« Föreg. Nästa »

Bollebygd på plats sju i etanolindex


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bollebygd på plats sju i etanolindex


Christer Falk 2009-08-20

I Bollebygd tankades under 2008 i genomsnitt 60 liter av etanolbränslet E85 per invånare, enligt Statoils etanolindex. Det placerar Bollebygd på plats sju bland Sveriges 290 kommuner.


Tankningen av E85 i kommunen minskade under 2008 utsläppen av växthusgasen koldioxid med 760 ton, motsvarande de årliga utsläppen från 253 genomsnittliga bensinbilar. 21 procent av de bilar som under 2008 nyregistrerades i kommunen utgjordes av etanolbilar.

- Med långsiktigt hållbara produktionsmetoder har etanol och andra förnybara drivmedel en viktig roll för att minska trafikens klimatpåverkan, säger Helena Fornstedt, informationsdirektör på Svenska Statoil.

Statoil ställer både sociala och miljömässiga hållbarhetskrav på sina leverantörer av etanol. Naturvårdsverket anger att den som tankar E85 i stället för bensin minskar bilens klimatpåverkan med två tredjedelar. Under 2008 var nästan all etanol i E85 sockerrörsbaserad och producerad i Brasilien. En mindre del, omkring 5 procent, var sulfitmassabaserad etanol från Örnsköldsvik.

Redan förra året, 2008, uppgick andelen förnybara drivmedel i Sverige till drygt sex procent. Därför är det svårt att förstå varför regeringen nu infört ett mycket lågt nationellt mål för förnybara drivmedel.

- Regeringens låga mål riskerar att strypa expansionen av förnybara drivmedel. Målet bör öka från tio till 20 procent år 2020, säger Helena Fornstedt.

Ett annat effektivt sätt att minska trafikens klimatpåverkan är att öka låginblandningen av etanol i bensin, från dagens fem till tio procent.

- EU har redan gett klartecken och nu måste den svenska regeringen agera för att möjliggöra denna låginblandning så snart som möjligt, säger Helena Fornstedt.

Statoils etanolindex baseras på Energimyndighetens och Statistiska Centralbyråns statistik över leveranser av E85 till slutliga förbrukare år 2008. Mängden E85 har dividerats med antalet invånare i kommunen. Indexet inkluderar inte den låginblandning av etanol som sker i bensin.

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com