« Föreg. Nästa »

Töllsjöskolan blir en av fem referensskolor i hela landet


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Töllsjöskolan blir en av
fem referensskolor i hela landet


Christer Falk 2014-10-06

Tillsammans med fyra andra skolor i landet har Töllsjöskolan utsetts till referensskola åt Skolverket. Det främsta skälet till att F-6 skolan i Töllsjö blivit utvald till det prestigefyllda uppdraget är att lärarna ligger i framkant med att ta tillvara forskning i undervisningen och arbeta enligt vetenskaplig grund.
- Vi är väldigt stolta över uppdraget. Det är ett bevis för att vi gör rätt saker och en möjlighet för oss att få ännu mer stöd framöver. Vi kommer bli först med att få testa nya metoder och ny forskning, vilket innebär att vi kommer att ligga i toppen när det gäller undervisning och lärande, säger Milena Lampret, rektor på Töllsjöskolan.


En del i framgången är att det finns en bra organisation på skolan för att ta in forskningen i lärandet. Varje vecka har de pedagogiska konferenser där rektor och lärare diskuterar litteratur och forskning inom olika områden för att bestämma vad och på vilket sätt det kan föras in i undervisningen. En annan viktig del är att Töllsjöskolan sedan drygt ett år tillbaka arbetat med att utveckla det entreprenöriella lärandet som arbetsform. Det har skett i samarbete med Navet Science Center i Borås och har varit möjligt genom medel från Skolverket. Det innebär att få eleverna att utveckla förmågor som självtillit, kreativitet, nyfikenhet samt att ta initiativ och ansvar, som forskningen visar är viktiga kompetenser att ha med sig in i arbetslivet.


Bollplank åt Skolverket
Uppdraget som referensskola innebär att vara bollplank åt Skolverket. Det handlar om att testa hur nytt forskningsmaterial kan användas i undervisningen och att sedan ge respons på det. Skolverket kan också skicka ut frågeställningar kring olika teman som de vill att lärargrupper och elevgrupper ska diskutera. I september träffade Töllsjöskolan övriga referensskolor på ett första möte med Skolverket. I uppdraget ingår även att delta på fler sådana möten, minst en gång per termin.
- Vi är ett bra exempel på hur man på en liten skola på landsbygden kan utveckla sättet att arbeta för att ta tillvara forskning och beprövade metoder. Målet är ju att höja kvaliteten på våra skolor och det här är en fantastisk möjlighet för oss att få vara med och påverka skolutvecklingen i hela landet, säger rektor Milena Lampret.


Kort fakta kring refensskolor
Övriga referensskolor är NTI- gymnasiet i Lund, Sköndals skolor F-6 i Stockholm, F-9 skolan Futurum i Bålsta och Vetenskapsskolan F-9 i Göteborg. Töllsjöskolans uppdrag som referensskola har inget slutdatum.


Artikeln är hämtad från hemsidan; bollebygds.se

 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com