« Föreg. Nästa »

Nu har det ljusnat…nyanställningar på gång


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Nu har det ljusnat…nyanställningar på gång


Christer Falk 2010-08-22

Mats Persson, ny platschef på Skanskas prefabfabrik i Bollebygd.
Mats Persson, ny platschef på Skanskas prefabfabrik i Bollebygd.

Lågkonjunkturen är på väg ut och vid Skanskas fabrik på Råssa, strax öster om Bollebygd, pekar omsättningen mot samma summor som under högkonjunkturens sista år. –Vi ökar med 50 procent jämfört med 2009 och kommer i år att omsätta i nivå med 2008. Därför behöver vi anställa ett tiotal medarbetare fram till nyåret, säger Mats Persson som är ny fabrikschef sedan mars i år.

För två år sedan skrev vi här i AnnonsMarknan om företagets investering på dryga 20 miljoner. Då byggde man en ny betongstation som ledningen då såg som en satsning för framtiden. Antalet anställda var knappa 100. 85 i fabriken och cirka 10 tjänstemän. Idag arbetar 55 i fabriken och tio på kontoret.
–2008 var ett mycket bra år och vi är på god väg dit. Vi kommer inte att nå riktigt ända fram i år men våra prognoser pekar mot en kraftig omsättningsökning fram till och med 2013, fortsätter Mats Persson som inte alls har någon bakgrund inom varken bygg- eller byggnadsämnesindustrin dit man får räkna prefabfabriken i Bollebygd.
–Skanska vill industrialisera den här formen av produktion. Det är väl en av anledningarna till att jag finns här idag, menar fabrikschefen som har erfarenheter från tillverkningsindustrin men inom maskin.

Nyanställer
Under våren har företaget nyanställt och man kommer att fortsätta anställa.
–Fram till nyåret räknar vi med att behöva anställa ett tiotal nya medarbetare. Men vi är noga med att fylla på i lagom takt. Det gör vi för att vi är rädda om den fina andan som finns här och därför är det viktigt att nya medarbetare får tid på sig att smälta in i miljön, menar Mats Persson som också kan berätta att lågkonjunkturen och finanskrisen tvingade företaget att näst intill halvera antalet anställda.
–Men nu är vi på gång uppåt igen och det känns riktigt bra, menar Mats Persson.

Nya investeringar
Under lågkonjunkturen passade företaget på att renovera hygienutrymmen och snygga upp i fabriken.
–Vår allra senaste investering är en bockmaskin som automatiskt bockar armeringsjärn. En maskin som kommer att underlätta vardagsjobbet för oss här i fabriken.
En annan viktigt investering är den vattenreningsanläggning som också har byggts under lågkonjunkturen.
–Här tar vi tillvara på det vatten som används i produktionen, renar det och återanvänder, berättar Magnus Eriksson, arbetsledare för väggproduktionen och som arbetat hela 26 år i fabriken.

Lång historia
Fabriken på Råssa har funnits sedan 1967 och det var dåvarande BPA som var första ägaren. BPA sålde till Skanska Prefab som senare gick upp i Skanska Sverige. Idag heter företaget som står för driften vid fabriken, Skanska Stomsystem AB.
–Vi är en del inom Skanska och förutom Bollebygdsfabriken har vi en liknande tillverkning i Strängnäs och en trapp- och balkongtillverkning vid vår fabrik i Norberg. Vår kunder finns främst i västra Sverige, från Strömstad i norr till en bit in i Skåne. Vi förser även delar av Småland med våra produkter. Fabriken i Strängnäs jobbar mer mot Stockholm och Mälardalen, men det händer att även vi får skicka varor till Stockholmsområdet, berättar Mats Persson.
Borås Arena och nybygget Gamla Ullevi är två välkända byggen som Bollebygdsfabriken levererat stommar och väggar till.

Här gjuts balkar
Här gjuts balkar


Magnus Eriksson visade runt i fabriken. Magnus har jobbat i 27 år vid elementfabriken i Bollebygd.
Magnus Eriksson visade runt i fabriken. Magnus har jobbat i 27 år vid elementfabriken i Bollebygd.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi