« Föreg. Nästa »

Moderater är missnöjda med Västtrafik- skriver insändare i BT 


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Moderater är missnöjda med Västtrafik
- skriver insändare i BT 


Christer Falk 2020-11-17


Idag skriver moderaterna Ingridh Anderén och Tim Karlsson, ordförande i utbildningsnämnden i Bollebygd respektive andra vice ordförande i MUF Södra Älvsborg en insändare där de pekar på att Västtrafik sviker Bollebygd. Säkert rätt i sak - men varför vänder man sig inte direkt till Västtrafiks ordförande Peter Hermansson (M).

Hans svar till de båda moderaterna hade varit intressant att lästa i insändaren.


Här kan du läsa insändaren:

"Västtrafik sviker Bollebygd – elever och anställda drabbas

Vi har vädjat till Västtrafik att Bollebygd ska få fler bussturer, inte färre. Istället gör Västtrafik tvärtom och försämrar de få turer vi redan har. Detta är helt oacceptabelt, skriver Tim Karlsson och Ingridh Anderén.

 

DEBATT Kollektivtrafiken är viktig för Bollebygd och vi tror att samtliga invånare i vår vidsträckta kommun kan skriva under på det. De gäller för alla de skolelever och förvärvsarbetande som varje dag är beroende av en välfungerande kollektivtrafik för att kunna ta sig till skola och jobb.

 

Vid midnatt den 12:e december kommer pendlingsmöjligheterna för kommunens invånare bli mycket sämre. Då ändrar Västtrafik sina turer i kommunen.

Det kommer att bli svårt att från klockan 10 till klockan 15 kunna ta sig till och från Borås via Bollebygd. Än värre blir det för de invånare som bor mellan Hägnen och Sandared, där avsaknad av kollektivtrafik kommer göra det svårt att ta sig till och från sin sysselsättning mellan 8 och 15 och på så sätt skada näringslivet.

 

Detta är helt oacceptabelt. Företrädare i kommunen har vädjat till Västtrafik att Bollebygd ska få fler turer, inte färre. Istället gör Västtrafik tvärtom och försämrar de få turer vi redan har. Detta är inte acceptabelt.

Västtrafik måste tänka om, annars kommer Bollebygds invånare tvingas ut ur kommunen.

De mest sårbara i den här nedskärningen är alla skolelever i kommunen. Med den nya tidtabellen kommer elever som går i gymnasiet att få det mycket svårare att ta sig till och från sin skola i Borås.

Västtrafik begränsar därmed gymnasieelevernas möjlighet att kunna röra sig fritt, som till exempel att kunna ta sig hem mitt på dagen.

 

De konsekvenser som blir genom denna försämring är att elever som bor i Bollebygdsområdet kommer att välja skolor i Mölnlycke och Göteborgsområdet istället för Borås, vilket skulle påverka det gymnasiesamarbete vi har med Borås kommun på ett negativt sätt.

Gymnasieelever som bor i Olsfors eller Hultafors kommer få det ännu värre, när det inte längre finns några kommunikationer som de kan ta sig med vare sig till Borås eller till Göteborgsområdet.

Detta kommer göra gymnasieelever i OIsforsområdet ännu mer isolerade än de redan är, vilket starkt kommer att påverka elevers välmående i framtiden då möjligheten till ett socialt umgänge utanför skoltid begränsas.

 

Men inte nog med att de elever som bor i Olsforsområdet och studerar utanför kommunens gränser kommer att få det extremt mycket tuffare att ta sig till och från skolan. Detta kommer även att försämra för de grundskoleelever som förlitar sig på Västtrafik för att kunna ta sig till Bollebygd för att gå i skolan och delta i sociala aktiviteter på kvällstid, till exempel besöka fritidsgården eller fotbollsträning

 

Detta kommer inte enbart att försämra för alla ungdomar som går i skolan, utan även resten av kommuninvånarna som är ständigt beroende av att kollektivtrafiken fungerar, för alla de familjer som behöver ta sig till affären när maten tar slut, alla de pensionärer som på ett smidigt sätt behöver kunna ta sig till Södra Älvsborgs sjukhus, och för alla de förvärvsarbetande som varje dag behöver ta sig till jobbet.

Istället tvingas Bollebygdsborna bli beroende av egna transportmedel. Kommunen kommer med detta att tappa invånare, speciellt i Olsforsområdet, då ingen vill bo i en kommun där man inte har möjlighet att förflytta sig med kollektivtrafik.

Vi vädjar till Västtrafik att tänka en gång till, och ändra tidtabellen så att den anpassas efter resenärernas behov och inte Västtrafiks ekonomi.

 

Tim Karlsson (M), andre vice ordförande för MUF Södra Älvsborg

Ingridh Anderén (M), ordförande i utbildningsnämnden, Bollebygds kommun

 

Västtrafik försämrar tidtabellen för boende i Bollebygds kommun. Elever och förvärvsarbetare kommer att drabbas. Och Ingen vill bo i en kommun där man inte har möjlighet att förflytta sig med kollektivtrafik, påpekar skribenterna."

 


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2024
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.

Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk



Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com