« Föreg. Nästa »

Är krigsrubrikerna motiverade…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Om Bergadalen i april 2016-04-15

Är krigsrubrikerna motiverade…


Christer Falk 2016-04-15


Under någon vecka har Bollebygds kommun och villaområdet Bergadalen varit i fokus – både i radio och Borås Tidning. Men är det verkligen så illa som det låter.  Kommunens styrande politiker har knappast gjort sitt bästa för att förklara hur det ligger till. Bollebygdsnyheter ska försöka visa vad som gäller. Vi har bett Bollebygds kommuns ekonomichef Svante Cras om hjälp.


I ett försök att göra det hela någorlunda tydligt väljer vi att lägga upp det hela i punktform.

1.   
Beslut om att exploatera Bergadalen togs 2012. Beslut om detta togs både i kommunstyrelsen och Bollebygds fullmäktigeförsamling.

2.    I en redovisning från ekonomichefen finns en investeringsbudget som löper från 2010 fram till 2016. Under 2014, 2015 och 2016 har man budgeterat för investeringskostnader om fem miljoner för åren 2014 och 2015. För 2016 handlar det om fyra miljoner.

3.    När investeringssumman för 2014 översteg budgeterade fem miljoner och istället stannade på nästan 19 miljoner så gjordes ett budgeteringsfel. Här skull man begärt mer pengar och därmed fått rätt siffor på rätt år. Enkelt uttryckt. Men så gjordes inte – när beslut om 2014:års bokslut skulle tas i fullmäktige framfördes kritik om detta av Folkets Röst. Men majoriteten av fullmäktigegruppen godkände bokslutet för 2014.

4.    Ett avtal är skrivet mellan kommunen och företaget som äger 23 av de 36 tomterna. Kommunen äger alltså 13 tomter. Det här avtalet är luddigt skrivet. Bland annat finns en andemening om att kommunen och exploatören ska dela anläggningskostnaderna. Otydligheten har inneburit att exploatören bara behövt betala drygt halva kostnaden av den tidigare budgeterade kostnaden för 2014, fem miljoner.

5.    Ser man hela projektet med exploateringen av Bergadalen över tid, över den tid som bygget pågår för etapp 1 så kommer kommunen att ”förlora” cirka tre miljoner på hela investeringen.

6.    När Bergadalen etapp 1 är utbyggd kommer cirka 120 personer att bebo området. Det skulle innebära, enligt SKL:s prognoser, att Bollebygds kommun skulle få en skatteintäkt på 1,2 miljoner per år. Då är kostnader för barnomsorg och skola avdragen. (Om alla 120 personerna kommer att vara nya Bollebygdsbor) Fullt utbyggt kommer Bergadalen att rymma 460 peroner.

7.    För att få en rättvis bild av investeringen som görs på Bergadalen bör den nog ses över tid och vad den på sikt innebär för Bollebygds kommun.

8.    Anledningen till de svarta rubrikerna ska nog både tjänstemän och politiker ta på sig. För oss lekmän ser det ut som man gjort vissa fel alldeles för lätt.


Det här är ett försök att lyfta fram de olika punkter som det här handlar om. Utöver detta finns en del som handlar om hur kostsnaderna bokförts. Ett exempel är att den väg som byggts för att nå Bergadalen etapp 1 även kommer att räcka för både etapp 2 och 3. Men kostnaderna har hamnat på etapp 1 och 2014. 
Det här är aningen invecklat därför har ekonomichefen fått läsa och godkänna det som står här ovan.

Mer information om detta kommer på Bollebygds kommun fullmäktigemöte den 28 april.
Mötet börjar klockan 15.00 


 


bollebygdsnyheter.se har bett Bollebygds kommuns ekonomichef om hjälp med att berätta om hur det egentligen ligger till med exploateringen av Bergadalen.
bollebygdsnyheter.se har bett Bollebygds kommuns ekonomichef om hjälp med att berätta om hur det egentligen ligger till med exploateringen av Bergadalen.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com