« Föreg. Nästa »

Nykterhetsrörelsen i Töllsjö firar 100


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nykterhetsrörelsen i Töllsjö
firar 100


Christer Falk 2013-03-16

Elving Johansson bland några av blombuketterna som IOGT-NTO fick ta emot vid 100-årsfesten.
Elving Johansson bland några av blombuketterna som IOGT-NTO fick ta emot vid 100-årsfesten.

Sista lördagen i februari 2013 jubilerade IOGT-NTO i Töllsjö. I hela 100 år har nykterhetsrörelsen funnits på plats och är idag ett välkänt och respekterat inslag i den lilla byn.

Elving Johansson är en av eldsjälarna i rörelsen och bakom sig har han sin egen familj, barn och barnbarn. Men självklart finns även andra Töllsjöbor med i rörelsen som idag kan se tillbaka på 100 års arbete. Ett arbete som många gånger skett i motvind – men skam den som ger sig.

– Jag är nog lite envis och kanske måste man vara det med mina ideal, säger Elving Johansson när tidningen träffar honom i Ordenshuset i Töllsjö.

Elving har varit ordförande i föreningen i 50 år…

– Det har blivit så och jag tycker det fortfarande är roligt att få vara med och försöka driva på i rörelsen. Idag har vi mellan 30-40 juniorer en eftermiddag i veckan här i Ordenshuset och en kväll i veckan är ett 15-tal UNF:are här. Jag tycker vi har en bra verksamhet och förhoppningsvis blir de flesta kvar i rörelsen, säger Elving och tillägger med skärpa.

– Utan våra fantastiska ledare skulle verksamheten inte fungera – så är det hos oss och så är det hos de allra flesta föreningar.

 

Inte så många

Idag finns inte så många aktiva IOGT-NTO föreningar.

– Vi finns i Borås, i Alingsås och även i Skene har en bra verksamhet. Men visst – vi jobbar i en verklighet som ibland känns väldigt motig. Men som sagt, vi ger oss inte och några positiva ringar lyckas vi ändå att sprida.

 

Orolig

Lyssnar man på Elving Johansson så förstår man snart att han är oroligt inför framtiden.

– Jag tror till och med att det kan gå så långt att de rörelser som en gång tog tag i problematiken kring alkoholen kommer att göra det igen. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet växte nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen fram. Och alla kämpade de mot alkoholen. Alkoholen var då ett stort problem och frågan är om det inte är på väg åt det hållet igen. Jag tror att det dricks till vardags på ett annat sätt idag jämfört med längre tillbaka i tiden. Och det är nog inte så bra. Jag tycker också att idrottsrörelsen i hela Sverige borde ta sig en funderar över vilket ansvar de har när det gäller alkoholen, säger Elving Johansson som ändå vill se nykterhetsarbetet från den positiva sidan.

– Allt är inte nattsvart, vi kan plocka fram många fina exempel på att vi når ut med våra budskap. Men vi alla – borde ha lärt av alla misstag som har med alkoholen att göra…

 

Ordenshuset

1974 blev Ordenshuset och nykterhetsrörelsen i Töllsjö en riksnyhet.

–Vi byggde till Ordenshuset och vill ha stöd av dåvarande Bollebygds kommun. Kommunen ställde då kravet att alla skulle få hyra in sig i vårt Ordenshus och även ta med sig starka drycker. En tanke som vi inte alls kunde ta till oss. Skulle vårt Ordenshus öppnas för fester med både vin och sprit. Vi protesterade så högt vi kunde. Våra protester nådde rikspressen så en dag ringde den där välkända rösten från TT-nyheterna i Sveriges Radio upp mig. Jag intervjuades i direktsändning. Det gav oss stor uppmärksamhet. Under ett par veckors tid hälsade många journalister och fotografer på här i Töllsjö. Samtidigt fick vi många hejarrop från likasinnade från hela landet. Det var en omtumlande och även lite spännande tid. Till slut fick vi 25 000 kronor av kommunen. Tillbygget kostade 340 000 kronor trots att vi var ett 20-tal man som jobbade i stort sett hela semestern det året med tillbygget och renoveringen av Ordenshuset, berättar Elving Johansson.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com