« Föreg. Nästa »

Primärvårdens Kvalitetspris till Vårdcentralen Bollebygd och Barnmorskemottagningen Borås-Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Primärvårdens Kvalitetspris till Vårdcentralen Bollebygd och Barnmorskemottagningen Borås-Bollebygd


Christer Falk 2011-12-15

På Primärvården Södra Älvsborgs Kvalitetsdag fick två mottagningar pris för utvecklingsarbeten som lett till förbättringar för patienter och personal. Barnmorskemottagningen Borås-Bollebygd fick 10.000 kronor för bästa miniseminarium om ISO-certifiering. Vårdcentralen Bollebygd belönades med 5.000 kronor för bästa poster om sitt arbete med triagering - medicinsk förstahandsbedömning hos distriktssköterska.

Barnmorskemottagningen Borås-Bollebygd

Agneta Persson, verksamhetschef,och Lotta Söderberg, barnmorska/vårdutvecklare på Barnmorskemottagningen Borås-Bollebygd, tog emot kvalitetspriset för mottagningens arbete med ISO-certifiering.
Vårdcentralen Bollebygd
Eva Johansson, verksamhetschef, och Marita Gabre, biträdande avdelningsföreståndare på Vårdcentralen Bollebygd, tog emot kvalitetspris för sitt arbete med triagering - medicinsk förstahandsbedömning hos distriktssköterska.

Priserna delades ut under primärvårdens Kvalitetsdag på Grand Hotel i Borås.
Via miniseminarier och postrar presenterades 13 förbättringsarbeten.
– Kvalitetsdagen visade upp en del av den stora utvecklingskraft som finns i vår organisation, säger Anncatrin Studahl, utvecklingschef.
Patientfokus och god arbetsmiljö gick som en röd tråd genom de förbättringsarbeten som 
verksamheterna presenterade via miniseminarier och posters.

Barnmorskemottagningens ISO-certifiering
Barnmorskemottagingen Borås-Bollebygd har infört ett ledningssystem för kvalitet, enligt ISO 9001:2008. Syftet är att få säkrare vårdrutiner och ett system för att leda och styra verksamheten mot uppställda mål. Ledningssystemet innehåller bland annat flödesscheman för varje patientflöde/typ av kontakt. Personalen hittar lätt tydlig information om vad som ska genomföras, frågor som ska ställas med mera.

Vårdcentralen Bollebygd
På Vårdcentralen Bollebygd har man infört triagering – en ny rutin för att ta emot de patienter som kommer till vårdcentralen. En distriktssköterska gör en medicinsk förstahandsbedömning, och bokar vid behov en tid hos exempelvis läkare eller psykoterapeut. Tillgängligheten och patientsäkerheten har ökat och antibiotikaförbrukningen minskat. En patientenkät visar att patienterna har blivit mer nöjda med omhändertagandet. Arbetssättet gör att patienterna hamnar hos rätt person – rätt vårdnivå – och att resurserna därmed används mer effektivt.
Det var första gången Primärvården Södra Älvsborg arrangerade en kvalitetsdag, för att sprida nya arbetssätt inom organisationen.
– Förhoppningen är att Kvalitetsdagen ska återkomma varje år. Det är viktigt att det finns forum där verksamheterna kan dela med sig av idéer och arbetssätt till varandra, säger Kerstin von Sydow, primärvårdsdirektör.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com