« Föreg. Nästa »

Klimatrådet vill ha nationellt klimatmål för konsumtion


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Pressmeddelande från Västra Götalandsregionen 20180704

Klimatrådet vill ha nationellt klimatmål för konsumtion


Christer Falk 2018-07-04

Fotograf: <span class=\
Fotograf: Helena Kryssman

Vår konsumtion skapar stora klimatutsläpp när en tröja sys i Bangladesh eller när en dator tillverkas i Kina. Klimatråd Västra Götaland vill därför införa nationella mål för klimatutsläpp, oavsett var i världen de sker.

 

– Nu är det dags att vi tar ansvar för våra utsläpp i resten av världen, säger Gustaf Zettergren, miljöchef på Västra Götalandsregionen.

En betydande del av svenskarnas klimatutsläpp kommer från vår konsumtion. Men dessa utsläpp räknas sällan med i Sveriges utsläppssiffror. De räknas istället som utsläpp i Bangladesh där tröjan producerats, i Kina där datorn tillverkats eller i Brasilien där kon slaktats. Klimatrådet i Västra Götaland som består av västsvenska ledare från näringsliv, offentlig förvaltning, akademi och intresseorganisationer vill se konkreta nationella mål.

Hur klimatsmart kan Sverige bli?
I Almedalen idag uppmärksammandes frågan ”Hur klimatsmart kan Sverige bli?”. Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund var en av de som deltog på seminariet i Västsvenska arenan.

– Jag ser det som positivt att Klimatrådet i Västra Götaland vill se ett nationellt konsumtionsmål. Det är solklart att vi inte kommer att komma hela vägen om vi bara mäter utsläpp från det vi producerar i Sverige, säger Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister. 

I Västra Götaland finns flera föregångare på området. Göteborg Stad införde, som första stad i världen, ett konsumtionsmål 2014. Västra Götaland följde efter året därpå, troligen som första region i världen. Nu lyfts även frågan nationellt. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att ta fram bättre mätmetoder och indikatorer för att kartlägga svenskarnas klimatavtryck utomlands. Företrädare för Klimatråd Västra Götaland vill att detta resulterar i konkreta nationella mål.

– Om det är svårt att mäta klimatutsläppen från svenskarnas konsumtion, ställer vi i Västra Götaland gärna upp som testarena, säger Johnny Magnusson (M) regionstyrelsens ordförande och en del av Klimatråd Västra Götaland.

Delar av Klimatrådet hade ett konstruktivt och framåtsyftande strategiskt möte med Per Bolund innan seminariet. Gustaf Zettergen ser stora fördelar med att redan nu börja prata om nationella konsumtionsmål. Per Bolund är intresserad av en fortsatt dialog med Klimatrådet senare i höst om dessa frågor.


Tipsa en vän     Skriv ut
Annons 1

Nytt år igen
– vi lägger 2017 bakom oss och ser fram emot ett spännande 2018.
Välkommen

Under 2017 publicerades 252 inslag här på bollebygdsnyheter.se. 252 nedslag i Bollebygds nutidshistoria. Året som gått har varit turbulent i världen men även här i Bollebygd har vi upplevt stänk av turbulens. Vi har fått veta att den tänkta snabbjärnvägen mellan Göteborg och Stockholm är längre bort än vad våra styrande hoppats på. Än lär det inte vara avgjort – men nu verkar det mer handla om regiontrafik än en höghastighetsbana mot huvudstaden. Vi får se.

Här på bollebygdsnyheter.se har besöken ökat med hela 16 656 stycken under 2017. Vilket innebär att vi nu passerat 85.000 besök. De enskilda sidorna har kollats upp 308 338 gånger.
Fantastiska siffror och därtill utan någon egentlig reklam.

Nu rullar vi på i samma anda, försöker bevaka så mycket vi hinner och orkar med. Och du läsare – hör gärna av dig med tips. Är du föreningsengagerad så skicka in era arrangemang så lägger vi ut dem i god tid innan datumet för ditt arrangemang.

Nyheter från näringslivet tar vi mer än gärna in här på bollebygdsnyheter.se. Det kan vara både viktigt och roligt att visa upp för omgivningen vad som händer ute i de många företagen i kommunen. Idag finns drygt 1000 företag registrerade i Bollebygd. Från ett 90-tal av dem finns korta videoklipp som visas upp på Swedbank, Handelsbanken, i Mäklarhusets skyltfönster och i entrén på Hulta Golfklubb. Givetvis finns även videoslingan här på bollebygdsnyheter.se. Inom kort kommer vi även att lägga ut en slinga med videoklipp från föreningslivet.

Vill du också att ditt företag eller din förening ska synas – kontakta cfpro.se så bestämmer vi tid för inspelning. Inspelning och visning är gratis.

Liksom tidigare år kommer vi att presentera våra reportage via text/foto eller videoinslag.

Välkommen till ett nytt år med
bollebygdsnyheter.se

Över 1000 företag i Bollebygds kommunbollebygdsnyheter.se ett nyhetskomplement i Bollebygds kommun.
Bollebygds kommun samarbetar med bollebygdsnyheter.se

”För mig är bollebygdsnyheter.se ingen nyhet.
Som Bollebygdsbo och politiker har jag följt den här sidan sedan starten för tio år sedan.

Jag ser bollebygdsnyheter.se som ett komplement till den mer traditionella
pressen, som AnnonsMarknan,
Borås Tidning, P4 och SVT Väst. Och ibland även ett komplement till Bollebygds kommuns egen hemsida.

Att bollebygdsnyheter.se är en lokal nyhetsförmedlare är bra. Jag tror att fler och fler upptäcker den här möjligheten till information om både stort och smått
i kommunen. Fler och fler videoinslag publiceras och därmed har vi faktiskt ett
stänk av en lokal TV-kanal i kommunen.

En annan fördel med bollebygdsnyheter.se
är att det är lätt att gå tillbaka och se vad
som hänt i kommunen under de senaste tio åren.
En lättillgänglig nutidshistoria.

Under senare tid har bollebygdsnyheter.se visat videoklipp från det breda företagande som finns inom Bollebygds kommun. En information som bland annat kan ge invånarna en bild av en potentiell arbetsmarknad på hemmaplan. Självklart bra.

Likt min företrädare, Christer Johansson som ordförande i kommunstyrelsen, hoppas jag att både föreningslivet och näringslivet i kommunen ser möjligheten att få ut information om sina verksamheter här i bollebygdsnyheter.se”

Peter Rosholm (S)
Kommunstyrelsens
ordförande i Bollebygds kommun.


Kicka här för att ta dig direkt över till
Bollebygds kommuns hemsida.
www.bollebygd.se

Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com