« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats 170 i biltäthet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats 170 i biltäthet


Christer Falk 2014-02-26

Vid utgången av 2013 hade Bollebygd kommun 55 bilar per 100 invånare. Det placerar Bollebygd på plats 170 bland Sveriges kommuner när det gäller antalet bilar i förhållande till befolkningsmängden. Biltätheten i Bollebygd har under de senaste tio åren ökat från 52 till 55 bilar per 100 invånare. Samtidigt har det skett en stor förskjutning i vilka drivmedel bilarna använder.

Under 2013 kunde 6,1 procent av bilarna i Bollebygd drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, medan motsvarande andel år 2003 endast var 0,1 procent. Samtidigt har också andelen bilar som drivs med diesel ökat från 5 till 25 procent, medan andelen som körs på bensin minskat från 95 till 69 procent.
– Alternativa drivmedel bidrar till att minska trafikens klimatpåverkan, men fortfarande är 94 procent av bilarna i Bollebygd konventionella bensin- och dieselbilar. Det är långt till målet om en fossiloberoende fordonsflotta, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Några fakta  vid utgången av 2013:

- Andelen bilar som bara kan köras på bensin uppgick till 68,8 procent
- Andelen bilar som bara kan köras på diesel uppgick till 25,1 procent
- Andelen bilar som kan köras på etanolbränslet E85 uppgick till 5,3 procent
- Andelen bilar som kan köras på fordonsgas uppgick till 0,5 procent
- Andelen övriga bilar (elbilar och hybrider) uppgick till 0,3 procent
- Totalt finns det 4 708 bilar i Bollebygd. Det är en ökning med 14 procent sedan 2003

– Bland bilarna som körs på fossila drivmedel ökar andelen som drivs med diesel. Det minskar koldioxidutsläppen eftersom en dieselbil släpper ut cirka 20 procent mindre än motsvarande bensinbil per kilometer. Effekterna av en ökad andel dieselbilar och bilar som går på alternativa drivmedel motverkas dock till viss del av att antalet personbilar i landet stadigt ökar, säger Anette Myhr.

Biltätheten varierar
Biltätheten varierar kraftigt mellan de svenska kommunerna. Älvdalen hade landets högsta biltäthet med 67 bilar per 100 invånare placerar sig därmed sist i rankingen. Sundbyberg hade den lägsta tätheten på 27 bilar per 100 invånare. I landet som helhet vanare.

Fordon i län
Uppgifterna är hämtade ur tabellverket Fordon i län och kommuner 2013. Om ägaren till ett fordon är en juridisk person räknas fordonet till den kommun där det är registrerat även om fordonet används på en annan ort i landet. Trafikanalys är statistikansvarig myndighet och SCB har producerat tabellverket på uppdrag av Trafikanalys. Statistiken för hela landet finns att ladda ner här: Fordon i lan och kommuner 2013.xlsTipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com