« Föreg. Nästa »

Är krigsrubrikerna motiverade…


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Om Bergadalen i april 2016-04-15

Är krigsrubrikerna motiverade…


Christer Falk 2016-04-15


Under någon vecka har Bollebygds kommun och villaområdet Bergadalen varit i fokus – både i radio och Borås Tidning. Men är det verkligen så illa som det låter.  Kommunens styrande politiker har knappast gjort sitt bästa för att förklara hur det ligger till. Bollebygdsnyheter ska försöka visa vad som gäller. Vi har bett Bollebygds kommuns ekonomichef Svante Cras om hjälp.


I ett försök att göra det hela någorlunda tydligt väljer vi att lägga upp det hela i punktform.

1.   
Beslut om att exploatera Bergadalen togs 2012. Beslut om detta togs både i kommunstyrelsen och Bollebygds fullmäktigeförsamling.

2.    I en redovisning från ekonomichefen finns en investeringsbudget som löper från 2010 fram till 2016. Under 2014, 2015 och 2016 har man budgeterat för investeringskostnader om fem miljoner för åren 2014 och 2015. För 2016 handlar det om fyra miljoner.

3.    När investeringssumman för 2014 översteg budgeterade fem miljoner och istället stannade på nästan 19 miljoner så gjordes ett budgeteringsfel. Här skull man begärt mer pengar och därmed fått rätt siffor på rätt år. Enkelt uttryckt. Men så gjordes inte – när beslut om 2014:års bokslut skulle tas i fullmäktige framfördes kritik om detta av Folkets Röst. Men majoriteten av fullmäktigegruppen godkände bokslutet för 2014.

4.    Ett avtal är skrivet mellan kommunen och företaget som äger 23 av de 36 tomterna. Kommunen äger alltså 13 tomter. Det här avtalet är luddigt skrivet. Bland annat finns en andemening om att kommunen och exploatören ska dela anläggningskostnaderna. Otydligheten har inneburit att exploatören bara behövt betala drygt halva kostnaden av den tidigare budgeterade kostnaden för 2014, fem miljoner.

5.    Ser man hela projektet med exploateringen av Bergadalen över tid, över den tid som bygget pågår för etapp 1 så kommer kommunen att ”förlora” cirka tre miljoner på hela investeringen.

6.    När Bergadalen etapp 1 är utbyggd kommer cirka 120 personer att bebo området. Det skulle innebära, enligt SKL:s prognoser, att Bollebygds kommun skulle få en skatteintäkt på 1,2 miljoner per år. Då är kostnader för barnomsorg och skola avdragen. (Om alla 120 personerna kommer att vara nya Bollebygdsbor) Fullt utbyggt kommer Bergadalen att rymma 460 peroner.

7.    För att få en rättvis bild av investeringen som görs på Bergadalen bör den nog ses över tid och vad den på sikt innebär för Bollebygds kommun.

8.    Anledningen till de svarta rubrikerna ska nog både tjänstemän och politiker ta på sig. För oss lekmän ser det ut som man gjort vissa fel alldeles för lätt.


Det här är ett försök att lyfta fram de olika punkter som det här handlar om. Utöver detta finns en del som handlar om hur kostsnaderna bokförts. Ett exempel är att den väg som byggts för att nå Bergadalen etapp 1 även kommer att räcka för både etapp 2 och 3. Men kostnaderna har hamnat på etapp 1 och 2014. 
Det här är aningen invecklat därför har ekonomichefen fått läsa och godkänna det som står här ovan.

Mer information om detta kommer på Bollebygds kommun fullmäktigemöte den 28 april.
Mötet börjar klockan 15.00 


 


bollebygdsnyheter.se har bett Bollebygds kommuns ekonomichef om hjälp med att berätta om hur det egentligen ligger till med exploateringen av Bergadalen.
bollebygdsnyheter.se har bett Bollebygds kommuns ekonomichef om hjälp med att berätta om hur det egentligen ligger till med exploateringen av Bergadalen.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com