« Föreg. Nästa »Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Bjuder på nyföretagarinformation


Christer Falk 2006-01-23


I Svenskt Näringslivs kommunranking 2005 när det gäller gott företagsklimat klättrade Bollebygds kommun sex platser upp och placerade sig på en 15 plats i landet. En bra klättring som innebär att Bollebygd jämfört med grannkommunerna är näst bäst. En placering som är bra men ännu bättre vill man bli.

Därför tar Bollebygds kommun och dess näringslivssekreterare ytterligare ett initiativ för att öka företagsamheten i kommunen och det genom att arrangera en Nyföretagareftermiddag i Tingshuset i centrala Bollebygd. Nyföretagarcentrum deltar med sin kompetens.

Många enmans
I Bollebygd finns idag 600 företag registrerade hos Bolagsregistret.
- I den siffran finns naturligtvis många företag som är mer eller mindre aktiva. Vi räknar med att 80 procent av de här företagen har mellan 1 och 3 anställda. Resterande 20 procent har bredare verksamhet och de här siffrorna är inte speciella för Bollebygd utan är representativa för hela riket, berättar Ann-Marie vidare.

Nyföretagarcentrum – en resurs
Tillsammans med Borås, Tranemo, Svenljunga kommuner ”äger” Bollebygds kommun stiftelsen Nyföretagarcentrum med säte i Borås.
-Nyföretagarcentrum kommer att svara på frågor om nyföretagande. Vi vet att det är många som har funderingar kring att starta eget och därför tar vi tillvara på den kompetens som Nyföretagarcentrum har att dela med sig av, säger Ann-Marie Nilsson, näringslivssekreterare i kommunen.

Styrelse
I styrelsen för Nyföretagarcentrum finns representanter från delägarkommunerna och Bollebygd representeras av Mirja Hjers från Föreningssparbanken.
-Mirja Hjers, har lämnat Bollebygd men kommer att sitta kvar som vår representant mandatperioden ut, berättar Ann-Marie Nilsson och fortsätter.
- Vi har också en lokal styrelse som representerar olika delar av vår kommun. Mats Karlsson från företaget Ekonomiansvarig, Marita Strand från Strand AB, Göran Parnell från Interspeed, Per-Åke Persson från Arbetsförmedlingen och jag själv från kommunen, säger Ann-Marie Nilsson och understryker att ledamöterna gärna finns tillgängliga som ”stöttare” till nya företagare i kommunen och har kunskaper inom olika områden.
- Martin Karlsson kan ekonomi, Marita Strand har lokaler att erbjuda men också värdefulla kunskaper och erfarenheter om exempelvis hyreskontrakt att dela med sig av. Göran Parnell har erfarenheter när det gäller företagande i stort och inte minst innovationer och Per-Åke Persson kan arbetsmarknaden. Och jag blir en naturlig kontakt med kommunen, säger Ann-Marie Nilsson som nu hoppas att många tar tillvara på informationseftermiddagen om nyföretagande som kommunen kommunen arrangerar.
- Har du frågor kan du ringa mig på 033-23 13 04 hälsar Ann-Marie Nilsson.
Informationen äger rum onsdagen den 1 mars mellan 14.00-16.00 i Tingshuset. 
Läs mer på www.bollebygd.se

Tvåa
Och så tillbaka till Svenskt Näringslivs ranking igen.
Jämfört med grannkommunerna ligger Bollebygd tvåa med sin placering på plats 15. Så här ser tabellen ut:

1. Vårgårda plats 11
2. Bollebygd plats 15
3. Alingsås plats 16
4. Borås plast 45
5. Härryda plats 26
6. Mark plats 145


Så här beskriver Svenskt Näringsliv sin syn på ett bra företagsklimat:
Saxat från Svenskt Näringsliv.

”Svenskt Näringsliv definierar företagsklimat som summan av attityder, regler, institutioner och kunskap som finns i företagens närmiljö”.

”De lokala förutsättningarna spelar större roll än många tror. Det handlar om en god kommunal service, tydligt och stabilt regelverk och snabba besked. Det är frågor som kommunerna själva äger”.

”Det som främst kännetecknar vinnare är väl fungerande samarbete på flera plan; över partigränserna, mellan företagare och inte minst mellan politiker och företagare”.

Mer om kommunrankingen kan läsas på www.svensktnaringsliv.se

Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com