomhusaktiviteter, menar Sassi Wemmer (MP).
I budgeten finns även ett avsnitt där man tar upp kommunens beredskap inför kommande klimatförändringar.
– Med tanke på den torka vi upplevde i somras är det viktigt att se över kommunens beredskap. 

Digitalisering
En annan prioriterad del i budgeten är digitalisering och här syftar man på administrativ digitalisering.
– Vårt mål är att både invånare och företagare via nätet ska kunna hämta service av olika slag. Göra sin ansökan och få snabba svar. Digitaliseringen är ett måste, säger Lars-Erik Olsson (S).
När digitaliseringen diskuteras kommer frågan om övervakning i vården inom exempelvis hemvården och även på Bollegården upp.
– Det finns inga beslut eller planering för någon digital övervakning i vården i den här budgeten. Men tankar om hur vi i framtiden ska klara välfärdsuppdraget handlar till en del om just detta med digital övervakning. Rekrytering av personal till vården är inte helt lätt och då måste vi börja tänka i nya banor, säger Ulf Rapp, som efeter nyår blir vice ordförande i Bildnings- och omsorgsnämnden.

Sommarjobb
– För att kunna ge alla 17-åringar sommar jobb under ett par veckor har man avsatt 200 000 kronor i budgeten.
– Vi har testat det här med sommarjobb ett par år – nu lägger vi in det som skarpt i budgeten. Vi är övertygade om att de här veckornas sommarjobb är viktiga för ungdomars utveckling, fortsätter Ulf Rapp.
I den rödgröna budgeten lägger man också 200 000 på bemanningsförstärkning i Krafthuset och 400 000 på en föreningsutvecklare.
– Föreningarna gör ett fantastiskt arbete och det vill vi ta till vara på ett bättre sätt. Vi hoppas att vår tanke om en föreningsutvecklare kan bidra till det, säger Tomas Ridell (V).

Överskott
Med den lagda budgeten räknar oppositionen med ett överskott om 3,1 procent. Och då har man räknat in en intäkt på 6 000 000  av försäljning av tomtmark som kommer att ske under året.

Kommunens hemsida
För dig som vill grotta ner dig i hela budgeten så finns den på Bollebygds kommuns hemsida.

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com