« Föreg. Nästa »

Jubileumsår för ÅSA-området – fyller 70 år i år


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

Jubileumsår för ÅSA-området
– fyller 70 år i år


Christer Falk 2018-07-14


– Här är helt fantastiskt, barnvänligt, nära till bad och inte minst, lungt och fridfullt, säger Jane Johansson Löf som tillsammans med sin familj gör sitt första år på Åsa-området.
– Här är helt fantastiskt, barnvänligt, nära till bad och inte minst, lungt och fridfullt, säger Jane Johansson Löf som tillsammans med sin familj gör sitt första år på Åsa-området.

För 70 år sedan beslutade Bollebygds kommunfullmäktige att man för avkastningen av ”Gustav Werners fond” skulle köpa ett markområde i Åsa för 15 000 kronor. Därmed har ÅSA-området varit i kommunens ägo i hela 70 år. Kanske något värt att fira.


Idag finns fem stugor på området och plats för 21 husvagnar. När bollebygdsnyheter hälsar på är 15-16 husvagnar på plats och alla stugorna uthyrda.
– Det roliga är att fler och fler nya Bollebygdsfamiljer har hittat Åsa-området och de säger att de verkligen trivs här, säger Calle Pålsson som är en av fyra ideella vaktmästare som tillsammans svarar för att Åsa-området hålls rent, fint och välkomnande under hela säsongen. Thomas Johansson, Robert Johansson och Hans Ryberg är de övriga tre.

Första året
För Jane Johansson Löf och hennes familj är det första året som husvagnscampare på Åsa-området.
– Vi har stått i kö i några år och nu äntligen blev det vår tur. Här är helt underbart, inte minst för barnen. Hela området har i princip strandtomt – något som vi verkligen uppskattar, säger Jane och tillägger.
– Redan på väg hit från Bollebygd känner man lugnet komma. Än en gång, hela området är helt underbart och visst, vår första sommar har ju börjat med väldigt bra väder.

Säsongsstart
Sista veckan i april brukar de som har husvagnsplats på området samlas till en gemensam städdag.
– Då städar vi alla stugorna och ser till att området står klart för säsongsstart. Tillsammans försöker vi göra skötseln av området så billig som möjlig. Bland oss som campar här finns många olika yrkesgrupper och det gör att vi kan klara mycket av underhållet på ideell basis, menar Calle Pålsson.
Från första veckan i maj till första veckan i september pågår säsongen för Åsa-området.
– Både i början och slutet av säsongen brukar en del skolklasser från Bollebygds kommun vara här. Även LSS-boende brukar vara här någon gång under säsongen, så visst lever Åsa-området upp till vad kommungubbarna i slutet av 1940-talet beslutade om, konstaterar Calle Pålsson. 

Från Bollebygds kommuns hemsida:
Området i Åsa köps 1948:
1948 beslutade Bollebygds kommunfullmäktige, att för avkastningen från ”Gustaf Werners fond” inköpa ett markområde i Åsa för 15 000 kronor. Samtidigt skänkte Joel Kollén den på området befintliga ”Fiskestugan” till kommunen. Tanken var att bereda sommarvistelse vid havet för framförallt skolbarn, ungdomar och barnfamiljer från Bollebygds kommun.”


Calle Pålsson är en av fyra idella vaktmästare vid &Aring;sa-området.<br />– Det är roligt att många nya Bollebygdsfamiljer har hittat hit, menar Calle Pålsson.
Calle Pålsson är en av fyra idella vaktmästare vid Åsa-området.
– Det är roligt att många nya Bollebygdsfamiljer har hittat hit, menar Calle Pålsson.Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar