« Föreg. Nästa »

100 000 personer – har samlat in pengar


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa
Pressmeddelande från Världens Barn 2016

100 000 personer
– har samlat in pengar


Christer Falk 2016-10-10


Riksinsamlingen Världens Barn kulminerade i helgen. Engagemanget var rekordstort. 100 000 personer beräknas ha deltagit i olika insamlingsaktiveter. Årets insamling har i dagsläget inbringat drygt 65 miljoner kronor.


Världens Barn är Sveriges största insamling. För 18e året genomfördes Riksinsamlingen Världens Barn. Bara via insamlingsbössor beräknas det ha inkommit runt 15-20 miljoner kronor. Till detta kommer konserter, secondhandförsäljning, kollekter, föreningsaktiviteter, företagsgåvor och mycket mera. I samtliga landets 290 kommuner har det genomförts aktiviteter för att kunna ge stöd åt de mest utsatta barnen i vår värld.


Vi ser ett ökat engagemang utanför de medverkande organisationerna, berättar Evy Jonsson som leder Riksinsamlingen. Genom samarbete med föreningar och organisationer som bland annat Scoutförbundet, Sverok och Friskis och Svettis beräknas en helt ny grupp ha engagerat sig i insamlingen.


Världens Barn är en öppen insamling och många som inte är medlemmar i en humanitär organisation känner att det här är ett tillfälle att vara med och göra skillnad för barnen. Något som känns angeläget för allt fler när vi dagligen påminns om barns utsatthet i världen.


100 000 personer beräknas ha deltagit i olika insamlingsaktiveter och årets insamling har i dagsläget inbringat drygt 65 miljoner kronor.


Långsiktighet i en labil värld

Världens Barn verkar för barns rättigheter och för hälsa och utbildning. När Radiohjälpen beviljar medel till projekt prioriterar man långsiktighet.

Världens Barn-insatser ska vara långsiktiga säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman. Däremot får de gärna äga rum i humanitära kontexter i anslutning till katastrofer, flyktingsituationer, undernäring och liknande. Men det ska inte vara kortsiktiga insatser utan vi prioriterar långsiktighet,


Vi jobbar för de barn som har det allra, allra svårast, för diskriminerade barn som inte får gå i skolan och för barn som saknar trygga vuxna, berättar Elisabeth Dahlin, ordförande för Världens Barn och generalsekreterare för Rädda Barnen som är en av de 15 organisationer som genomför riksinsamlingen och också kanaliserar delar av de inkomna medlen.


Vi arbetar för att ge barn en framtid och för att barn ska slippa lämna sina hem och för dem som har tvingats lämna sina hem, både inom sitt land och utanför. Barns rätt till hälsa och utveckling står i fokus och utbildning är nyckeln till utveckling.


För 100 kr kan fyra barn gå i skolan i en månad och det kostar 1 200 kronor för att fyra barn ska få gå i skola ett helt år. Utbildning är nyckeln till utveckling, avslutar hon.


P4s 25 lokala radiokanaler tävlar sinsemellan och rapporterar om lokala aktiviteter och SVT s stora gala
Tillsammans för Världens Barn utgör en stor draghjälp i kommunkampen det lite lekfulla inslag som finns med som ett tävlingsmoment för att sporra till mera insamling.

I år tog mångåriga vinnarkommunen Sorsele åter igen hem segern som Sveriges mest generösa kommun men ett imponerande resultat på 131 kr/invånare.

Resultat i kommunkampen


Mest generösa kommun
Sorsele 131,29 Arjeplog 80,45 Öckerö 66,19


Mest generösa storstad
Örebro 11,29 Örnsköldsvik 8,69 Eskilstuna 8,65


Mest generösa län
Gotland 15,23 Örebro 11,49 Kronoberg 9,25


Årets uppstickare

Älvkarleby ökade med 622 procent. 


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com