« Föreg. Nästa »

Kommunen planerar för skogsavverkning i Olsfors


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Från Bollebygs kommuns hemsida 20190801

Kommunen planerar för skogsavverkning i Olsfors


Christer Falk 2019-08-02


Kommunen planerar tillsammans med entreprenören Derome Skog för att avverka skog i Olsfors. Avverkningen kommer att ske i ett skogsområde mellan järnvägen och vägen mot Stenstorp i Olsfors.

Området där skogen ska avverkas kallas för skolskogen, eftersom skolan och förskolan ofta går dit. I området finns flera större och mindre stigar, där även många boende brukar promenera.

Dialog/samråd med boende i Olsfors

Samhällsbyggnadsförvaltningen har varit i kontakt med entreprenören Derome skog, för att säkerställa att det förs en dialog med boende i området innan arbetet med avverkningen startar. Mer information om dialog/samråd samt under vilken period avverkningen ska ske kommer att finnas på vår webbplats under augusti månad.

Avverkning för att minska säkerhetsrisker

Anledningen till att avverkningen behöver ske är att skogen är mycket gammal, drygt 100 år. Åldern på träden gör att de både dör och lättare blir angripna av bland annat granbarkborre, vilket också på sikt leder till att de dör. De senaste åren har det i omgångar blåst ner en hel del träd i området och det har även varit angrepp av granbarkborre. Granbarkborrens angrepp gör träden svagare och ökar risken för att de faller ner och kan orsaka skada. De blir därmed en säkerhetsrisk.

Dialog med skola och förskola

Samhällsbyggnadsförvaltningen har under en längre tid fört dialog med rektorer inom förskola och skola genom en arbetsgrupp. Arbetsgruppen ställer sig positiv till en alternativ placering av skolskogen till ett område i närheten, eftersom skogen är gammal och kan utgöra en säkerhetsrisk.

Undvik att vistas i skogsområdet när avverkning pågår

På kartan kan du se var i Olsfors detta skogsområde ligger. Det är markerat och ligger innanför den blå linjen. Vi ber er att inte röra er i skogsområdet under tiden som avverkning och utkörning pågår.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com