« Föreg. Nästa »

Sätter Bollebygd på kartan


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Sätter Bollebygd på kartan


Christer Falk 2008-04-22

Här på höjden i den östra delen av Skräddargårdshöjd, etapp 2 kommer Thord och Karina Gustafson att bygga prototyphuset som innebär klimatneutralt boende i skarpt läge.
Här på höjden i den östra delen av Skräddargårdshöjd, etapp 2 kommer Thord och Karina Gustafson att bygga prototyphuset som innebär klimatneutralt boende i skarpt läge.

2008 års Bollebygdsambassadör är som våra läsare säkert redan vet, Thord Gustafson. Ett uppdrag som på olika sätt förpliktigar. -Därför känns det riktigt bra att få vara med och bygga det allra första klimatneutrala huset i Bollebygd och till och med i Sverige, säger Thord och tillägger. -Det här projektet får bli vårt, min fru Karina och mitt gemensamma projekt för framtiden.

Det var när de två läste om den byggteknik som byggaren Jan-Erik Eskilsby och Leif Karlsson från Ingenjörsfirman Leif Karlsson AB presenterade tillsammans med kommunledningen i Bollebygd för något år sedan som idén kom.
-Vi tände på alla fyra. Idag bor vi i ett för stort hus och när man nu ville bygga ett prototyphus med den nya tekniken ville vi gärna vara med. Ett unikt tillfälle att få vara med om något riktigt bra. Bra för klimatet men också bra för Bollebygd. Som ambassadör vill jag ju försöka vara med och göra något som sätter Bollebygd på kartan, menar Thord.

Sol och vind
När Jan-Erik Eskilsby och Leif Karlsson beskriver sitt sätt att ta till vara på energin som innebär ett klimatneutralt boende så är det meningen att solen och vinden på platsen där huset byggs ska förse byggnaden med energi.
-Detta sker genom att det byggs lokala vindkraftverk och att huset byggs på en grund som kan lagra energi på ett effektivt sätt. Självklart kommer vi också att bygga extremt välisolerat, berättar en entusiastisk Thord Gustafson.

Grön el
Tanken med det nya bostadsområdet som Thord och Karina Gustafson blir de första att bygga på ska ha ett eget vindkraftverk.
-Vindkraftverket kommer att byggas längst bak i området för att inte störa och för att det är mest lämpligt ur vindsynpunkt. Huvudman för vindkraftverket blir den samfällighetsförening som kommer att bildas. Men fram till dess att vindkraftverket är på plats och i funktion kommer vi att köpa in grön el vilket betyder att området inte kommer att generera något fossilt Co2, berättar Thord vidare.

Älskar Bollebygd
När tidningen träffar paret Gustafson på tomten där det klimatneutrala huset ska byggas blåser och regnar det lite grand.
-Trots dagens väder så bjuder det här nya området fin utsikt över Bollebygd. Ett Bollebygd som vi har flyttat runt i en del, säger Karina och ritar en cirkel i gruset.
-Vi flyttade ihop i centrala Bollebygd, byggde vårt första hus på Erikstorp, flyttade sedan några steg upp mot nuvarande Skräddargårdshöjd och fortsätter nu vår flyttkarusell öster ut.
Nästa flytt blir nog fram till Bollegården och därmed är cirkeln sluten, skrattar Karina och tillägger.
-Men till den sista flytten hoppas vi det är många år än…

Ny teknik – många fördelar
Det uppvärmningssystem som Jan-Erik Eskilsby tagit fram och nu vill pröva i skarpt läge har många fördelar.
-En av de viktigaste fördelarna tycker vi är att du kan bygga vilket hus du vill. Den nya tekniken är inte alls bunden till en viss hustyp. Därför kan var och en planera för sitt drömhus och ändå få med sig den nya och tidsenliga energitekniken, menar Thord.

Lösullsisolering
Statens Provningsanstalt i Borås har gjort en energibalansberäkning som visar att om man använder rätt mängd isolering i både ytterväggar och tak kommer energiåtgången att bli ungefär hälften av vad de nya statliga normerna säger.
-Det här nya värmesystemet kommer att bestå av fem huvuddelar. Solpaneler på taket. För vårt prototyphus innebär det att vi kommer att ha 50 kvadratmeter solfångare på taket. Vi kommer också att ha ett korttidslager för varmvatten och det blir en centralt placerad vattentank om 2 kubikmeter. Under huset finns ett långtidslager av packad sand. Dessutom behövs en liten värmepump och vi kommer även att återanvända värmen från frånluften, berättar Thord Gustafson.

Högskolorna medverkar
Långtidslagringen av energi är det unika i det här projektet.
Jan-Erik Eskilsby har tagit hjälp av Carl-Erik Hagentoft, professor vid Chalmers och Gunni Johannesson, även hon professor men vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm.
-Förhoppningen är att man ska kunna upphovsskydda tekniken för långtidslagringen av energi och lyckas man med det – då hamnar Bollebygds på världskartan – var så säker, menar paret Gustafson.

Artikeln har varit publicerad i AnnonsMarknan nr 7 2008

Grunden är klar. Den nya tekniken kräver en och annan kontakt med underjorden...
Grunden är klar. Den nya tekniken kräver en och annan kontakt med underjorden...


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till