« Föreg. Nästa »

Nykterhetsrörelsen i Töllsjö firar 100


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nykterhetsrörelsen i Töllsjö
firar 100


Christer Falk 2013-03-16

Elving Johansson bland några av blombuketterna som IOGT-NTO fick ta emot vid 100-årsfesten.
Elving Johansson bland några av blombuketterna som IOGT-NTO fick ta emot vid 100-årsfesten.

Sista lördagen i februari 2013 jubilerade IOGT-NTO i Töllsjö. I hela 100 år har nykterhetsrörelsen funnits på plats och är idag ett välkänt och respekterat inslag i den lilla byn.

Elving Johansson är en av eldsjälarna i rörelsen och bakom sig har han sin egen familj, barn och barnbarn. Men självklart finns även andra Töllsjöbor med i rörelsen som idag kan se tillbaka på 100 års arbete. Ett arbete som många gånger skett i motvind – men skam den som ger sig.

– Jag är nog lite envis och kanske måste man vara det med mina ideal, säger Elving Johansson när tidningen träffar honom i Ordenshuset i Töllsjö.

Elving har varit ordförande i föreningen i 50 år…

– Det har blivit så och jag tycker det fortfarande är roligt att få vara med och försöka driva på i rörelsen. Idag har vi mellan 30-40 juniorer en eftermiddag i veckan här i Ordenshuset och en kväll i veckan är ett 15-tal UNF:are här. Jag tycker vi har en bra verksamhet och förhoppningsvis blir de flesta kvar i rörelsen, säger Elving och tillägger med skärpa.

– Utan våra fantastiska ledare skulle verksamheten inte fungera – så är det hos oss och så är det hos de allra flesta föreningar.

 

Inte så många

Idag finns inte så många aktiva IOGT-NTO föreningar.

– Vi finns i Borås, i Alingsås och även i Skene har en bra verksamhet. Men visst – vi jobbar i en verklighet som ibland känns väldigt motig. Men som sagt, vi ger oss inte och några positiva ringar lyckas vi ändå att sprida.

 

Orolig

Lyssnar man på Elving Johansson så förstår man snart att han är oroligt inför framtiden.

– Jag tror till och med att det kan gå så långt att de rörelser som en gång tog tag i problematiken kring alkoholen kommer att göra det igen. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet växte nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen fram. Och alla kämpade de mot alkoholen. Alkoholen var då ett stort problem och frågan är om det inte är på väg åt det hållet igen. Jag tror att det dricks till vardags på ett annat sätt idag jämfört med längre tillbaka i tiden. Och det är nog inte så bra. Jag tycker också att idrottsrörelsen i hela Sverige borde ta sig en funderar över vilket ansvar de har när det gäller alkoholen, säger Elving Johansson som ändå vill se nykterhetsarbetet från den positiva sidan.

– Allt är inte nattsvart, vi kan plocka fram många fina exempel på att vi når ut med våra budskap. Men vi alla – borde ha lärt av alla misstag som har med alkoholen att göra…

 

Ordenshuset

1974 blev Ordenshuset och nykterhetsrörelsen i Töllsjö en riksnyhet.

–Vi byggde till Ordenshuset och vill ha stöd av dåvarande Bollebygds kommun. Kommunen ställde då kravet att alla skulle få hyra in sig i vårt Ordenshus och även ta med sig starka drycker. En tanke som vi inte alls kunde ta till oss. Skulle vårt Ordenshus öppnas för fester med både vin och sprit. Vi protesterade så högt vi kunde. Våra protester nådde rikspressen så en dag ringde den där välkända rösten från TT-nyheterna i Sveriges Radio upp mig. Jag intervjuades i direktsändning. Det gav oss stor uppmärksamhet. Under ett par veckors tid hälsade många journalister och fotografer på här i Töllsjö. Samtidigt fick vi många hejarrop från likasinnade från hela landet. Det var en omtumlande och även lite spännande tid. Till slut fick vi 25 000 kronor av kommunen. Tillbygget kostade 340 000 kronor trots att vi var ett 20-tal man som jobbade i stort sett hela semestern det året med tillbygget och renoveringen av Ordenshuset, berättar Elving Johansson.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com