« Föreg. Nästa »

Töllsjöskolan blir en av fem referensskolor i hela landet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Töllsjöskolan blir en av
fem referensskolor i hela landet


Christer Falk 2014-10-06

Tillsammans med fyra andra skolor i landet har Töllsjöskolan utsetts till referensskola åt Skolverket. Det främsta skälet till att F-6 skolan i Töllsjö blivit utvald till det prestigefyllda uppdraget är att lärarna ligger i framkant med att ta tillvara forskning i undervisningen och arbeta enligt vetenskaplig grund.
- Vi är väldigt stolta över uppdraget. Det är ett bevis för att vi gör rätt saker och en möjlighet för oss att få ännu mer stöd framöver. Vi kommer bli först med att få testa nya metoder och ny forskning, vilket innebär att vi kommer att ligga i toppen när det gäller undervisning och lärande, säger Milena Lampret, rektor på Töllsjöskolan.


En del i framgången är att det finns en bra organisation på skolan för att ta in forskningen i lärandet. Varje vecka har de pedagogiska konferenser där rektor och lärare diskuterar litteratur och forskning inom olika områden för att bestämma vad och på vilket sätt det kan föras in i undervisningen. En annan viktig del är att Töllsjöskolan sedan drygt ett år tillbaka arbetat med att utveckla det entreprenöriella lärandet som arbetsform. Det har skett i samarbete med Navet Science Center i Borås och har varit möjligt genom medel från Skolverket. Det innebär att få eleverna att utveckla förmågor som självtillit, kreativitet, nyfikenhet samt att ta initiativ och ansvar, som forskningen visar är viktiga kompetenser att ha med sig in i arbetslivet.


Bollplank åt Skolverket
Uppdraget som referensskola innebär att vara bollplank åt Skolverket. Det handlar om att testa hur nytt forskningsmaterial kan användas i undervisningen och att sedan ge respons på det. Skolverket kan också skicka ut frågeställningar kring olika teman som de vill att lärargrupper och elevgrupper ska diskutera. I september träffade Töllsjöskolan övriga referensskolor på ett första möte med Skolverket. I uppdraget ingår även att delta på fler sådana möten, minst en gång per termin.
- Vi är ett bra exempel på hur man på en liten skola på landsbygden kan utveckla sättet att arbeta för att ta tillvara forskning och beprövade metoder. Målet är ju att höja kvaliteten på våra skolor och det här är en fantastisk möjlighet för oss att få vara med och påverka skolutvecklingen i hela landet, säger rektor Milena Lampret.


Kort fakta kring refensskolor
Övriga referensskolor är NTI- gymnasiet i Lund, Sköndals skolor F-6 i Stockholm, F-9 skolan Futurum i Bålsta och Vetenskapsskolan F-9 i Göteborg. Töllsjöskolans uppdrag som referensskola har inget slutdatum.


Artikeln är hämtad från hemsidan; bollebygds.se

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com