« Föreg. Nästa »

En halvvägs seger för Naturförskolan i Bollebygd


Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
Mest lästa

En halvvägs seger för Naturförskolan i Bollebygd


Christer Falk 2012-06-07


Det blir flyttkarusell men inte den tokiga som blev aktuell fredagen den 19 maj. När två nya förskolor står inflyttningsklara till hösten planerar ledningen för förskoleverksamheten i Bollebygds kommun för den stora flytten. Beslutet som togs i Barn- och utbildningsnämnden den 21 maj blev flytt men samtidigt en halv seger för Naturförskolans förslag. Naturförskolan flyttar till Eriksgården men fortsätter att vara en sammanhållen grupp vad gäller inriktning, barn och personal.

 

– Ett beslut som känns väldigt bra för oss, Naturförskolan är och har varit väldigt populär genom åren. Nu ser vi fram emot att förvaltningen fortsätter att jobba för att ordna en permanent lokal för Naturförskolan och därmed öppnar upp för nya barn på Eriksgården, säger Pernilla Brådalen från Naturförskolans föräldraråd.

 

Stora förändringar

Fram till maj månads möte i Barn- och utbildningsnämnden fanns en planerad flytt och näst intill en nedläggning av Naturförskolans verksamhet i Bollebygd.

Inför Barn- och utbildningsnämndens möte fanns ett förslag från förvaltningen som innebar att den nya Eriksgården (förskolan på Erikstorp) ska fyllas med barn från Skattegården och Naturförskolan. Den nya förskolan Krokdal, (tidigare kallad Vita Villan), ska rymma barn från Frejagården och Myran. Eriksgården planerar visserligen för en naturinriktning men inte alls jämförbar med den verksamhet Naturförskolan idag driver.

 

Eget förslag

Eftersom förvaltningens ursprungliga förslag innebar att Naturförskolans arbetssätt till stora delar skulle försvinna i och med flytten till Eriksgården, då barngrupper och personal skulle splittras och blandas ut, hade Naturförskolans föräldrar tillsammans med föräldranätverket Bollebarn arbetat fram ett eget förslag. Ett förslag som enligt föräldrarna skulle innebära en win-win situation för både barnen, föräldrarna och kommunen.

­–I augusti då de två nya förskolorna är inflyttade finns det 52 lediga förskoleplatser i centralorten. I kommunen blir 104 lägenheter färdigställda under sommaren och hösten. Enligt förvaltningen så brukar i snitt varannan ny bostad generera ett nytt förskolebarn och till det kommer den årliga föryngringen på ca 15 barn per år. Risken är därför att det ganska snart behövs fler platser. Därför föreslog vi att den paviljong som Naturförskolan håller till i idag skulle köpas in till en billig peng och placeras på lämplig plats. Det skulle innebära att 35-40 platser frigörs på Eriksgården och bildar buffert för de barn som kommer att flytta in i kommunen, menar Henrik Birkestad från Naturförskolans föräldrar.

 

Oro bland föräldarna

Så sent som fredagen den 19 maj, en dryg vecka före måndagens möte i Barn- och utbildningsnämnden, fick föräldrarna till barnen i Ekdalens förskola veta att det fanns ett förslag från förvaltningen som gick ut på att deras barn skulle flyttas till Eriksgården för att Naturförskolan skulle flytta in i Ekdalen.

– Ett mycket märkligt förslag. Ekdalen har en bra fungerande verksamhet och är en fin förskola. Dit menade de att Naturförskolans barn skulle flytta – trots att de ska vistas utomhus större delen av veckan, säger Mikael Bergfjord, representant för Ekdalens föräldrar.

 

Kom till sans

Sena informationer till både föräldrar och personal skapade naturligtvis turbulens. En turbulens som så här när besluten är tagna känns helt onödig.

–Ibland kan man inte låta bli att förundras, säger en numera nöjd Mikael Bergfjord.


Tipsa en vän     Skriv ut
Välkomna till det nya året 2019
– med bollebygdsnyheter.se.
Välkommen

Så var det nytt år igen. I tretton hela år har bollebygdsnyheter.se publicerat nyheter. Visserligen smygstartade vi redan 2005 men sent på året och bara 428 personer tittade in på bollebygdsnyheter.se. Under de här åren har vi försökt vara med och spegla vad som händer inom kommunens gränser. Den allra första artikeln vi publicerade handlade om att Bollebygdshus investerade 22 miljoner i en ny fabrik intill motorvägen. Sedan dess har det blivit 1758 inslag här på bollebygdsnyheter.se. Antalet artiklar har ökat för varje år och under 2018 publicerade vi 316 artiklar/inslag.

Exakt 84 200 besök kan vi räkna in för 2018, och det är exakt 2078 färre än 2017. Samtidigt som dessa 84 200 har tittat in på första sidan har man dykt djupare bland artiklarna och gjort 365 729 nedslag bland de nästa 1800 artiklarna som finns på ”lagret”.

En av fördelarna med bollebygdsnyheter.se är just detta att det är lätt att gå tillbaka och läsa om en del om vår ”nutidshistoria”. Vi gör naturligtvis inte anspråk på att vara heltäckande men vi gör så gott vi kan och hinner med.

Forskningsprojekt
I två år har bollebygdsnyheter.se varit med i ett forskningsprojekt som gått och går under namnet ”Hyperlokala medier”. Det är Lunds universitet och Mittuniversitetet som står bakom forskningen. Nu finns bollebygdsnyheter.se med under ett tredje år och då tillsammans med en kollega i Älvsbyn och en på Gotland. Så aningen stolta är vi.
Forskaren har träffat två fokusgrupper i slutet av 2018 och kommer att träffa samma fokusgrupper nu i januari.

Mer och mer video.
Som du säkert märkt gör vi fler och fler videoinslag. Och det är något som fokusgrupperna önskat sig. Från fokusgrupperna har vi också fått önskningar om personporträtt och det jobbar vi nu på att ta fram. Har du förslag på personer som du tycker skulle passa för ett porträtt – hör av dig.

Välkomna
Vi tar tacksamt emot tips från allmänheten, från näringslivet och föreningarna i kommunen. Vi har under våra 13 år haft bra samarbete med Bollebygds kommun och därför kunnat vara med och förmedla kommunala nyheter. Det tänker vi naturligtvis fortsätta med.

Vi hoppas naturligtvis på fortsatt intresse för bollebygdsnyheter.se och, som sagt, tipsa oss gärna om smått och stort.

/Christer Falk

Över 1000 företag i Bollebygds kommunTusentals bilder
testar

Här kan du beställa bilder från Bollebygd med omnejd. Bilder som exempelvis varit publicerade i tidningen AnnonsMarknan.
Vi förfogar över tusentals bilder från perioden 1969 fram tills idag.

Filmbeställning
videofilm

"När Bollebygd blev egen kommun"
Vill du köpa filmen, ring:
Christer Falk
070-312 97 00 eller e-posta till
cfproduktion@telia.com