« Föreg. Nästa »

En halvvägs seger för Naturförskolan i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

En halvvägs seger för Naturförskolan i Bollebygd


Christer Falk 2012-06-07


Det blir flyttkarusell men inte den tokiga som blev aktuell fredagen den 19 maj. När två nya förskolor står inflyttningsklara till hösten planerar ledningen för förskoleverksamheten i Bollebygds kommun för den stora flytten. Beslutet som togs i Barn- och utbildningsnämnden den 21 maj blev flytt men samtidigt en halv seger för Naturförskolans förslag. Naturförskolan flyttar till Eriksgården men fortsätter att vara en sammanhållen grupp vad gäller inriktning, barn och personal.

 

– Ett beslut som känns väldigt bra för oss, Naturförskolan är och har varit väldigt populär genom åren. Nu ser vi fram emot att förvaltningen fortsätter att jobba för att ordna en permanent lokal för Naturförskolan och därmed öppnar upp för nya barn på Eriksgården, säger Pernilla Brådalen från Naturförskolans föräldraråd.

 

Stora förändringar

Fram till maj månads möte i Barn- och utbildningsnämnden fanns en planerad flytt och näst intill en nedläggning av Naturförskolans verksamhet i Bollebygd.

Inför Barn- och utbildningsnämndens möte fanns ett förslag från förvaltningen som innebar att den nya Eriksgården (förskolan på Erikstorp) ska fyllas med barn från Skattegården och Naturförskolan. Den nya förskolan Krokdal, (tidigare kallad Vita Villan), ska rymma barn från Frejagården och Myran. Eriksgården planerar visserligen för en naturinriktning men inte alls jämförbar med den verksamhet Naturförskolan idag driver.

 

Eget förslag

Eftersom förvaltningens ursprungliga förslag innebar att Naturförskolans arbetssätt till stora delar skulle försvinna i och med flytten till Eriksgården, då barngrupper och personal skulle splittras och blandas ut, hade Naturförskolans föräldrar tillsammans med föräldranätverket Bollebarn arbetat fram ett eget förslag. Ett förslag som enligt föräldrarna skulle innebära en win-win situation för både barnen, föräldrarna och kommunen.

­–I augusti då de två nya förskolorna är inflyttade finns det 52 lediga förskoleplatser i centralorten. I kommunen blir 104 lägenheter färdigställda under sommaren och hösten. Enligt förvaltningen så brukar i snitt varannan ny bostad generera ett nytt förskolebarn och till det kommer den årliga föryngringen på ca 15 barn per år. Risken är därför att det ganska snart behövs fler platser. Därför föreslog vi att den paviljong som Naturförskolan håller till i idag skulle köpas in till en billig peng och placeras på lämplig plats. Det skulle innebära att 35-40 platser frigörs på Eriksgården och bildar buffert för de barn som kommer att flytta in i kommunen, menar Henrik Birkestad från Naturförskolans föräldrar.

 

Oro bland föräldarna

Så sent som fredagen den 19 maj, en dryg vecka före måndagens möte i Barn- och utbildningsnämnden, fick föräldrarna till barnen i Ekdalens förskola veta att det fanns ett förslag från förvaltningen som gick ut på att deras barn skulle flyttas till Eriksgården för att Naturförskolan skulle flytta in i Ekdalen.

– Ett mycket märkligt förslag. Ekdalen har en bra fungerande verksamhet och är en fin förskola. Dit menade de att Naturförskolans barn skulle flytta – trots att de ska vistas utomhus större delen av veckan, säger Mikael Bergfjord, representant för Ekdalens föräldrar.

 

Kom till sans

Sena informationer till både föräldrar och personal skapade naturligtvis turbulens. En turbulens som så här när besluten är tagna känns helt onödig.

–Ibland kan man inte låta bli att förundras, säger en numera nöjd Mikael Bergfjord.


Tipsa en vn Skriv ut




cfproduktion

2023
– nytt år igen...
Välkomna!
Välkommen

Välkomna till ännu ett år med www.bollebygdsnyheter.se.
Vi går nu in på vårt nittonde år här på webben. Under 2022 gjordes 246 036 besök på vår sida. Under samma år har 937 661 enskilda sidor haft besök. Fantastiska siffror.

Samtidigt måste vi konstatera att vi tappat 39 769 besök jämfört med 2021. Vad kan det bero på? Svaret är ganska enkelt. Vi har inte varit lika aktiva i år som under 2021. Men vi lovar bättra oss.

Nytt år, ny mandatperiod och ny majoritet i vår kommun. Vi hoppas att det innebär att politiken öppnar upp sig på ett helt annat sätt och att vi återigen kommer att bli inbjudna till pressträffar, presskonferenser och därmed kommer att kunna förmedla nyheter inom det politiska området på ett helt annat sätt än under den mandatperiod vi nu lägger bakom oss.

En viktig del här hos oss på www.bollebygdsnyheter.se är det historiearbete som jag, Christer Falk, och Christer Johansson driver. Programserien Varför heter vägarna så här? är och har varit ett väldigt uppskattat inslag här på sidan. Den programserien fortsätter naturligtvis. Vi är i stort sett färdiga med adresser, vägar som har begynnelsebokstaven K. Det återstår alltså ett antal program innan vi är framme på begynnelsebokstaven Ö…

Föreningslivet är en viktig dela av en väl fungerande kommun. Hör av er till oss när ni vill förmedla något från era verksamheter.

Nu lovar politiken att man ska satsa på en bättre relation med näringslivet, företagandet i kommunen. Man vill klättra på de rankinglistor som finns. Vi tar gärna del av företagsnyheter, etableringar, utbyggnader med mera. Vi tror att det är viktigt för invånarna i kommunen att känna till vad som är på gång hos näringslivet. En del kanske vill söka nytt jobb…nytt jobb på hemmaplan.

Därmed har vi öppnat upp 2023 års arbete här på www.bollebygdsnyheter.se och hoppas på tips och idéer från våra besökare. Som vanligt kommer vi att ”puffa” för våra inslag på Bollebygd Forum – så att du vet när något nytt är på gång.

Välkommen

Christer Falk




Tusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com